Idei de afaceri: Procesarea integrata, cheia succesului unui crescator de capre din Neamt

Facebook
Twitter

Dupa ce a lucrat mai multi ani in domeniul constructiilor, Francisc Lulea (39 ani), un tanar din comuna Valeni, judetul Neamt, a decis ca este momentul sa se reorienteze catre o afacere de familie, care sa-l aproprie mai mult de rudele sale. Astfel, cu banii economisiti, acesta a infiintat in urma cu patru ani o ferma de capre din rasa Carpatina, efectivul numarand in prezent 140 de exemplare. Toata productia de lapte este folosita pentru a face branza, care este ulterior comercializata unui magazin de produse alimentare naturale.

„In urma cu 4 ani, cand a aparut criza financiara, eu lucram pe santier. Nu au mai fost lucrari atat de numeroase, asa ca am fost nevoit sa ma reorientez. Am o suprafata de cultura de 60 de hectare, plus pajiste. Am vrut sa am si niste animale, asa ca am ales caprele. In zona noastra, sa vii cu capre era ceva mai neobisnuit, in conditiile in care, in Moldova cel putin, aproape toata lumea e invatata cu oaia. Am cumparat initial 150 de capre din rasa Carpatina, cu circa 350 de lei exemplarul. In anul 2 am redus efectivul mai bine de jumatate, pentru ca nu eram multimit de nivelul de productie. Le-am selectat, iar in prezent am 100 de capre mulgatoare si vreo 40 de iedite”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Francisc Lulea.

In timpul verii, caprele tanarului crescator sunt lasate sa pasuneze liber, iar toamna, dupa recoltarea culturilor de floarea-soarelui sau de porumb, acestea sunt duse pe miristi.

„Vara pana toamna tarziu, caprele sunt lasate libere pe o pasune pe care am luat-o in arenda, de circa 35 de hectare. Toamna, dupa recoltare, le duc pe miristi, pentru a se mai hrani cu boabe si pentru a se pregati de iernat. Daca nu ai bagat capra grasa in iarna, degeaba ii dai dupa aceea mancare, pentru ca nu se mai ingrasa. Cand da zapada le tin la stabulatie, am facut pentru ele un saivan, incercuit. Le dau fan, lucerna, iar in momentul in care sunt aproape de fatare la cele mai in varsta le dau boabe cam 300 grame de fiecare ca sa aiba putere la nastere, sa aiba lapte si iedul sa fie viguros”, mai spune crescatorul din Neamt.

Productia medie de lapte pe care fermierul o obtine de la caprele sale este de circa 1,7 litri, chiar daca exista unele exemplare care ii ofera chiar si 4 litri de lapte pe zi. Carpatina este una dintre cele mai vechi rase de capre din Romania, prezentant o rezistenta deosebita.

„Alaturi de exemplarele Carpatina am si un tap de Alpina franceza. Inca nu am obtinut produsi cu ajutorul lor, insa sper sa fie ceva bun. Am o productie medie de 1,7 litri de lapte pe cap de capra, ceea ce este bine pentru mine, mai ales ca nu intervin cu tarate, uruiala sau graunte. Fatarile incep la mine de obicei cam la 15 februarie. Carnea de ied creste mai greu decat mielul. La miel, daca intr-o luna il faci de 10 kg, la ied ai nevoie de 2,5 luni ca sa-l faci de 10 kg”, explica Francisc Lulea.

Acum doi ani, crescatorul din Neamt dadea laptele de capra unui procesator din zona, insa pretul mic obtinut pe el, circa 1,5 lei, l-a facut sa se reorienteze mai bine in privinta desfacerii. Astfel, Francisc Lulea foloseste in prezent integral laptele de capra pentru a face branza. Jumatate din productie este vanduta la proprietarii care i-au arendat pasunea, iar restul este comercializata intr-un magazin de specialitate.

„Acum doi ani obtineam cam 1 leu si ceva pe kilogramul de lapte. Nu ma avantaja deloc. Acum, folosesc laptele pentru a face branza. Jumatate din productie o dau la cei de la care am arendat pasunea, iar cealalta parte o vand la un magazin. Cazul proaspat il comercializez cu 15 lei/kg. Clientii mei sunt vechi, de asemenea am o persoana de la Iasi, care are un magazin, si vine saptamanal sa ia telemea. Trebuie sa ii asigur omului continuitate, atat vara, cat si iarna. Cererea este una foarte buna. De asemenea, mai vand si carnea, cu circa 15 lei kg de carcasa si cu 10 lei/kg in viu”, ne-a mai spus fermierul.

Intrebat daca le recomanda altor fermieri sa inceapa o ferma de capre, Francisc Lulea este putin rezervat, precizand ca este nevoie de foarte mult timp pentru a sta alaturi de animale si pentru a le monitoriza dezvoltarea.

„Este greu pentru cineva necunoscator sa se apuce. Este greu pana patrunzi pe piata. Trebuie sa fii 200% cu caprele, sa poti avea grija de ele. Oricata grija ti-ar spune ca au angajatii tai, mai mult ca sigur ca nu au ca tine. O vorba veche din popor spune ca ochiul stapanului ingrasa animalul. Nu esti cu ele, nu stii ce se intampla. Nu are nimeni grija de banul tau. Eu, de exemplu, cand am intrat in iarna trebuie sa-mi asigur medicamentatie pana in primavara, nu doar la capre, ci si la iezi, pentru ca si ei au tulburari digestive. Altfel, risti sa ii pierzi”, mai spune crescatorul.

Pentru viitor, Francisc Lulea isi doreste sa construiasca in apropierea exploatatiei sale si o pensiune, unde majoritatea produselor lactate comercializate sa fie din productia proprie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE