In contextul in care cererea de carne de oaie este tot mai mare, in special catre tarile arabe, crescatorii romani de ovine se vad nevoiti sa se adapteze mereu noilor cerinte. Una dintre rasele care incep sa fie tot mai cautate si de oierii nostri este Suffolk-ul englezesc, recunoscut pentru calitatea carcasei, prolificitatea ridicata, precum si pentru viteaza mare de crestere a mieilor.

Dumitru Draghici, din comuna Prejmer, judetul Brasov, a cumparat anul trecut 20 de oi din rasa Suffolk englezesc, la pretul de 500 de lire sterline exemplarul, dupa ce anterior achizitionase, din Ungaria, un efectiv de 10 exemplare. „Cele cumparate din Ungaria nu s-au ridicat la asteptarile mele. Dupa ce m-am documentat mai bine am aflat ca ceea ce se creste in Germania, Ungaria, nu este Suffolk-ul pur englezesc. Vreau sa dau cele 40 de exemplare pe care le am din aceasta rasa si sa ma ocup exclusiv de rasa pura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Draghici.

Crescatorul de oi din Brasov, care detine si capre din rasa Boer, spune ca a ales sa cumpere exemplare Suffolk deoarece acestea sunt specializate pe productia de carne, avand caracteristici mult mai bune decat alte rase locale.

„De circa 4 ani testez piata, mai ales ca imi doresc sa ma retrag la o viata simpla si sa fac zootehnie. In familia mea se cresc oi de cateva generatii bune. Avem Turcane si Tigaie Ruginie, insa mi-am dorit sa vad si altceva, mai ales ca cerintele pietei sunt altele. Oile din rasa pura Suffolk ajung la circa 100 kg, iar berbecii undeva la 160 kg. Rasa nu se preteaza la pasunat in zona de munte, ci mai degraba la stabulatie. Le place foarte mult umbra, apa si mancarea. Neconsumand prea multa energie, totul se transforma in masa musculara, in greutate”, ne-a mai spus crescatorul.

Una dintre cele mai importante avantaje ale rasei Suffolk, in opinia lui Dumitru Draghici, este prolificitatea, aceasta fiind de circa 170%, pentru prima fatare, insa putand ajunge la 250%, pentru cea de-a doua fatare.

„Suffolk-ul, la prima fatare are o prolificitate undeva la 170%. Dupa a doua fatare, daca le cresti in efective nu prea mari, ai la aproape 200%. Asta tine foarte mult si de numarul de oi pe cap de berbec. Standardul de rasa spune ca poti sa tii un berbec la 50-60 de oi. Eu cred ca 40 de oi e suficient, ca sa ai toate oile montate. Un alt avantaj este ca daca le tii in sistem harem, mai exact cu berbecul intre ele, poti sa ai o fatare la 7-8 luni, ceea ce iar e un mare plus. Monta dureaza din septembrie pana in mai. Doar cand este prea calt, in lunile iunie, iulie, august, monteaza mai greu”, explica Dumitru Draghici.

Potrivit standardului rasei Suffolk, un miel la 8 saptamani are o greutate medie de circa 32 kg, iar la 21 de saptamani o greutate de circa 71 kg. In ceea ce priveste carnea rasei Suffolk, crescatorul afirma ca aceasta nu are acel gust specific de oaie.

„Incarcatura de masa musculara in carcasa e foarte buna. Grasime e foarte putina. La Suffolk nu exista acel gust specific de oaie. Nu stiu daca fac o comparatie foarte buna, dar carnea se aseamana mai degraba cu cea de curcan. Din punct de vedere al preturilor, un miel Suffolk se comercializeaza in viu cu 14-15 lei/kg. La Turcana, pretul ar fi de circa 8-9 lei/kg. Asta in conditiile in care la 150 de zile diferenta de greutate dintre cele doua rase e de 20-25 kg, in favoarea Suffolk-ului”, mai afirma crescatorul.

Din punct de vedere al furajelor, Dumitru Draghici hraneste exemplarele Suffolk cu fan de deal, din zona Intorsura Buzaului, iar mai rar chiar si cu grau germinat. „Ele valorifica aproape orice. Incepand de la paie de orz, ovaz, orzoaica pana la fanul de lucerna. Eu prefer sa le dau fan de deal, din zona Intorsura Buzaului, pentru ca e multa flora spontana. Am vazut ca mananca cu mult mai multa placere decat lucerna. Asta e un caz particular. Le mai rasfat cu grau germinat. Nu le dau insa furaje concentrate”, ne-a mai spus Dumitru Draghici.

Oile din rasa Suffolk nu sunt prea pretentioase nici cand vine vorba de adapost, acestea putand fi crescute in stabulatie. „Au nevoie de mult aer si lumina. Trebuie evitata de asemenea umiditatea. In mod normal, eu le tin afara, doar daca nu e foarte frig. Ce am observat e ca mananca mult mai bine cand stau in frig, decat daca ar sta intr-un loc inchis”, ne-a mai spus crescatorul.

Pentru viitor, Dumitru Draghici si-a propus sa ajunga la un efectiv de 100 de exemplare din rasa Suffolk, specializandu-se pe berbeci de reproductie. „Eu sunt pe principiul putin si bun decat mult si prost. De aceea as vrea sa ma dezvolt pe partea de reproducatori, mai ales ca exista aceasta tendinta de a avea rase de carne. Fermierii trebuie de asemenea sa fie atenti si la evitarea consangvinizarii. Prea putini crescatori sunt atenti la acest aspect”, ne-a mai spus Dumitru Draghici.

Originara din Regatul Unit, rasa Suffolk a luat nastere din incrucisarea oilor Norfolk Horn cu berbeci din rasa Southdown, fiind una din rasele cu cea mai mare viteaza de crestere dintre rasele de carne. Suffolk este o rasa care se remarca prin capul si picioarele in intregime negre si lana uni, scurta si deasa.

Share on Facebook
Print Friendly