Dupa ce a lucrat mai multi ani in taximetrie, un tanar din Bucuresti a simtit ca vrea mai mult de la viata, asa ca nu a mai stat pe ganduri si si-a investit, in 2012, toate economiile intr-o plantatie de mur si zmeura, pe o suprafata de 2,8 hectare, localizata la 30 km de Capitala. Pe langa recolta de fructe, tanarul bucurestean a reusit sa puna la punct si o pepiniera cu ajutorul careia ii ajuta pe doritori sa-si infiinteze propriile culturi.
„Inainte sa infiintez plantatia, in 2012, am fost angajat la o companie de taxi. Mi-am dorit insa mai mult. Eu de exemplu sunt absolvent al Facultatii de Agronomie, prin urmare am vrut intodeauna sa am o plantatie proprie. Din anul 2 al culturii, am inceput sa ma ocup exclusiv de cultura, precum si de pepiniera, pentru ca pur si simplu nu mai ai timp si de altceva. Pe langa asta, trebuie sa recunosc si ca statutul meu financiar a crescut. Nu cu foarte mult, dar a crescut. Oricum, e o placere dimineata cand mergi in plantatie si peste tot miroase numai a flori de mur”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Achim Gabriel, cultivator si administrator al pepinierei Zmeura-mure.ro.
Inainte de a incepe, tanarul antreprenor a studiat cat se poate de bine culturile pe care ar putea miza, precum si soiurile pe care le-ar putea folosi, astfel incat perioada recoltarii din vara sa fie una continua, la fel ca si fluxul de venituri.
„Cand ne-am apucat, prima data am facut un plan financiar in care sa luam in calcul pierderile, castigurile, cat si investitiile si volumul de munca. Am vrut sa avem fructe de padure, prin urmare am inceput sa inventariem care s-ar preta cel mai bine. Am luat initial in calcul si afina de exemplu, care are un pret mai mare si care se vinde foarte bine, insa am renuntat din cauza ca este foarte greu de lucrat cu ea, ai nevoie de irigatie permanenta, plus ca este pretentioasa la pH-ul solului. Am ales asadar zmeura, o cultura cu care se lucreaza mult mai usor. Nu am vurt doua hectare de zmeura, pentru ca se adunau cantitati mari si esti limitat de perisabilitate. Am zis sa venim si cu mur, sa diversificam productia. Daca zmeura remontata produce din 30 mai – 1 iunie, apoi face o pauza de 2 luni pentru a produce din nou, in interavalul acesta liber intra murul. Asa am reusit sa avem un flux continuu de recoltare si vanzare in acelasi timp”, explica Achim Gabriel.
In cadrul plantatiei detinute de tanarul fermier exista soiuri de zmeur precum „Polka”, „Cayuga”, Citria”, „Rubin”, „The Lasthan”, „Opal”, cat si soiurile de mur „Thorn Free” si „Navaho Sommerlong”.
„La zmeura, avem o fructificare abundenta care incepe primavara, 1 iunie, iar a apoi a doua perioade de fructificare din luna septembrie. In ceea ce priveste murul, epoca de maturare incepe din a doua decada a lunii august si dureaza pana in octombrie, timp in care se pot efectua recoltarile, de obicei zilnic. Plantele sunt foarte viguroase, au ramuri lungi de 2 m, fara spini, cu crestere taratoare, din care cauza necesita sustinerea pe spalier cu sarme”, precizeaza fermierul in varsta de 29 de ani.
Desi multi cultivatori isi doresc sa aiba fructe cat mai mari, cu speranta ca vor fi vandute mai repede, Achim Gabriel considera ca cele mai comercializate fructe sunt cele cu o dimensiune medie, nu neaparat cele mai mari. „Eu as sfatui oamenii sa nu aleaga neaparat soiuri cu fructe mari. Pe piata din Romania se vinde cel mai bine fructul cu o dimensiune medie. Fructul foarte mare automat e si extrem de perisabil, pentru ca are multa apa”, spune cultivatorul.
Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de zmeura este important sa stie ca aceasta planta se dezvolta cel mai bine pe solurile usoare, bine drenate, bogate in humus. De asemenea, zmeurul este o planta care nu necesita temperaturi foarte mari, optimul fiind situat intre 17-23 grade Celsius, insa are nevoie de perioade cat mai mari de lumina. „Atat zmeura, precum si murul nu sunt niste plante pretentioase. Ganditi-va ca ele cresc in zona montana in general, pe un sol mai degraba pietros, argilos. Daca ai un pamant bogat in nutrienti, nu ai cum sa nu reusesti cu aceste pantatii”, explica Achim Gabriel.
De asemenea, pentru a avea o rata de prindere cat mai mare a butasilor, pregatirea terenului este inca un moment deosebit de important. „Succesul plantarii se bazeaza destul de mult pe modul in care pregatim terenul. Trebuie sa aram, apoi sa discuim cat mai bine, pentru ca solul sa fie cat mai maruntit. Doar asa planta isi poate dezvolta radacinile. Ca distante, noi nu am lasat mai mult de 2,20 m intre randuri si cirica 40-50 cm intre plante”, ne-a mai spus cultivatorul.
Investitia initiala pe care un fermier ar trebui sa o suporte pentru a-si infiinta un hectar cu zmeura sau mur este de circa 5.000 de euro (materialul saditor), alti 4.000 de euro fiind necesari pentru achizitionarea unui sistem de irigare, ingradire, spalieri, precum si pentru lucrarile de plantare si intretinere in primul an, potrivit lui Achim Gabriel.
Chiar daca suma necesara infiintarii unui hectar nu este chiar la indemana oricui, profitul unor asemenea culturi poate fi unul consistent, in conditiile in care un kilogram de zmeura si mur se vinde cu cel putin 10 lei.
„La zmeura avem o productie medie de 8 tone la hectar, insa se pot ajunge si la 12 tone, daca plantele sunt ingrijite, udate, curatate frecvent de buruieni. In tara nu stiu daca exista mai mult de 10 cultivatori cu suprafete mai mari de 4-5 hectare, prin urmare exista in piata multa cerere. Avem cofetarii care ne solicita 7-8 kilograme de zmeura pe zi. Pretul e de circa 10 lei/kg. Ceea ce trebuie luat in calcul este insa perisabilitatea. Ai maxim 24 de ore sa o vinzi la un comerciant sa spunem, pentru ca trebuie consumata in circa 48 de ore”, ne-a mai spus fermierul.
In viitorul apropiat, Achim Gabriel isi propune sa isi extinda suprafata cultivata cu fructe de padure si sa infiinteze inca un hectar cu coacaz.