Idei de afaceri: oile Ile de France, rasa cu un randament mare la carcasa si prolificitate ridicata

Facebook
Twitter

Datorita cererii tot mai mari a carnii de oaie, in special de catre tarile arabe, tot mai multi crescatori romani de ovine incep sa se adapteze noilor cerinte. Una dintre rasele tot mai apreciate si in Romania este Ile de France, folosita frecvent in programele de ameliorare si recunoscuta pentru randamentul mare la taiere si prolificitatea ridicata.

Dupa ce a crescut mai multi ani rasa Turcana, reusind chiar sa faca export in Italia, Zsolt Jaszfalvi, din Satu Mare, s-a hotarat de trei ani sa investeasca in exemplarele Ile de France, datorita productiei foarte bune de carne.

„Inainte am avut o ingrasatorie de miei, achizitionam miei din rasa Turcana, ii bagam la stabulatie. Aveam contract cu niste italieni si reuseam sa vand. Din pacate, italienii au renuntat repede la contract pentru ca Turcana nu era rasa pe care o doreau ei. Italienii isi doresc mai mult animale de carne, cu productie ridicata. Asa am fost nevoit sa renunt la ingrasatorie. Am gasit la cineva o femela de Ile de France, adusa din Franta. Am vazut ce randament da, ce miei face, astfel am inceput sa ma ocup exclusiv de aceasta rasa. Am mai adus ulterior si niste femele din Ungaria, iar in prezent am un efectiv de 70 de capete, rasa pura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Zsolt Jaszfalvi.

Spre deosebire de alte rase, la Ile de France caldurile apar tot timpul anului, ceea ce inseamna ca oierul are posibilitatea sa-si programeze mult mai usor sezonul de reproducere. „Au un spor mediu zilnic intre 300-500 grame. Fata de treo ori in 2 ani, sunt asezonieri. Se monteaza destul de usor, natural, fara interventii, avand la baza efectul de berbec. Mai exact, femelele sunt tinute separat de masculi. Cand berbecul este lasat in turma, femelele intra in calduri si se monteaza”, ne-a mai explica crescatorul.

ile-de-france

La nastere, mieii au o greutate de 4-5 kg, iar la 100 de zile cantaresc deja 35-40 kg. La maturitate, oaia din rara Ile de France are o greutate de 75-90 kg, iar bebecul circa 110 – 140 kg. De asemenea, si prolificitatea este una ridicata la aceasta rasa, ea fiind de 1,4 – 1,8 miei pe fatare, media anuala ajungand pana la 220%.

In ceea ce priveste hrana, oile din rasa Ile de France nu sunt pretentioase, insa au nevoie de suplimente de graunte, mai ales in periadele dinainte si dupa fatare. „Nu pot spune ca este o rasa rustica, insa nu are nevoie nici de ingrijiri speciale. Vara, animalele adulte, din primavara si pana in toamna, ies la pasune. Inainte de fatare mai suplimentam hrana cu graunte, 300-400 grame, si de asemenea dupa fatare, ca sa aiba o productie de lapte cat mai buna. Aici intervenim cu pana la 500 de grame de graunte, paie, lucerna. Noi avem 16 hectare de pasune si 1 hectar de pamant unde ne cultivam furajele”, ne-a mai spus Zsolt Jaszfalvi.

Productia de lapte este si ea una buna la rasa Ile de France, oile avand capacitatea sa creasca fara probleme miei gemelari. Totodata, si productia de lana este una buna, de circa 3-4 kg la femele si de aproximativ 4-6 kg la berbeci.

Crescatorul de oi valorifica de la aceasta rasa atat berbecii reproducatori, la un pret de circa 25 lei/kg, precum si mieii de abatorizare. „Reproducatorii ii vindem pe plan local, iar mierii de abatorizare ii dam in Ungaria. Pentru a deveni un fermieri competitiv, mai ales in zona aceasta a ovinelor, cred ca fiecare crescator ar trebui sa se decida ce vrea sa faca, sa se specializeze de exemplu fie pe productia de carne, fie pe cea de lapte. Cale de mijloc nu prea exista. Nu prea poti sa le faci pe ambele foarte bine”, ne-a mai spus Zsolt Jaszfalvi.

Originara din Hexagon, rasa Ile de France s-a format prin incrutisarea oilor mame din rasa Merinos de Rambouillet, care este o rasa pentru productia de lana, cu berbecii de carene Dishley (Leicester), proveniti din Marea Britanie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE