Chiar si in actualul context, cresterea oilor se poate dovedi o activitatea agricola profitabila, daca fermierii aleg sa se orienteze catre rasele de carne. Un exemplu de succes il regasim in Cluj, acolo unde o antreprenoare si-a infiintat, acum 4 ani, propria ferma de oi din rasa de carne Dorper, reusind chiar sa atraga si fonduri europene in valoare de 40.000 de euro.
Andreea Oprea Pop, in varsta de 29 de ani, este cea care a pus bazele unei ferme de oi, in 2012, in localitatea Manastirea, din judetul Cluj. Dorind sa aiba o afacere mai rentabila decat cresterea oilor traditionale, aceasta s-a decis sa se axeze pe rasa de carne Dorper, originara din Africa de Sud. Pe langa aceasta rasa, crescatoarea din Cluj a cumparat si oi Turcane, acestea fiind folosite la metisaj cu cele Dorper, in vederea dezvoltarii unor rase locale imbunatatite.
„Am dorit sa realizam o afacere ceva mai rentabila, adica nu pe oi traditionale. Asa am gasit aceasta rasa de carne, Dorper, care are un randament mult mai bun si care s-a adaptat bine si in tara noastra. A fost adusa pentru prima data in Elvetia, ea fiind originara din Africa de Sud, ulterior raspandindu-se in intreaga Europa. Noi, in 2012, am importat 15 femele si 2 berbeci din rasa Dorper din Germania. Am dat pe femele 500 de euro pe bucata, iar berbecii au costat 1.000 de euro bucata. S-au mai adaugat si costurile de transport care nu au fost deloc mici, mai exact 3.000 de euro”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Andreea Oprea Pop.
O diferenta importanta pe care crescatoarea din Cluj a remarcat-o la exemplarele din rasa Dorper este ca acestea mananca mult mai mult de pe o pasune decat cele din rasa Turcana.
„Ceea ce am observat este ca cele din rasa Dorper au un alt ritm de alimentatie. Daca o oaie Turcana mananca destul de putin si merge mai degraba pe pasune, se plimba, Dorperul sta mai mult intr-un loc si mananca tot. Nu pot sa le duc pe amandoua in aceeasi turma. Unele merg inainte, celelalte raman in urma. Din punct de vedere al hranei, le ofer cam aceeasi mancare: iarba, fan, uneori suplimentam cu porumb Fata de Turcana, Dorperul mananca mai multe paie, nu sunt asa de pretentioase”, ne-a mai spus crescatoarea din Cluj.
Fonduri europene pentru infiintarea fermei de oi
In prezent, in ferma crescatoarei din Cluj, se regasesc 30 de exemplare mature din rasa Dorper, precum si 140 de oi din rasa Turcana. Animalele, precum si construirea fermei au fost realizate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, pe care Andreea Oprea Pop le-a accesat in 2012.
„Am reusit sa accesam masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, in cadrul PNDR 2007-2013. A fost un proces oarecum greoi, insa aceste fonduri sunt un punct foarte bun de plecare pentru cineva care isi doreste sa isi dezvolte o afacere la tara. Noi, sincer, ii incurajam pe toti care isi doresc sa incerce. A fost si putin greoi, in sensul in care iti faci planul de afaceri la un anumit moment, insa pana se aproba proiectul nu prea mai poti sa mergi pe acel plan de afaceri. Este cam multa birocratie, insa poate pe de-o parte e necesara impotriva fraudarii”, ne-a mai spus Andreea Oprea Pop.
In ferma de oi de la Manastirea au loc si incrutisari intre exemplarele din rasa Dorper si oile Turcana, mieii obtinuti fiind mai mari, cu o carne mai aromata si cu mai putina grasime.
„Mieii astfel obtinuti cresc repede, au o prolificitate intre 110 – 120 % si un spor de crestere de pana la 300 grame pe zi. Un miel de o luna jumatate ajunge la 16 – 17 kilograme si are un randament la sacrificare de 65 % fata de 45 – 50 % cat ofera rasele autohtone”, ne-a mai spus crescatoarea.
In ceea ce priveste rasa Dorper, aceasta poate face 2-3 miei la o fatare, putand avea si 3 fatari in decurs de 2 ani. Din punct de vedere al greutatii, o oaie Dorper ajunge la circa 75-85 de kg, in timp ce berbecul atinge 120-140 de kg. „Un miel Dorper are la o luna 12-13 kg. Pe la 2 luni ajunge la 29-30kg, iar 3 luni deja depaseste 40 kg. In comparatie cu o Turcana aceste cifre sunt duble”, ne-a mai spus Andreea Oprea Pop.
O alta caracteristica importanta a rasei Dorper este si incarcatura musculara, proportia de muschi de carne de pe carcasa este, in medie, 64.7%, iar grasimea fiind de 21,8%.
In prezent, crescatoarea de oi din Cluj vinde celor interesati berbeci de reproductie din rasa Dorper, precum si metisii obtinuti cu ajutorul rasei Turcana. Un exemplar matur din rasa Dorper este comercializat cu 1.000 de euro, iar un metis cu circa 20% mai mult decat pretul unui miel din rasa Turcana. „Ne dorim foarte mult ca prin ceea ce facem, prin aceste incrutisari, sa imbunatatim rasele locale, mai ales ca multi dintre crescatori isi doresc un miel cat mai carnos”, a mai spus Andreea Oprea Pop.
Rasa Dorper s-a format in anii ’30 si este originara in regiunile aride din Africa de Sud, prin incrucisarea unei oi din rasa Blackheaded Persian (persiana cu cap negru, o rasa de oi cu par, nu cu lana) cu un berbec englez de rasa Dorset Horn. Rasa recunoscuta pentru prosperitatea sa a fost importata si in Europa in urma cu 30 de ani.