Doua surori din orasul Bicaz, Laura Butincu si Geanina Dumitrescu, au pornit acum doi ani o mica afacere de familie axata pe producerea de dulceata, sirop si zacusca, pe baza unor retete traditionale, mostenite de la parinti si bunici.

Chiar daca ideea unei astfel de afaceri a pornit mai degraba in joaca, in timpul unui targ de produse agro-alimentare, cele doua surori si-au dezvoltat in prezent inclusiv un magazine online, dorind in perioada urmatoare sa acceseze chiar si fonduri europene.

„Ideea ne-a venit in vara anului 2014, cand un prieten ne-a invitat sa participam cu gogosele fierbinti la festivalul Street Delivery si ne-a sugerat, pentru a fi mai autentice, sa servim gogoselele nu cu toping de ciocolata, cum se obisnuia, ci cu dulceata de casa facuta de noi. Incantate de invitatia lui, am devalizat camarile de dulceturi, le-am pus in niste borcane mari pe care noi le numim gavanoase si ne-am prezentat la eveniment cu gogosele fierbinti cu dulceata de casa. Succesul a fost peste orice asteptari si la sfarsitul primei zile ramasesem fara dulceata. Asa ca, am dat o fuga la piata, am cumparat fructe si am stat pana tarziu in noapte sa facem dulceata pentru a doua si a treia zi de livrare in strada. Ideea unei afaceri a inceput sa apara la targ cand lumea ne cerea dulceata pentru acasa, iar noi le explicam cu regret ca avem dulceata, pusa in acele borcane mari, fix pentru eveniment”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laura Butincu.

O parte din fructele folosite la prepararea produselor, precum ciresele amare, visinele, caisele si legumele pentru zacusca, sunt achizitionate din zonele mai calde, in principal de la taranii din Tibucani, Razboieni si Roman.

„Fiind intr-o zona de munte unde clima este mai rece, o parte din fructele din care facem dulceturile nu se gasesc la noi si de aceea le luam din zona de campie, mai calduroasa a judetului Neamt. De exemplu, ciresele, ciresele amare, visinele, caisele si legumele pentru zacusca le achizitionam de la taranii din zonele Tibucani, Razboieni si Roman. In schimb, fructele de padure, mugurii de brad, floarea de soc, floarea de papadie, le avem din zona si putem sa va spunem ca sunt foarte curate si nepoluate. Intotdeauna selectam cu grija material prima si achizitionam fructe si legume in cantitati mici, astfel incat sa le prelucram in aceeasi zi, pentru a fi pastrate prospetimea si calitatea lor”, ne-a mai spus Laura Butincu.

Pe langa munca celor doua surori, la prepararea produselor iau parte deseori si membrii familiei. Mai mult decat atat, atunci cand este mult de lucru, se apeleaza si la zilieri, pentru curatarea, ambalarea sau depozitarea borcanelor cu bunatati.

„Majoritatea retetelor le mostenim de la mama si bunicile noastre, insa trebuie sa recunosc ca la unele am “umblat” putin si am adus imbunatatiri. De exemplu, folosim zahar in functie de dulceata fructului respectiv iar la dulcetata de nuci verzi, scoatem iodul prin alte metode fata de cum facea bunica noastra. Si timpul de firbere este in functie de fruct, pentru a fi pastrata aroma si culoarea naturala a fructelor”, ne-a povestit Laura Butincu.

Dupa ce au investit fonduri proprii in amenajarea unui spatiu de productie, cele doua surori au inceput sa faca si primele produse, acestea fiind siropul de papadie, siropul de brad si dulceata de capsuni.

„In primavara lui 2015 am inceput amenajarile spatiului de productie, in curtea parintilor nostri. Exista o cladire destinata altui scop si am transformat-o intr-o mica fabricuta. Mai intai i-am chemat pe cei de la DSV sa ne spuna daca spatiul se preteaza unei astfel de activitati si cum sa-l amenajam astfel incat sa fie in conformitate cu cerintele si normele DSV. Am intalnit la Directia Sanitar Veterinara Neamt oameni amabili, dornici sa ajute un mic producator si ne-au asistam pe tot parcursul amenajarilor. Dupa inspectia finala si primirea certificatului, am inceput productia cu siropul de papadie, apoi cu siropul de brad, siropul si dulceata de capsuni, si-asa mai departe. Toate investitia a fost cu banii proprii. Am inceput cu cantitati mici si, desi termenul de valabilitate al produselor este de 2 ani, ne-am propus inca de la inceput, sa vindem tot ce am produs in anul respectiv. Spatiul de productie este in Bicaz si depozitul principal este in Bucuresti. In perioada productiei stam aproape tot timpul la Bicaz iar la finalul sezonului aducem toate produsele la Bucuresti , deoarece aici este principala piata de desfacere”, ne-a explicat Laura Butincu.

In ceea ce priveste valorificarea, produsele sunt vandute cel mai bine in targurile de profil, ocazie cu care oamenii le pot degusta si afla mai multe detalii despre mica fabrica. „Interactiunea cu oamenii este foarte importanta dupa parerea noastra si targurile sunt o cale foarte buna sa ne promovam produsele si sa ne cunoasca lumea. De asemenea, mai avem si cateva bacanii unde sunt produsele noastre, plus, fireste site-ul”, ne-a mai spus Laura Butincu.

Pentru viitor, cele doua surori si-au propus sa deschida o bacanie si in Bucuresti, mai ales daca se va reusi accesarea unor fonduri europene nerambursabile. „Investitia ar fi destul de mare si deocamdata nu dispunem de toti banii necesari. Vrem sa ne extindem gama de produse si sa facem si muraturi, alte dulceturi noi, siropuri si zacusti care se fac in zona noastra”, ne-a mai spus producatoarea.

„Pentru cei care vor sa inceapa o astfel de afacere le spunem ca piata nu este asa de mare cum pare si ca e bine sa inceapa cu cantitati mici. Sa-si construiasca de la inceput un brand, o imagine si sa fie foarte sinceri in tot ceea ce spun. Sa pastreze calitatea produselor indiferent de cantitatea produsa, deoarece intr-o piata plina cu astfel de produse cum este cea din Romania, calitatea este cea care face diferenta”, ne-a mai spus Laura Butincu.

Pentru cei care ar avea de gand sa inceapa o afacere asemanatoare, cele doua surori le recomanda celor interesati sa acorde o mare atentie constuirii unui brand, inca de la inceput, pastrand mereu calitatea produselor.

Share on Facebook
Print Friendly