Idei de afaceri: Oile Texel, rasa de carne nepretentioasa la hrana si cu o calitate inalta a carcasei

Facebook
Twitter

In contextul unei cereri tot mai mari de carne de oaie, in special din partea tarilor arabe, crescatorii romani de ovine se vad nevoiti sa se adapteze noilor cerinte ale pietei. Una dintra rasele cautate si de oierii nostri este Texel-ul olandez, recunoscut pentru calitatea foarte buna a carcasei, precum si pentru faptul ca exemplarele nu sunt deloc pretentioase cand vine vorba de hrana.

Impresionat de statura oilor Texel, Ovidiu Andrei, din municipiul Onesti, judetul Bacau, a cumparat din Olanda, acum 2 ani, 10 exemplare din aceasta rasa, cu dorinta de a le pastra mai mult ca un hobby.

„Mi-au placut mult si am avut ocazia sa le cumpar de la cineva din Olanda, care nu mai voia sa le pastreze. In prezent am un efectiv de 20 de oi, insa nu am o afacere, e doar un hobby sa spun. Au la dispozitie o suprafata de 30 de ari, unde stau libere. Din punct de vedere al fatarii, au cam 1-2 miei. Am avut insa o oaie cu 3 miei la fatare. Nu sunt probleme la fatare”, ne-a declarat Ovidiu Andrei.

Considerata a fi una dintre cele mai scumpe rase de oi, exemplarele Texel sunt recunoscute si pentru calitatea foarte buna a carcasei, aceasta fiind frageda si fara prea mult seu. „Carnea este deosebita, mai ales ca nu are foarte multa grasime, acel seu, ci mai degraba muschi. Ca si spor de crestere, la 3-4 luni, ajung la 30-40 kg, prin urmare au un spor bun. Eu oricum le tin in stabulatie”, ne-a mai spus crescatorul.

O oaie din rasa Texel, la maturitate, cantareste intre 75 si 85 de kg, iar un berbec poate avea o greutate de 110 si 130 kg, prolificitatea medie fiind de 1.7 miei la o oaie.

Un avantaj important al oilor Texel este ca exemplarele din aceasta rasa nu sunt pretentioase la furajare, valorificand foarte bine inclusiv suprafetele de pasuni care nu au prea multa iarba. „Eu le-am dat in general lucerna uscata, nu am probleme cu ele din punct de vedere al hranei. De asemenea, inainte si dupa fatare le mai dau si porumb, care le ajuta la lactatie”, ne-a mai explicat Ovidiu Andrei.

Din punct de vedere al temperamentului, oile Texel sunt caracterizate printr-o lipsa a instinctului de turma, preferand mai degraba sa fie singure pe pasune. Cu toate acestea, oile din rasa Texel sunt puternice, robuste si in general docile, fiind rezistente la intemperii.

Mai mult decat atat, Texelul este utilizat frecvent si pentru metisari, gratie calitatilor deosebite ale acestei rase. Berbecii sunt caracterizati printr-o dominanta genetica, reusind astfel sa-si transmita mai bine calitatile lor genetice in defavoarea celor ale femelelor cu care sunt imperecheati. De asemenea, mieii rezultati sunt mai rezistenti si au o musculatura mai puternica.

Berbecii din rasa Texel sunt comercializati cu preturi incepand de la 300-400 euro, iar o oaie din aceasta rasa se vinde in general cu 200 de euro. Tot rasa Texel este cea care detine recordul in ceea ce priveste cea mai scumpa oaie din lume vanduta. In Scotia, in 2009, un tanar berbec Texel a fost cumparat cu nu mai putin de 231.000 lire sterline.

Rasa de oi Texel s-a format pe insula olandeza care poarta acelasi nume, din Marea Nordului, in partea de nord-vest a Olandei. Texelul original, de talie mai mica si robust, era deja prezent aici de cateva secole. In urma metisarilor cu rasele britanice de oi precum Lincoln si Leicester, de la mijlocul secolului al 19-lea, a fost obtinut Texelul de astazi.

FOTO: fginsight.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE