septembrie 16, 2019
Meniu

Cum ajunge laptele de capra direct la usa clientului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La granita dintre judetele Teleorman si Giurgiu, la 60 de kilometri de Bucuresti, a aparut de cativa ani o ferma de capre numita, desigur, „Caprina”. Pe un teren de 12 hectare se gasesc noua grajduri si o suprafata arabila. Afacerea este infloritoare, dar lucrurile nu au stat mereu asa.

Aflat ani la rand in cautarea unui trai decent, bucuresteanul Iulian Micu a incercat diverse afaceri. Pana la Revolutia din 1989, fermierul de azi a lucrat in cadrul Directiei de Telecomunicatii Bucuresti. Dupa ’90 a devenit „intreprinzator particular”, ca multi alti romani, sperand ca noua oranduire, capitalismul, sa-i aduca fericirea, scrie Reteauna Nationala de Dezvoltare Rurala.

„Dupa Revolutie mi-am cumparat un camion si am inceput sa fac negot. Cumparam cereale de la campie si le vindeam la munte. Asta a mers cam un an de zile. Apoi, mi-am deschis un mic butic in Ghencea pe care l-am transformat mai tarziu in macelarie. Lucram singur – eu transam carnea, eu o preparam, faceam mici si carnati pe care tot eu ii vindeam. Cum nu aveam insa vad in zona aceea, am fost nevoit sa inchid afacerea”, marturiseste Iulian Micu. Ulterior, a avut o croitorie, o tipografie si chiar un atelier de tamplarie. Despre aceasta ultima afacere spune ca „era in 2003, deabia aparusera termopanele si am zis ca vom da lovitura. Numai ca doi ani am lucrat pe profit foarte mic, iar apoi au venit firmele mari si ne-au strivit.”

„Atunci m-am gandit ca tot mancarea reprezinta o afacere serioasa. De mancare nu se poate lipsi nimeni. Asa ca m-am gandit la o ferma de animale, era un vis al meu mai vechi. Dar eu nu stiam nimic despre zootehnie, habar n-aveam cum se cresc animalele. Si nici nu ma hotarasem ce animale sa cresc. Am vrut initial sa deschid o ferma mica de struti. Dar, intr-o zi, am citit intamplator despre calitatile laptelui crud de capra. Cand am citit ca, dintre animalele mulgatoare, laptele acesta este cel mai apropiat de cel uman, mi-am spus: «Da! Laptele de capra e cel mai sanatos si in aceasta afacere nu este nici mare concurenta». Un prieten mi-a pus la dispozitie un teren si asa am ajuns sa cresc capre”, spune fermierul.

Acum are nu mai putin de 400 de capete. Pentru ca ochiul stapanului ingrasa vita, sau capra, in cazul de fata, fermierul s-a mutat din Bucuresti, locuind acum langa capre. Intr-unul din grajduri si-a facut bucatarie, baie, dormitor, are apa calda curenta, aer conditionat… Investitia initiala a fost de 100.000 euro. Primii ani au fost „dezastruosi”, isi aminteste Micu. Asociatul sau s-a retras din afacere dupa numai jumatate de an.

Cu banii obtinuti din livrarea laptelui catre diversi procesatori nu reusea sa acopere nici macar costurile pentru furaje. A fost chiar pe punctul de a vinde afacerea. Era cu atat mai greu cu cat fermierii nu aveau voie sa vanda lapte crud catre consumatorii directi. Insa, odata cu obtinerea aprobarii pentru vanzarea de lapte crud de capra, clientii au inceput sa apara.

In prezent, laptele produs la ferma „Caprina” ajunge la peste 1.500 de clienti prin livrarea la domiciliu. Sunt realizate zilnic intre 70 si 100 de livrari, principala piata de desfacere fiind Bucurestiul.

La ferma se produc: lapre de capra, telemea proaspata, urda dulce, branza specialitatea casei, cas dulce, iaurt degresat, smantana, branza dulce si zer.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE