Chiar daca lucreaza suprafete mici de teren, fermierii romani fac eforturi importante in a produce fructe cat mai gustoase si aproape la fel de aratoase ca cele din import. Un exemplu in acest sens am gasit la circa 40 km de orasul Timisoara, acolo unde Nicolae Jurchelea se ocupa zi de zi de o plantatie de 1,2 hectare de capsun, infiintata acum patru ani, cu soiul romanesc „Premial”.

Inceputurile au fost timide si insotite de unele greseli, insa cu toate acestea, fermierul timisorean s-a ambitionat si a invatat singur trucurile tehnologiei de cultivare a capsunului. Mai mult decat atat, producatorul isi doreste sa duca ferma sa la un alt nivel, pregatindu-se pentru un proiect de constructiei a unei sere de capsuni in sistem hidroponic.

„Am inceput sa cultiva capsun in 2013, iar in prezent detin 1,2 hectare. Ideea unei astfel de afaceri a pornit dintr-o joaca, la propriu pot spune. Mai exact este vorba despre un joc pe calculator, care simula o plantatie de capsun, si tot ce trebuie sa faci in ea ca sa o intreti. Fiind crescut la tara, m-am gandit ca ar fi o varianta buna de afacere, prin urmare am inceput sa ma documentez si ulterior sa incep propriu-zis cultura. La inceput am facut mai multe greseli, dar cu timpul am invatat din ele”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Jurchelea, proprietarul fermei „Fructe si Legume de la Uica’ Nelu”.

In plantatia fermierului timisorean, 90% din suprafata este ocupata cu soiul romanesc de capsun „Premial”. Pe restul suprafetei, Nicolae Jurchelea a infiintat, in toamna, doua culturi de test din soiurile Coral si Roxana. „Soiul Premial pot spune ca e pe cale de disparitie, deoarece nu se mai gaseste samanta originala. Din punctul meu de vedere, soiul este deosebit, rezistent la numeroase boli si cu un gust deosebit”, ne-a mai spus fermierul.

In ceea ce priveste valorificarea, Nicolae Jurchelea a ales sa-si vanda primele productii direct in casorele de 1 kg, catre diverse companii mari, precum si la diverse evenimente.

„Pretul a inceput de la 13 lei/kg si s-a terminat undeva la 6 lei/kg, anul trecut. Pe un hectar, daca lucrezi ca la carte, ai posibilitatea sa scoti maximum 20 de tone de capsuni. Eu, personal, lucrez pe mineral si organic, ca plan de fertilizare. Intervin cu chimicale doar la erbicid, pe care il dau intre randuri, pentru combaterea buruienilor”, explica agricultorul.

Pentru cei care se gandesc sa investeasca intr-o cultura de capsun, suma necesara pentru a porni o asemenea afacere este in jur de 10.000 euro. „Este foarte important ca oamenii sa cumpere materialul saditor din surse sigure, certificate, acolo unde exista calitate. Altfel, se pot trezi ca plantele sunt purtatoare de boli. Ca pret, plantele frigo sunt mai ieftine, de la 0,70 lei/planta pana la 1,20 lei. Pe un hectar avem nevoie de circa 40.000-45.000 de plante, in functie de densitate. Cu toate acestea, nu ar trebui sa exageram nici cu plantarea la distante mici, pentru a avea sa spunem o productivitate mai mare, pentru ca ne ne marim exponential riscurile de boli, din cauza lipsei aerisirii in cultura”, ne-a mai spus Nicolae Jurchelea.

Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de capsuni trebuie sa se asigure de asemenea ca detin un teren agricol pretabil. De exemplu, capsunul nu este recomandat sa fie plantat pe solurile foarte argiloase, mlastinoase si nici pe terenurile in panta mare sau erodate. Capsunul valorifica foarte bine in solurie usor acide, cu un pH destul de larg, de la 5,5 pana la 7,5.

„Dupa interventia asupra buruienilor, la circa doua saptamani am arat, la circa 25 cm. Dupa aceea am mai lasat doua saptamani si am bagat un combinator cu o freza. Este important ca terenul sa-l ai cat mai bine nivelat si afanat. Pentru plantare am inchiriat si o masina de intins folia. Ca perioada de plantare a fost toamna, se poate planta din august si pana la jumatatea lunii octombrie, depinde cat permite vremea”, ne-a mai spus fermierul.

Pentru viitor, Nicolae Jurchelea isi doreste dezvoltarea culturii de capsun pe sistemul hidroponic, tehnologie care i-ar permite sa-si dubleze prodcutiile si sa aiba primele fructe chiar in primul an de la infiintarea culturii.

„Intr-un sistem hidroponic ai posibilitatea sa controlezi elementele vitale pentru o cultura, cum e luminozitatea, bolile, irigatia etc. Desi costurile sunt mari si rezultatul e pe masura. De exemplu, daca plantez in iunie pe hidropononic, eu pot culege deja in octombrie, si sa-mi recuperez circa 25% din investitie chiar in primele luni”, ne-a mai explicat Nicolae Jurchelea.

Cultura capsunului este considerata deosebit de intensiva si are un punctaj important pentru cei care vor sa atraga fonduri, mai ales prin intermediul masurilor de finantare pentru pomicultura.

Share on Facebook
Print Friendly