Meniu

Cetatuia, soiul de cires timpuriu, cu o buna productie si rezistenta la boli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In ultima perioada, pomicultorii cauta tot mai des soiuri timpurii, care sa le permita intrarea pe piata cu fructe cat mai devreme. Pentru cires, unul dintre cele mai apreciate soiuri romanesti este „Cetatuia”, dezvoltat de catre Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi.

„Soiul Cetatuia intra pe rod timpuriu (in anul IV-V de la plantare), rodeste constant si abundent. Fructele se matureaza uniform (in decada a III-a a lunii mai) si se recolteaza in fenofaza de parga avansata. Altoit pe mahaleb, soiul Cetatuia este recomandat in NE Romaniei (judetele Iasi, Botosani si Vaslui), dar si in alte zone favorabile culturii ciresului (Pitesti, Bistrita, Constanta, Caransebes)”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. ing. Elena Iurea, cercetator stiintific la SCDP Iasi.

Soiul Cetatuia are o capacitate de productie de circa 11 tone la hectar, avand de asemenea si o buna rezistenta la boli. „Acest soi prezinta o rezistenta buna atat la bolile specifice ciresului (Coccomyces hiemalis, Monilinia fructigena, etc) cat si la ger. De asemenea, are o capacitate de productie de 10-11 t/ha (500 pomi/ha la 10 ani de la plantare)”, ne-a mai explicat Dr. ing. Elena Iurea.

Cei care doresc sa cumpere material saditor din soiul Cetatuia acesta poate fi achizitionat de la pepiniera Sarca, din cadrul SCDP Iasi, la pretul de 25 lei/buc.

Specialistii de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi lucreaza constant la dezvoltarea unor noi soiuri de cires, visin si nuc, astfel incat sa raspunda cat mai bine cerintelor producatorilor.

„Referitor la specia cires, ultimile patru soiuri au fost brevetate in ianurie 2018 (trei soiuri de cires dulce si un soi de cires amar), iar anul acesta dorim sa ne inscriem la ISTIS pentru omologare ca soiuri noi cu doua de cires si unul de visin. Obiectivele programelor de ameliorare desfasurate la SCDP Iasi au in vedere imbunatatirea continua a sortimentului de cires in zona Iasi cu soiuri superioare celor existente, cu precocitate de rodire, productive, autocompatibile, vigoarea mica a pomilor, rezistenta la boli si ger, tardivitatea infloritului, calitatea superioara a fructelor (conform ultimelor exigente de calibru, fermitate, gust si culoare, sa prezinte o rezistenta buna la fenomenul de crapare a fructului) si epoci de coacere aflate la extremitatile sezonului de maturare a cireselor (soiuri timpurii si soiuri tarzii)”, ne-a mai spus Dr. ing. Elena Iurea.

Cultura ciresului

Ciresul creste si rodeste bine in zonele cu temperatura medie anuala de 9,0-10,5°C. Temperaturile orare optime ale speciei se situeaza intre 18 si 28°C, iar cele absolute minime sunt de 6°C si maxime de 40°C (in afara intervalului temperaturilor absolute cre sterea inceteaza). Necesarul de ore de frig (intre 0 si 7°C) din sezonul de repaus, este mediu si oscileaza in funcie de soi intre 600 si 1100. Suporta greu caldurile inabusitoare din vara, mai ales cand acestea sunt insotite si de insuficienta apei in sol in stepa si silvostepa, necesitand irigatii. Fata de ger se comporta mai bine decat piersicul si caisul dar mai slab decat visinul, prunul, parul si marul, temperatura critica fiind -27°C.

Mugurii florali iarna pier in masa la temperaturi sub -24°C, uneori chiar la -20°C. Florile inca nedeschise (buton alb), rezista pana la -2,8°C (-4,4°C, 90% butoni afecta i), iar cand sunt complet deschise, numai la -2,2°C (-3,9°C, 90% flori afectate).

Fata de apa ciresul are cerinte moderate, preferand zonele cu precipitatii medii anuale cuprinse intre 600-800 mm, dar distribuite proportional cu deficitul pluviometric lunar. Se numara printre speciile pomicole cele mai iubitoare de lumina.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE