Idei de afaceri: lavanda, cultura pe care a mizat un tanar economist din Vaslui

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai populare culturi pe care o intalnim la fermierii cu suprafete mici de teren este lavanda. Principalul motiv pentru agricultorii o aleg este faptul ca lavanda are o versatilitate ridicata in privinta adaptarii si are de asemenea si o durata de viata indelungata. Mai mult decat atat, lavanda va poate aduce si venituri frumoase, mai ales daca este utilizata in scopul producerii uleiului esential.

Acum trei ani, un tanar economist din Husi, Vlad Alexandru Boboc, in varsta de 28 de ani, a luat hotararea sa inceapa o afacere in domeniul agricol. Chiar daca initial avea in plan sa infiinteze culturi de mac sau de goji, tanarul fermier a ales in cele din urma lavanda, pe care a cultivat-o, chiar de la inceput, pe o suprafata de 2 hectare.

„Initial, ne gandeam la mac, dar din cauza actelor multiple de care ai nevoie, am renuntat. Ulterior, ne-am gandit si la goji, insa piata de desfacere ni s-a parut mai restransa. Asa am ajuns la cultura de lavanda, pe care am decis sa o infiintam pe o suprafata de 2 hectare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Vlad Alexandru Boboc.

Soiul cultivat de tanarul fermier se numeste Lavender X Intermedia, provine din incrucisarea soiului Angustifolia (lavanda englezeasca), recunoscut pentru rezistenta lui la inghet, cu Lavandula Latifolia, denumita si lavanda portugheza, un soi rezistent la verile fierbinti si secetoase. Pe langa acest soi, cultivatorul detine alte zece soiuri in plantatii experimentale.

„Mai am Bluscent, Vera, K90, Hidcote, chiar si Lavanda alba, roz, din Franta. Mi-am dorit faorte mult sa vad cum se dezvolta, in special din punct de vedere al inflorescentei, al randamentului, ca sa stiu pe viitor cu ce as putea sa ma extind”, ne spune Vlad Alexandru Boboc.

Lavanda dispune de o versatilitate ridicata, ceea ce face ca planta sa se poata adapta destul de usor pediferite tipuri de sol. In literatura de specialitate, pentru lavanda cele mai bune soluri recomandate sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate. Planta vegeteaza cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase.

„Lavanda se dezvolta foarte bine pe un sol mai nisipos. Drenarea de asemenea trebuie sa fie buna, pentru ca altfel planta se ineaca, mai ales in primii ani de viata”, explica tanarul fermier.

Perioada optima de plantare, recomandata de cei mai multi cultivatori, este toamna, mai exact de la jumatatea lunii septembrie si pana cand da inghetul. De asemenea, lavanda se poate planta si in primavara, in „ferestrele” cu temperaturi usor calde, fara ploi.

„Pregatirea optima a terenului include mai multe operatiuni. In primul rand, este nevoie de o desfundare a solului, apoi de o scarificare, aratura si discuire. Inainte de a planta trebuie sa ne asiguram ca am maruntit foarte bine terenul, mai ales ca lavanda are o radacina adanca”, ne-a mai spus Vlad Alexandru Boboc.

lavanda

Din punct de vedere al distantelor de plantare, cultivatorul vasluian a folosit 1,40 m intre randuri si 40 cm intre plante, pe rand. „Distanta dintre plante, pe rand, poate varia pana la 60-70 cm, in functie de soiul care se alege, precum si de metoda de recoltare”, spune fermierul.

Pentru a ne asigura ca plantele se vor prinde in proportie cat mai mare, plantarea lavandei se va realiza manual. Adancimea gropii pe care o vom sapa trebuie sa fie de circa 12-13 cm, in functie de cat de mare este butasul de lavanda. Odata introdus acesta in pamant vom acoperi bine cu pamant radacina, astfel incat sa ne asiguram ca nu raman goluri de aer.

Nu uitati sa udati, planta rezista in general la seceta, dar are nevoie de apa in primul an de viata, inainte de a deveni mai viguroasa.

lavanda produse

„Productia de lavanda de pe un hectar poate varia destul de mult, in functie de cum este ingrijita, de capacitatea solului. Eu am reusit sa obtin circa 4 tone la hectar, floare verde, in anul 3. Pentru floarea uscata, randamentul e cam 1 la 5. Investitia pentru un hectare ajunge pe la 10.000 euro, daca faci toate lucrurile ca la carte”, precizeaza Vlad Alexandru Boboc.

Din recolta obtinuta, cultivatorul vasluian realizeaza numeroase decoratiuni din lavanda, precum si sapun si chiar ulei esential. „As fi multumit, daca am avea o desfacere ceva mai buna pentru lavanda, pentru ca din pacate piata in acest sector este in prezent deficitara. Am sunat diferite societati care fac sapunuri, geluri de dus, si mi-au spus foarte sincer ca nu sunt interesati de un produs natural. Ei aduc ulei sintetic de lavanda din China, din ratiuni economice. Incercam sa punem bazele si unei asociatii, insa lucrurile merg mai greu, oamenii nu isi urmaresc un interes comun”, ne-a mai spus tanarul fermier.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE