O idee de afaceri care se mentine in preferintele fermierilor romani, in special a celor care nu dispun de suprafete mari de teren, este lavanda, o cultura pe care agricultorii o aleg des datorita versatilitatii sale ridicate in privinta adaptarii. Un exemplu in acest sens am intalnit in judetul Ialomita, acolo unde bucuresteanul Tiberiu Marinete si-a infiintat, in 2015, propria sa plantatie de lavanda, pe o suprafata de un hectar. Tanarul fermier a plecat la drum cu un plan bine stabilit, acesta dorind sa se specializeze in producerea uleiului esential.

„Cultura noastra de lavanda am infiintat-o in 2015, in aprilie, avem un hectar. Am ales lavanda, in primul rand deoarece nu este un produs perisabil, asa cum sunt de exemplu fructele mici. Ne-am dorit foarte mult sa incepem sa muncim pentru noi si sa dezvoltam ceva pentru familia noastra”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, cultivatorul de lavanda Tiberiu Marinete.

Soiul folosit in cultura este Lavandin, un hibrid mai exact din doua soiuri de lavanda, capabil sa ofere productii importante in fiecare an.

„Soiul nostru e Lavandin, unul dintre cele mai productive. Ajunge la aproape 8-10 tone de floare pe hectar. De asemenea, are un miros foarte puternic si are si o productivitate foarte buna si in ceea ce inseamna uleiul esential. La un hectar se pot obtine cam 125-130 kg/ha. Intr-un an bun se poate ajunge si la 150 kg. La lavanda se poate face cam 60-80 kg/ha. Noi, anul trecut, care se considera a fi anul 1, am facut 3,5 tone de floare. Anul acesta speram sa ajungem la 5 tone. O pastram cat se poate de curata, as putea spune ca e bio, insa nu e certificata in mod oficial”, ne-a mai spus fermierul.

Valorificarea florii de lavanda se face aproape exclusiv prin producerea uleiului esential, acesta fiind imbuteliat in recipiente de la 10 ml si pana la 25 ml.

„Pe langa valorificarea recipientelor mici de lavanda, am mai vandut si angro, la diverse fabrici. Acum ne pregatim sa semnam un contract si cu o firma din Canada, avem de asemenea si o promisiune din Germania. Am vandut si pe la cunostinte, prieteni, am tot alergat, pentru ca nu te intreaba nimeni daca ai lavanda. De asemenea, merge constant si in targuri, chiar si in Bucuresti, la targul din fata Facultatii de Agronomie”, spune Tiberiu Marinete.

Lavanda dispune de o versatilitate ridicata, ceea ce face ca planta sa se poata adapta destul de usor pe diferite tipuri de sol. In literatura de specialitate, pentru lavanda cele mai bune soluri recomandate sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate. Planta vegeteaza cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase.

Cu toate acestea, cel mai importat aspect in ceea ce priveste alegerea solului este sa ne asiguram ca apa nu va balti. In cazul in care pamantul va ramane umed mai mult de 4-5 zile exista toate sansele ca plantele sa putrezeasca. In ceea ce priveste pH-ul solului, acesta ar trebui sa fie cuprins intre 6,5 – 8,0.

Perioada optima de plantare, recomandata de Tiberiu Marinete, este primavara. „Dupa iarna, primavara de cele mai multe ori e ploioasa, iar pamantul mai moale. Daca o plantam in acest moment era are capacitatea sa-si dezvolte radacinile”, spune fermierul.

Pentru o plantare optima, fermierii sunt sfatuiti sa execute urmatoarele lucrati: scarificarea, aratura si discuirea. Dupa aceste operatiuni se recomanda ca fermierii sa imbogateasca solul cu ingrasamant, de preferinta cu gunoi de grajd. De asemenea, inainte de plantarea propriu-zisa cultivatorii sunt incurajati sa marunteasca foarte bine terenul si sa se asigure ca este curat de buruieni.

In ceea ce priveste distantele optime de plantare, Tiberiu Marinete recomanda pentru soiul lavandin, care poate ajunge pana la o circumferinta de 1,62 m si o inaltime de 1,20 m, urmatoarea schema de plantare: 1,20 – 1,40 m intre randuri si 85 – 90 cm intre plante.

In general, se spune ca doua lucruri ii plac cel mai mult lavandei: foarfeca si soarele. Astfel, pentru a ne asigura ca plantele vor produce flori si tot mai multe tije florale este important sa tundem aceasta chiar in primul an. Toaletarea plantei, dupa prima recolta, in iunie, este foarte importanta. De asemenea, eliminarea buruienilor este obligatorie pentru a avea o cultura de lavanda sanatoasa si bine dezvoltata.

Pentru viitor, Tiberiu Marinete si-a propus sa isi deschida si propria distilerie, prin care sa ajute si alti producatori de lavanda in obtinerea uleiului esential. „Vrem sa realizam propria noastra distilerie si sa ne concentram pe producerea uleiului esential de calitate. Fireste, ne intereseaza si sa ne extindem suprafata cultivata”, ne-a mai spus micul fermier.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.