Dornica sa revina in locurile natale si sa porneasca o afacere proprie, Andreea Ciobanu, din judetul Vaslui, a pus bazele, acum doi ani, unei plantatii de zmeura si mure, chiar in comuna in care a copilarit. Cu un inceput mai timid, pe o suprafata de doar 60 ari, tanara, alaturi de familiei ei, a reusit in prezent sa isi extinda cultura pana la 2,5 hectare. Si acesta e doar inceputul. In prezent, Andreea Ciobanu se pregateste sa acceseze fonduri europene pentru tineri fermieri si spera ca intr-o zi sa aiba micul ei atelier de procesare traditional pentru dulceturi, gemuri si sucuri.

„Am petrecut mult timp la tara, la parintii mei. Am fost mereu foarte atasata de locurile in care am copilarit. Mi-am dorit foarte mult sa demonstrez ca se poate realiza si o afacere de familie in locul din care provin. Asa am inceput sa ma interesez despre ce ar fi fezabil de cultivat. La un moment dat, am gasit pe internet filmulete si fotografii cu o plantatie de zmeura din Polonia. Mi-a placut foarte mult si pot spune ca de atunci am stiut ca asta vreau sa fac. A urmat o perioada in care m-am documentat, am facut un curs de pomicultura si usor-usor am pornit investitia”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Andreea Ciobanu, proprietara afacerii „Zmeurișul Coasta Neagului”.

Desi era cultivata cu lucerna, parcela de 60 ari a familiei Ciobanu a fost eliberata pentru a face loc culturii de zmeura. „Am pornit cu aceasta suprafata, apoi ne-am extins constant in 2015 si in anul acesta”, ne-a spus cultivatoarea.

Chiar daca si-a dorit sa achizitioneze material saditor din Romania, Andreea Ciobanu a preferat sa cumpere majoritatea plantelor de la o pepiniera autorizata din Polonia. „Am cumparat din Polonia niste soiuri foarte performante de zmeura, mai exact Glen Ample si Polka. Am primit certificat fitosanitar si de calitate la materialul saditor, ceea ce in Romania nu prea gaseam. Am avut bucuria sa constat ca s-au prins in proportie de peste 90%”, ne-a explicat Andreea Ciobanu. Cu toate acestea, in plantatia Andreei Ciobanu se pot intalni si soiuri de zmeur si mur autohtone.

Pentru materialul saditor la zmeur tanara din Vaslui a platit aproape 5.000 euro. Investitia totala s-a ridicat la aproape 18.000 euro, aici fiind incluse costurile cu achizitionarea terenului, a sistemului de sustinere, costul autorizatiilor, plus lucrarile de infiintare a culturile.

„Momentan, recolta a fost mica, am reusit sa avem cam 1,5 tone. Din anul 4 intra puternic pe rod si ne asteptam sa avem cam productii de circa 7-8 tone la zmeura si de aproximativ 11-12 tone la mure, in conditii de cultura irigata”, spune cultivatoarea.

Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de zmeura este important sa stie ca aceasta planta se dezvolta cel mai bine pe solurile usoare, bine drenate, bogate in humus, cu un pH de 5-7. Trebuie evitata asadar plantarea zmeurei pe soluri foarte grele, reci si sarace in elemente nutritive sau pe solurile calcaroase.

De asemenea, zmeurul este o planta care nu necesita temperaturi foarte mari, optimul fiind situat intre 17-23 grade Celsius, insa are nevoie de perioade cat mai mari de lumina. Doar asa fructele devin mai gustoase si mai aromate.

Pregatirea terenului in vederea infiintarii culturii de zmeur debuteaza cu lucrarile de nivelare a solului, dezinfectarea lui cu un insecticid, iar apoi cu administratrea unor ingrasaminte organice, cel mai bun fiind gunoiul de grajd vechi. Ulterior, se va ara la o adancime de 25 cm, iar la 2-3 saptamani distanta se va executa discuitul cu grapa cu discuti, pentru o maruntire cat mai buna a solului. „Ca densitate, noi avem circa 3 metri intre randuri, deoarece lucram mecanizat, iar intre plante, la zmeur, am lasat 50-60 cm, iar la mur 1,5 – 2 m”, ne-a mai spus Andreea Ciobanu.

O atentie deosebita trebuie acordata si ingrijirii plantatiei de zmeur. Combaterea buruienilor este importanta atat pe rand prin prasile executate manual, cat si intre randuri prin discuiri sau frezari repetate. Dupa plantare tulpina se scurteaza la 10-15 cm deasupra solului. In cursul primului an de vegetatie din mugurii laterali se vor dezvolta 3-4 tulpini, din care in primavara urmatoare se aleg 2-3 bine dezvoltate, cu internodii scurte si restul tulpinilor se elimina, fara cioturi, de la suprafata solului.

In ceea ce priveste valorificarea, tanara din Vaslui a reusit sa isi vanda aproape toata recolta pe baza comenzilor primite pe internet, cu preturi incepand de la 14-15 lei si pana la 20 lei pe kilogram. „Fructele proaspete au cea mai mare cerere, insa sunt foarte perisabila si trebuie sa te misti repede. Noi mizam foarte mult pe calitate si prospetime. Am vandut si cu 14-15 lei/kg, dar si cu 20 lei/kg, in functie de perioada si soi”, ne-a explicat Andreea Ciobanu.

Deoarece isi doreste foarte mult sa aiba o exploatatie agricola cat mai moderna, tanara din Vaslui a depus recent si un proiect cu fonduri europene pentru tineri fermieri. „Am depus un proiect pe masura 6.1, momentan asteptam raspunsul. Imi doresc mult sa cumpar o camera frigorifica si una de congelare, iar pe langa acestea sa continui lucrarile si la sistemul de irigatii, care este absolut necesar. De asemenea, mi-ar placea foarte mult sa am si un mic atelier de procesare, care sa fie unul traditional, in cadrul caruia sa realizez dulceata, gem si suc din fructe de padure. Nu se compara castigul unui produs finit cu vanzarea lui in stare bruta”, ne-a mai spus tanara.

Chiar daca e nevoita sa faca deseori sacrificii pentru a continua investitiile in mica ferma pomicola, Andreea Ciobanu se declara fericita cand clientii sai sunt multumiti de fructele proaspete, crescute natural, din plantatia sa.

Share on Facebook