O idee de afaceri tot mai intalnita in zootehnie este cea a oilor din rase de carne, mai ales in contextul in care pretul laptelui a scazut in ultimii ani. Pe langa acest lucru, oierii romani devin din ce in ce mai interesati de oportunitatile de export.
Astfel, rasele de carne sunt cele care le pot oferi in urmatorii ani noi piete de desfacere importante in Europa de Vest si nu numai. Va propunem asadar o trecere in revista a principalelor rase de oi de carne.
1. Noua rasa de carne Palas
Una dintre cele mai importanta rase romanesti de oi de carne, obtinuta recent de catre specialistii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor (ICDCOC) Palas – Constanta, este rasa de carne Palas, realizata prin incrucisarea femelelor din rasa Merinos de Palas cu berbecii Ile-de-France.
Conform specialistilor de la institutul de cercetare din Constanta, sporul mediu zilnic de ingrasare la rasa Palas este de circa 350 de grame. La varsta de 150 de zile, o oaie din aceasta rasa ajunge la aproape 40-48 de kg, in timp ce randamentul la sacrificare este de 50%. Cei care au creat aceasta rasa spun ca gustul carnii e unul deosebit, putin bogat in grasimi, care se aseamana mai degraba cu gustul carnii de vita.
Pe langa productia de carne, calitatile genetice ale acestei rase o recomanda si pentru producerea berbecilor terminali necesari in programele de hibridare care au ca obiectiv principal obtinerea de miei ingrasati.
In ceea ce priveste lana, rasa Palas nu are o blana bogata, fiind crescuta doar pentru carne.
2. Dorper
O alta rasa de carne care se preteaza foarte bine la conditiile din Romania este Dorper-ul, originar tocmai din Africa de Sud. Mieii din aceasta rasa cresc repede, au o prolificitate intre 110 – 120 % si un spor de crestere de pana la 300 grame pe zi. Un miel de o luna jumatate ajunge la 16 – 17 kilograme si are un randament la sacrificare de 65 % fata de 45 – 50 % cat ofera rasele autohtone.
Din punct de vedere al greutatii, o oaie Dorper ajunge la circa 75-85 de kg, in timp ce berbecul atinge 120-140 de kg. Daca tinem cont de aceste cifre nu e de mirare ca oaia Dorper nu se misca prea mult, preferand mai degraba sa manance.
O alta caracteristica importanta a rasei Dorper este si incarcatura musculara, proportia de muschi de carne de pe carcasa este, in medie, 64.7%, iar grasimea fiind de 21,8%.
Rasa de oi Dorper s-a format in anii ’30 si este originara in regiunile aride din Africa de Sud, prin incrucisarea unei oi din rasa Blackheaded Persian (persiana cu cap negru, o rasa de oi cu par, nu cu lana) cu un berbec englez de rasa Dorset Horn. Rasa recunoscuta pentru prosperitatea sa a fost importata si in Europa in urma cu 30 de ani.
3. Suffolk-ul englezesc
O alta rasa cautata de oierii romani este Suffolk-ul englezesc, recunoscut pentru calitatea carcasei, prolificitatea ridicata, precum si pentru viteaza mare de crestere a mieilor.
Punctul forte al acestei rase este, potrivit crescatorilor romani, prolificitatea, aceasta fiind de circa 170%, pentru prima fatare, insa putand ajunge la 250%, pentru cea de-a doua fatare.
Oile din rasa pura Suffolk ajung la circa 100 kg, iar berbecii undeva la 160 kg. Rasa nu se preteaza la pasunat in zona de munte, ci mai degraba la stabulatie. Le place foarte mult umbra, apa si mancarea. Neconsumand prea multa energie, totul se transforma in masa musculara, in greutate. Potrivit standardului rasei Suffolk, un miel la 8 saptamani are o greutate medie de circa 32 kg, iar la 21 de saptamani o greutate de circa 71 kg.
Din punct de vedere al preturilor, un miel Suffolk se comercializeaza in viu cu 14-15 lei/kg. Asta in conditiile in care la 150 de zile diferenta de greutate dintre Turcana si Suffolk este de circa 20 kg, in favoarea Suffolk-ului.
4. Texel
O alta rasa de oi recunoscuta pentru calitatea foarte buna a carcasei, precum si pentru faptul ca exemplarele nu sunt deloc pretentioase cand vine vorba de hrana este Texel-ul, oroginar din Olanda.
O oaie din rasa Texel, la maturitate, cantareste intre 75 si 85 de kg, iar un berbec poate avea o greutate de 110 si 130 kg, prolificitatea medie fiind de 1.7 miei la o oaie. Un avantaj important al oilor Texel este ca exemplarele din aceasta rasa nu sunt pretentioase la furajare, valorificand foarte bine inclusiv suprafetele de pasuni care nu au prea multa iarba.
Din punct de vedere al temperamentului, oile Texel sunt caracterizate printr-o lipsa a instinctului de turma, preferand mai degraba sa fie singure pe pasune. Cu toate acestea, oile din rasa Texel sunt puternice, robuste si in general docile, fiind rezistente la intemperii.
Potrivit crescatorilor, carnea este deosebita, mai ales ca nu are foarte multa grasime, acel seu, ci mai degraba muschi. Ca si spor de crestere, la 3-4 luni, ajung la 30-40 kg, prin urmare au un spor bun.
Rasa de oi Texel s-a format pe insula olandeza care poarta acelasi nume, din Marea Nordului, in partea de nord-vest a Olandei. Texelul original, de talie mai mica si robust, era deja prezent aici de cateva secole. In urma metisarilor cu rasele britanice de oi precum Lincoln si Leicester, de la mijlocul secolului al 19-lea, a fost obtinut Texelul de astazi.
5. Ile de France
O alta rasa de oi de carne apreciata si in Romania este Ile de France, folosita frecvent in programele de ameliorare si recunoscuta pentru randamentul mare la taiere si prolificitatea ridicata.
La nastere, mieii au o greutate de 4-5 kg, iar la 100 de zile cantaresc deja 35-40 kg. La maturitate, oaia din rara Ile de France are o greutate de 75-90 kg, iar bebecul circa 110 – 140 kg. De asemenea, si prolificitatea este una ridicata la aceasta rasa, ea fiind de 1,4 – 1,8 miei pe fatare, media anuala ajungand pana la 220%.
Au un spor mediu zilnic intre 300-500 grame. Fata de treo ori in 2 ani, sunt asezonieri. Se monteaza destul de usor, natural, fara interventii, avand la baza efectul de berbec. Mai exact, femelele sunt tinute separat de masculi. Cand berbecul este lasat in turma, femelele intra in calduri si se monteaza, ne-au spus crescatorii.
Productia de lapte este si ea una buna la rasa Ile de France, oile avand capacitatea sa creasca fara probleme miei gemelari. Totodata, si productia de lana este una buna, de circa 3-4 kg la femele si de aproximativ 4-6 kg la berbeci.
Originara din Hexagon, rasa Ile de France s-a format prin incrutisarea oilor mame din rasa Merinos de Rambouillet, care este o rasa pentru productia de lana, cu berbecii de carene Dishley (Leicester), proveniti din Marea Britanie.
La nivelul Uniunii Europene exista un consum de 850.000 tone de carne de oaie, cererea inregistrata fiind de 1.100.000 de tone. Astfel, anual 250.000 de tone de carne de oaie sunt importante din tari precum Australia, Brazilia, Noua Zeelanda si Argentina. In acest context, Romania ar putea avea capacitatea sa completeze necesarul de carne de ovine din Uniunea Europeana.







