Idei de afaceri: cum a lasat un tanar munca din strainatate pentru a infiinta o cultura de trandafiri pentru dulceata

Facebook
Twitter

Dupa ce a muncit peste hotare mai bine de 12 ani, Costel Aroneanu, un tanar din satul Ruginoasa, judetul Iasi, a avut dorinta si curajul sa porneasca la tara o afacere de familie cu trandafiri de dulceata si fructe de padure, pe o suprafata de un hectar. Chiar daca este la inceput de drum, tanarul fermier si-a fixat obiective foarte clare: vrea sa ofere produse de calitate, din culturile sale nestropite cu chimicale, si isi doreste de asemenea sa sprijine si alti cultivatori care intentioneaza sa-si dezvolte propriile plantatii.

„Timp de 12 ani am lucrat in domeniul constructiilor, in Spania. Acum 4 ani am inceput sa investesc in Romania, cultivand prima data mur. Anul acesta mi-am dorit foarte mult sa infiintez si o plantatie de trandafiri pentru dulceata, deoarece mi se pare o cultura mai deosebita, care nu se intalneste chiar la toata lumea. Noi detinem aici si coacaz negru, goji, precum si zmeura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Costel Aroneanu.

In cadrul plantatiei de trandafir, care se intinde pe circa un sfert din hectar, tanarul fermier cultiva doua soiuri: Rosa Damascena, precum si Rose de rescht, acesta din urma fiind predominant.

„Rosa Damascena este un soi nealtoit, salbatic, care se gaseste mai mult in Bulgaria. Acest soi se inmulteste singur. Avem de asemenea si soiul Rose de rescht, pe care il altoim pe portaltoi de maces, dorinta noastra fiind sa producem si butasi”, ne-a mai spus cultivatorul.

Pe langa grija zilnica acordata culturilor, Costel Aroneanu si-a propus sa nu foloseasca substante chimice in plantatie. „Am dorit foarte mult sa avem o cultura bio, chiar daca este bineinteles mai greu de ingrijit. Am dat doar cu zeama bordeleza si macerat de urzica. Avand in vedere numeroasele moduri in care pot fi valorificate petalele de trandafiri, am decis sa evitam utilizarea substantelor chimice”, explica agricultorul.

Pentru cei care vor sa porneasca o plantatie de acest fel, trandafirul de dulceata poate fi amplasat pe terenuri cu fertilitate medie, permeabile, pe soluri plane sau cu pante mecanizabile de pâna la 15%, pe soluri ce nu sunt pretabile pentru alte specii de arbusti fructiferi.

Pregatirea terenului pentru infiintarea plantatiilor de trandafiri consta in defrisarea vegetatiei existente, nivelarea fertilizarea si aratura adanca. Pe terenurile cu panta lina pâna la 15% si pe cele deja terasate se executa o aratura adanca de 28-30 cm.

In plantatiile de trandafir pentru petale, acolo unde terenul permite ca lucrarile sa se execute mecanizat, distantele de plantare sunt de 2 m intre randuri si 1,5 m intre plante pe rand, potrivit cultivatorului.

Principalul produs pe care vrea sa se axeze micul fermier este dulceata de trandafiri, care se bucura de cerere inclusiv la export. „In aceeasi zi in care strangem petalele facem si dulceata, altfel riscam ca petalele sa isi piarda din proprietati si din savoare. In prezent mai lucram la reteta, incercam sa gasim echilibrul perfect intre aroma si culoare”, ne-a mai spus Costel Aroneanu.

Cum plantam trandafirii de dulceata

Epoca optima de plantare este toamna dupa caderea frunzelor. In cazul in care aceasta nu este posibila plantarea se poate face si primavara devreme imediat dupa dezghetatul terenului.

Plantarea se face in gropi 30-40 x 30-40 cm, iar in cazul in care nu s-a facut fertilizarea de baza se poate aplica o doza de 5-6 kg/planta gunoi de grajd bine fermentat la groapa de plantare. Materialul saditor este reprezentat de butasi inradacinati si fortificati. Plantele se pregatesc pentru plantat prin fasonarea (scurtarea cu 3-4 cm a radacinilor principale) si mocirlire. Plantele se introduc in groapa cu 5 cm mai adânc pentru a stimula drajonarea. Dupa plantare tulpinile se scurteaza la 4-5 muguri si se uda cu 8-10 l apa/planta.

trandafiri dulceata 2

In primii ani de la plantare, ritmul de crestere al trandafirului pentru petale este lent, astfel pentru a favoriza emiterea de drajoni este necesara mentinerea solului pe rândul de plante curat de buruieni pe o latime de 1 m prin mobilizarea repetata a solului. Intervalul dintre rânduri se lasa sa se inierbeze natural, iar dupa instalarea covorului de ierburi, in perioada de vegetatie se fac 3-4 cosiri, când iarba ajunge la 10-15 cm.

Conducerea sub forma de tufa este cea mai economica si usor de realizat ulterior, deoarece raspunde cel mai bine particularitatilor biologice ale speciei. Prin taierile de formare se urmareste obtinerea unor tufe viguroase cu un numar suficient de tulpini rezultate din drajoni si ramificarea corespunzatoare a tulpinilor care sa asigure productiile de petale. Astfel imediat dupa plantare se aleg 2-3 drajoni care se scurteaza la 50 cm, se stimuleaza astfel ramificarea acestora si obtinerea unui numar echilibrat de ramuri de diferite varste.

In ceea ce priveste valorificarea, tanarul fermier spune ca a primit si cateva oferta pentru dulceata din strainatate. „Momentan nu am inceput sa comercializam, am dat doar la cateva rude, in familie, insa am fost bucuros cand am primit si cateva oferte chiar din strainatate. In prezent detinem autorizatia de producator, am posibilitatea sa vand fructele si butasii. Pe viitor insa ne dorim intr-adevar dezvoltarea procesarii”, ne-a mai spus Costel Aroneanu.

In prezent, mai ales la nivel european, exista o cerere importanta de petale de trandafiri ecologici. Mai mult decat atat, cei care doresc sa infiinteze astfel de plantatii au posibilitatea si sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE