Dupa ce au muncit aproape 10 ani pe meleaguri straine, doi frati ambitiosi si cu initiativa s-au reintors in tara si au pus bazele unei afaceri in agricultura. Deoarece au pornit la drum cu un plan bine stabilit, cei doi au stiut inca de la inceput ca isi doresc o ferma integrata, adica una in care productia vegetala si cea zootehnica merge mana in mana. Cu banii stransi, cei doi au reusit sa cumpere peste 300 de hectare de pamant si chiar fostul CAP Coconi, din Calarasi.
„Pentru noi, a fost un vis inca din copilarie sa avem propria noastra ferma, mai ales ca bunicii nostri sunt din aceasta zona. Am inceput propriu-zis afacerea in 2013, cu cultura mare. Ulterior, dupa circa un an, deoarece cumparasem si cateva grajduri ale fostului CAP Coconi, ne-am gandit ca am putea sa ne extindem si pe partea de zootehnie. In acest sens, am cumparat un efectiv de bovine din rasa pura Aberdeen Angus, pe care le-am importat direct din Anglia”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alin Caprila.
In prezent, cei doi tineri fermieri au in proprietate 340 de hectare, iar alte 80 de hectare sunt luate in arenda. „Pot spune ca avem acest avantaj, faptul ca avem in proprietate o buna parte din pamantul pe care il lucram. Cultura mare am dorit sa fie pilonul principal pe care sa se dezvolte afacerea noastra, apoi sa ne extindem si prin arenda si zootehnie”, ne-a mai spus fermierul.
Deoarece capatasera deja o experienta peste hotare cu rasa Angus, cei doi agricultori nu au stat prea mult pe ganduri pana sa cumpere prim efectiv matca din aceasta rasa. „Am achizitionat acum circa 2 ani un efectiv de 40 capete de femele Angus si un mascul, pe care am reusit sa-l dublez in prezent. Ne dorim sa integram cat mai bine cele doua sectoare, vegetalul si zootehnia, apoi, sa reusim sa inchidem lantul prin oferirea unui produs final catre consumator. In prezent, doar asa poate fi eficienta zootehnia in Romania”, explica Alin Caprila.
Planul de cultura utilizat de fermierul din Calarasi este oarecum restrans din cauza deselor perioade de seceta. Astfel, Alin Caprila cultiva in general grau, rapita, porumb, precum si lucerna pentru animale.
Motivul pentru care tanarul fermier a ales Angus a fost pentru ca exemplarele din aceasta rasa au un spor de greutate foarte bun, precum si o adaptabilitate sporita la pasunile din Romania, fiind totodata si rezistente la boli.
„Ceea ce m-a impresionat si imi place foarte mult la aceasta rasa este ca e foarte rezistena la boli si are de asemenea un progres natural foarte bun, care poate atinge de la o anumita varsta si chiar 3 kg/zi. Ca hrana nu sunt pretentioase, le dau circa 3 kg de furaj concentrat, grau, porumb, mazare, un pic de calciu si sare, apoi fan la discretie si o masa de lucerna dimineata”, ne-a mai spus fermierul.
Costul efectivului de bovine din rasa Angus adus in Romania s-a ridicat la circa 66.000 lire (90.000 euro), la care se adauga si costul transportului, de aproape 12.000 euro.
Pe langa realizari, Alin Caprila ne-a marturisit si o serie de probleme cu care se confrunta in prezent un crescator de bovine in Romania. „Inainte sa cumpar rasa pura Angus am metisat si cateva rase locale. Am ajuns la concluzia ca nu e eficient. Cand am vrut sa le abatorizez am primit un pret de 2,3 lei/kg, asta deoarece exista un singur abator pe judetul Calarasi, care procedeaza cum doreste in privinta preturilor. In ziua urmatoare, el a vandut carnea cu un pret de 5 ori mai mare. Mi se pare inandmisibil din partea statului ca permite asa ceva. Daca nu se va schimba nimic, zootehnia o sa ajunga o ramura foarte rara sau chiar o sa dispara”, este de parere Alin Caprila.
In viitorul apropiat, Alin Caprila isi doreste sa acceseze fonduri europene pentru a infiinta o ingrasatorie si un punct de sacrificare. „Imi doresc foarte mult sa vand produsul finit catre consumator. Momentan vreau sa imi maresc efectivul, sa ajungem la circa 100-150 capete matca. Pot spune ca am o experienta cu fondurile europene, avand in vedere ca am accesat un proiect in valoare de 360.000 euro, pentru a-mi moderniza utilajele din ferma. Ma declar multumit de proiect, desi a fost destul de anevoios”, ne-a mai spus Alin Caprila.
Originare din Scotia, bovinele din rasa Angus sunt in prezent raspindite in toate colturile lumii, din America de Nord si pana in Asia si Oceania (Australia, Noua Zeelanda). Vacile din aceasta rasa poseda o musculatura dezvoltata, prin urmare procentul oaselor in carcasa nu depaseste 16%. Mai mult decat atat, taurii din rasa Angus sunt utilizati pe scara larga in incrucisarea industriala cu vaci din alte rase. Hibrizii rezultati au o longevitate de circa 17 ani, in timp ce bovinele Angus pot trai pana la 20 de ani.