Afacere de succes cu lapte de capra: doi tineri bacauani si-au facut ferma cu rasele Saanen elvetian si Alpine franceze

Facebook
Twitter

Dupa ce au batut lumea in lung si-n lat, doi tineri bacauani au decis sa renunte la slujbele bine platite de la oras si sa porneasca o ferma de familie cu doua dintre cele mai apreciate rase de caprine: Saanen elvetian si Alpine franceze. Desi sunt inca la inceput, cei doi vand cu succes laptele proaspat, precum si branza sau cas la numerosi clienti din tara.

„Eu si sotia mea am lucrat in Capitala, in domeniul financiar. O perioada am fost cu serviciul si la Londra. Am simtit insa ca e nevoie sa facem o schimbare, sa ne departam de stilul acesta de viata, dar in acelasi timp sa facem ceva productiv. Cu economiile pe care le-am facut ne-am gandit sa incepem astfel de ferma, mai ales ca aveam si un teren la casa noastra parinteasca, in apropiere de Onesti. Nu a fost mult pana cand ne-am dat demisiile si ne-am intors in Moldova”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Catalin Barna (38 ani), administratorul Fermei „Caprele Mariucai”.

Astfel, fara sa aiba vreun ajutor specializat, fermierul bacauan a inceput sa studieze singur, din carti, modul in care poate dezvolta o ferma de capre. Nu a stat prea mult pe ganduri si a decis sa-si achizitioneze cele mai bune rase, apreciate la nivel mondial: Saanen elvetian si Alpine franceze.

„Am vrut sa merg in prima faza pe un efectiv mic, sa imi fac, asa cum se spune, ucenicia. Astfel, anul acesta, in februarie, am cumparat 10 exemplare Saanen elvetian si 6 din rasa Alpine franceze. Un exemplar adult costa 350 de euro si 150 de euro ieditele. La cele elvetiene am avut mici probleme, in sensul ca vanzatorul mi-a spus ca sunt gestante. Nu erau insa. Cu toate acestea, adaptarea lor a decurs bine”, afirma crescatorul.

Rasa de capre Saanen este renumita pentru productia ridicata de lapte, aceasta putand ajunge la 1.200 de litri pe an. Din acest motiv exemplarele Saanen sunt denumite intre fermieri si „Holstein-ul caprelor”, dupa celebra rasa de vaci olandeza, deosebit de productiva.

„Lactatia mare, dar si calitatea laptelui au fost principalele motiv care m-au facut sa aleg aceste rase. Daca rasa Saanen are cea mai mare productivitate de lapte din toate rasele, Alpinele franceze le-am cumparat pentru capacitatea lor de a se adapta climatului nostru. Si ele dau lapte mult, dar o cantitate mai mica decat cele elvetiene. De exemplu, o capra romaneasca buna da un litru de lapte pe zi, pe cand acestea dau 4-5 litri, unele chiar si 6 litri”, spune Catalin Barna.

Din cauza parului lor scurt, cele doua rase sunt sensibile la radiatiile Soarelui, avand nevoie din acest punct de vedere de umbrare sau grajduri acoperite. „Daca le-am creste asa cum stim noi, sa stea mult pe camp, in doi ani le-am omori. Sunt sensibile la caldura si la temperaturile pe care le avem noi aici, vara. Ele sunt facute mai mult sa stea in grajduri, in stabulatie”, explica fermierul bacauan.

alpine franceze, capre

Alpine franceze in ferma lui Catalin Barna

Cu toate acestea, rasele Saanen elvetian si Alpine franceze sunt apreciate si folosite uneori pentru imbunatatirea rasei locale, noile exemplare obtinute fiind deseori rezistente la boli si avand o lactatie superioara.

Pentru o lactatie cat mai buna, caprele sunt hranite uneori cu leguminoase, chiar si cu sfecla. Cea mai mare pondere insa din hrana o reprezinta lucerna, precum si fanul.

Produsele pe care fermierul bacauan le ofera clientilor sunt laptele proaspat, nepasteurizat, branza, casul si urda. „Din punct de vedere economic cel mai bine e sa vinzi lapte. La un magazin, laptele de capra e cam 10 lei. Eu il dau cu 5 lei la oameni. Cu ce iti ramane poti sa faci branza, cas, urda, numai ca iti ia cam 8-9 litri de lapte sa faci un kilogram de cas. Nu a fost usor sa imi fac primii clienti. Insa daca ai un produs bun atunci urmatorii clienti vin imediat. M-a ajutat de asemenea foarte mult si Internetul”, mai spune Catalin Barna.

Laptele de capra este considerat superior celui de vaca, deoarece este mai usor de digerat, fiind de asemenea mult mai bogat in minerale. De asemenea, produsele lactate din capra sunt recomandate persoanelor care au intoleranta la laptele de vaca. Mai mult decat atat, laptele de capra este deseori recomandat in tratarea bronsitelor, tusei, pneumoniei sau a tuberculozei pulmonare. Cu toate acestea, este important ca persoanele care sufera de intoleranta la lactoza sa consume lapte de capra in doze mici la inceput.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE