Idei de afaceri: cum au lasat doi tineri Bucurestiul pentru a infiinta o plantatie de zmeura pe 4 hectare

Facebook
Twitter

Dupa mai bine de sapte ani pe care i-au petrecut in Bucuresti, un tanar si sotia sa au decis sa se mute la tara, mai exact in comuna Stoilesti, judetul Valcea, pentru a infiinta o cultura de zmeura si una de capsun. Chiar daca au inceput cu o suprafata mica de teren, cuplul a reusit sa se dezvolte an de an, cultivand in prezent pe o suprafata totala de peste 4 hectare.

„Am inceput acum 5 ani cu 3.000 de stoloni de capsuni, cultivati pe o suprafata de 3.000 mp. In urma cu trei ani am inceput sa dezvoltam si o cultura de zmeura, care se intinde in prezent pe 4 hectare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Sorin Antonie.

Din cauza conditiilor meteo extreme din aceasta primavara, recolta de capsuni a fermierului din Stoilesti a fost calamitata aproape in totalitate. Cu toate acestea, Sorin Antonie priveste increzator la cultura de zmeura, unde spera sa scoata anul aceste circa 15 tone.

„Productiile variaza in functie de clima. La capsun anul acesta estimam 3 tone si am recoltat 150 kg. Dauna totala. Zmeura merge bine nu am avut parte de grindina dar sunt temperaturi modeste. Estimam undeva la 15 tone deoarece avem peste jumatate din plantatie in primul an de vegetatie. Productia este valorificata catre consumatori finali dar si catre procesare. Preturile pornesc de la 9 la 15 lei”, ne-a mai spus cultivatorul.

Pe langa grija fata de plantatie, cei doi frati se limiteaza sa foloseasca in plantatie doar substante si ingrasaminte naturale.

„Tehnologii folosite sunt cele clasice cu utilaje normale: tractor, morocultor, motocoase si atomizoare. La capsun avem ca soiuri: Premial, Vibrant, Matis si Albion iar la zmeur: Polka, Polana, Glen Ample si Veten”, ne-a precizat fermierul.

Pentru cineva care ar dori sa infiinteze o plantatie de acest fel, Sorin Antonie ne-a oferit si cateva detalii cu privire la costuri.

„Distantele sunt de 50 cm intre plante si 2m -2.5m intre randuri, asta la zmeur. La capsun se pune pe folie care este gaurita din fabrica si intra 8 plante la m linear. Sa spunem ca intra 10.000 de plante a cel putin 2.5 lei = 25.000 lei. Spalieri care sunt undeva la 24 lei buc*500 buc = 24.000 lei, sarma sustinete furtun picurare 50 kg * 5 lei =2 50 lei, furtun picurare 5.000 m furtun picurare * 0.65 = 3.250. Gardul il face fiecare din ce poate si din ce are, daca e cazul depinde de zona, ce animale misuna prin zona. Motopompa 650 lei si 200 lei pentru mufe teava pvc etc. Lati pentru sustinerea zmeurei 83 * 8=664 lei + sarma 100 kg * 5lei = 500 lei”, explica fermierul.

Intrebat daca isi doreste sa acceseze fonduri europene, Sorin Antonie ne-a spus ca prefera mai degraba sa isi dezvolte ferma cu banii proprii, chiar si intr-un ritm mai incet.

„Nu am accesat fonduri europene, am vrut, se poate dar suntem nedecisi daca sa le accesam sau nu deoarece nu prea ne mai satisfac conditiile. Preferam sa facem tot cu bani nostri fara batai de cap”, spune Sorin Antonie.

In ceea ce priveste planurile de viitor, cei doi frati din Stoilesti si-au propus sa adopte tehnologii care sa-i ajute sa atinga productii cat mai mari pe o suprafata mica de pamanat.

„Vrem sa acoperim intreaga suprafata cu plasa antigrindina si sa implantam tehnologii cat mai eficiente cu care sa scoatem productii mari pe teren cat mai putin. Procesare avem in plan ca produse traditionale nu ca industrie. Putin si bun. Mai vrem sa infiintam in aceasta toamna o plantatie de afin si sa o consolidam pe cea de mur”, ne-a mai spus cultivatorul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE