Cultura de mure, afacerea profitabila si pentru fermierii cu suprafete mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O idee de afaceri tot mai apreciata in randul fermierilor cu suprafete mici de teren este cultura de mure, mai ales ca acest arbust fructifer se preteaza cu succes la conditiile pedo-climatice ale Romaniei, fiind relativ usor de intretinut. O asemenea cultura am intalnit-o in localitatea Berchez, judetul Maramures, acolo unde Ernszt Anton, alaturi de doi prieteni, a infiintat o plantatie de mur, pe o suprafata de 1,2 hectare.

„Am inceput initial cu 60 ari de mure, am observat cat de frumos rodesc si ce fructe minunate ne ofera, prin urmare ne-am gandit sa extindem plantatia. Asa am ajuns in prezent sa lucram 1,2 hectare, iar planul nostru este sa ajungem in viitorul apropiat la cel putin 2 hectare. Initial, va spun sincer, ca am fost putin descurajati de numarul tot mai mare de plantatii de mur, noi cautand ceva de nisa, insa pana la urma am observat ca o mare parte din productie merge la export, iar consumatorul roman aproape ca nu prea mai are de unde sa cumpere ceva de calitate. De aceea, dorim sa ne adresam in primul rand pietei locale, consumatorului roman, care doreste si apreciaza un produs proaspat, sanatos si de calitate.  Principiile dupa care am ales sa ne ghidam sunt respectul si increderea, fata de clientii nostri”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ernszt Anton.

Investitia in cultura de mur a fost realizata de Ernszt Anton, alaturi de doi prieteni ai sai: Mihai Martin si Triff Tudor.

„Nu lucram in domeniu, insa ne-a unit pasiunea pentru agricultura, dorinta de a face ceva in plus fata de serviciu. Nu am urmarit un profit imediat, ci ne intereseaza mai mult ceva care se dezvolta natural, pe baza cererii. Asa am ajuns la cultura de mure, mai ales ca nu e atat de pretentioasa ca alti arbusti fructiferi. Mai mult decat atat, pe perioada coacerii murului nu exista aproape niciun alt fruct romanesc pe piata. Am incercat sa cautam aproximativ si o nisa”, ne-a mai spus cultivatorul.

mure

Soiul folosit in plantatie este „Thornfree”, un soi de mur fara tepi, care produce fructe mari si dulci, cu o rezistenta buna la temperaturi scazute. Pentru acest soi, maturarea are loc in a doua parte a lunii august si dureaza pana in luna octombrie.

„Materialul saditor l-am cumparat de la o pepiniera autorizata, ceea ce recomand tuturor. Am apreciat mult si aspectul fructelor, mare, deosebit, precum si gustul. In ziua de astazi conteaza destul de mult si aspectul comercial, de aceea trebuie sa fim atenti si aici”, explica producatorul.

Din punct de vedere al productiei, Ernszt Anton se asteapta ca in acest an sa ajunga la o medie de circa 1kg pe tufa, avand in vedere ca plantatia se afla doar in anul II.

mure 4

„Am inceput deja sa luam cateva precomenzi, anul acesta consideram ca vom avea in jur de 500 kg de fructe, tinand cont ca suntem doar in anul II. Apoi, in anul IV, credem ca vom ajunge la 5 kg pe planta, adica o productie de 10-12 tone. Avem si o masina publicitara pe care o folosim la livrare, la domiciliul clientului. Exista o nevoie acuta a serviciilor in domeniul agricol deoarece toata piata este invadata de produse din import. Dorinta noastra este de a aduce pe piata un produs cat mai natural si proaspat. In scurt timp cerintele pietei in domeniul alimentar vor fi din ce in ce mai pretentioase datorita infuziei mari de produse provenite din import care sunt de o calitate inferioara produselor noastre traditionale. Este o nevoie acuta pe piata de produse care sa satisfaca gustul oricarui client. Piata este dinamica si chiar daca criza inca persista, domeniul alimentar este o investitie prospera”, ne-a mai spus Ernszt Anton.

Cei care isi doresc sa infiinteze o cultura de mur este important sa se asigure ca detin un teren propice dezvoltarii acestei plante. Desi murul are o versatilitate destul de mare, cele mai bune soluri pentru aceasta cultura sunt cele neutre, care au o umiditate constanta, cu un pH de circa 6,2-6,5. Terenurile care ar trebui evitate sunt cele acide sau mlastinoase.

Ca si investitie, cultivatorul maramuresean spune ca aproximativ 5.000 de euro ar fi o suma suficienta pentru achizitionarea materialului saditor si a sistemului de spalieri, pentru o suprafata de 1 hectar.

„Am citit multe articole pe aceasta tema, uneori mi s-au parut preturi exagerate. Eu personal consider ca ai putea infiinta cu 5.000-10.000 de euro un hectar de mur, vorbim de material saditor, sistem de irigare, spalieri, sarma. Unii avanseaza cifre de 10.000 – 15.000 euro. Pentru sistemul de irigatie, fireste, pot fi costuri diferite, in functie de cat de aproape e acel fermier de o sursa de apa”, ne-a mai spus Ernszt Anton.

mure 3

In ceea ce priveste promovarea, producatorul maramuresean vrea sa se axeze pe mijloacele moderne de comunicare, insa, nu in ultimul rand, pe recomandarile clientilor multumiti.

„Credem mult ca un client multumit iti aduce alti clienti, de aceea punem pe primul plan calitatea. Dorim sa practicam preturi care sa fie intr-un raport optim cu calitatea produselor. Strategia preturilor noastre este una flexibila. Totodata avem in vedere costurile de prestare ale serviciilor in cele mai bune conditii astfel incat calitatea sa nu fie afectata”, ne-a mai spus cultivatorul.

Pentru a avea o productie buna de mure, fermierul trebuie de asemenea sa previna si sa combata atunci cand este cazul daunatorii sau bolile care pot aparea la acesta plantatie. Printre cele mai frecvente boli la mur sunt rugina, patarea alba si putregaiul cenusiu. Utile sunt de asemenea si taierile care au ca scop nu doar eliminarea ramurilor uscate, ci si indepartarea portiunilor „bolnave”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE