Pentru a-si imbunatati rasele locale, crescatorii romani apeleaza deseori la metisari cu rase de capre straine, recunoscute pentru productivitate si rezistenta. Un exemplu in acest sens este si rasa Boer, originara din Africa de Sud, care este folosita frecvent la incrutisari cu alte rase, in primul rand datorita calitatii carnii.

Unul dintre crescatorii romani care a achizitionat cateva exemplare din rasa Boer este Radu Badarinza, din comuna Darlos, judetul Sibiu. Tanarul fermier a cumparat acum trei ani, 2 femele, in varsta de 5 ani, din Austria, la pretul de 400 de euro. Pe langa rasa Boer, crescatorul mai detine cateva exemplare si din rasa Saanen si Alpina franceza.

„Am aflat pur si simplu de pe internet despre aceasta rasa, m-am documentat mai mult, am afalt ca sunt capre de carne, care se tin mult mai usor in sensul ca nu trebuie sa stai toata ziua sa le mulgi. Pentru mine, sunt foarte usor de tinut, mai ales in conditiile in care sunt profesor de matematica, si nu am atat de mult timp. Am cumparat initial 2 femele aduse din Austria, la 400 de euro, rasa pura, doar ca erau mai invarsta, aveau 5 ani, insa foarte bune. Am inmultit din ele, am vandut, iar acum am capre tinere. am avut 3. Mai am 2 capre tinere si un tap, cu care vreau sa raman. Este important sa ma asigur ca tot ceea ce produc de la ele sa pot sa si vand. Degeaba tii multe si vinzi la un pret mic”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Radu Badarinza.

Caracteristica principala a exemplarelor din rasa Boer este carnea, aceasta fiind apreciata datorita gustului sau, precum si datorita lipsei mirosului specific al caprinelor. „Carnea aceste rase este deosebita la gust, nu se compara cu cea de ied romanesc si nici de ied metisat. Eu, personal, am avut o capra romaneasca, pe care am metisat-o, am scos doi metisi, insa calitatea carnii e mai slabuta”, ne-a mai spus crescatorul.

Tapii din rasa Boer sunt folositi in prezent pentru metisari cu diverse rase locale, in scopul imbunatatirii caracteristicilor legate de productivitate si rezistenta. „Pana acum am dat cateva exemplare la oameni care au vrut pentru metisare, desi eu nu sunt neaparat adeptul acestei metode. Greutatea unui tap ajunge cam la 100 kg, la trei ani, iar caprele pe la 60-70 kg. Din punct de vedere al prolificitatii, fata cam 2 iezi. Am avut odata si unul, insa prefer sa fete doar unul pentru ca acela va creste foarte rezistent, mai ales in contextul in care nu au o lactatie prea mare”, explica Radu Badarinza.

La fatare, iezii pot avea o greutate intre 3-4 kg, iar la intarcare acestia pot ajunge la 20-25 kg. La 4 luni tapii au o greutate de 40-50 kg, iar tineretul femel circa 35-45 kg. La un an, tapii ating 50-70 kg, iar femelele 45-65 kg. De asemenea, caprele din rasa Boer sunt recunoscute si pentru rata mare de crestere. In primele 12 luni, aceasta poate fi de 200g/zi.


Din punct de vedere al hranei, exemplarele din rasa Boer nu sunt pretentioase, mai spune crescatorul din Sibiu. „Eu le dau lucerna, in trecut le-am mai dat si fan, insa vad ca lucerna o valorifica cel mai bine. De asemenea, le mai dau si porumb. Datorita temperamentului bland, pot fi crescute alaturi si de alte animale, oi sau vaci”, ne-a mai spus Radu Badarinza.

Pretul de comercializare a unui tap din rasa Boer, la 5 luni si 40 kg, este de circa 200 de euro. „Eu vreau sa tin atatea exemplare cat pot intretine. Daca ai prea multe, automat nu vei mai avea timp pentru toate, iar calitatea va scadea. Doresc sa imi dezvolt o microferma, insa pana atunci vreau sa vad care din aceste rase e cea mai rentabila”, ne-a mai spus crescatorul.

Originara din Africa de Sud, rasa Boer a fost dezvoltata la inceputul anilor 1900, pentru productia de carne, numele acestei rase fiind derivat din cuvantul olandez „boer”, care inseamna „fermier”. Dupa anii 1959, rasa Boer s-a raspandit in China, Europa si Orientul Mijlociu.

Share on Facebook
Print Friendly