3 tipuri de culturi care pot fi infiintate primavara

Facebook
Twitter

Primavara este un anotimp foarte ofertant pentru agricultori. Exista o varietate de tipuri de culturi care pot fi infiintate in acest anotimp, cu un randament foarte bun si cu un potential mare de profit.

Principalele conditii ale succesului? O piata de desfacere si o strategie de vanzari bine pusa la punct – doua ingrediente necesare care pot genera profit si in cazul unor suprafete mai mici de pamant. Iar castigul de acum va poate ajuta sava extindeti in anii care urmeaza.

Iata care sunt trei dintre tipurile de culturi spre care v-ati putea indrepta atentia in aceasta primavara:

1.  Pretul la soia este in crestere pe pietele internationale

Soia poate fi semanata primavara, insa numai dupa ce temperatura din sol depaseste 7-8 grade Celsius. Aceasta temperatura de sol va corespunde cu o temperatura zilnica de aproximativ 14-15 grade. Semanatul soiei se face concomitent cu cel al porumbului. Vorbim astfel de 10-20 aprilie pentru sudul si vestul tarii si 20-30 aprilie pentru restul tarii.

In sudul si vestul tarii, soia poate fi semanata la o adancime de 2-4 centimetri. Pentru restul tarii, specialistii recomanda ca semintele sa fie introduse in pamant la o adancime cuprinsa intre 4 si 6 centimetri. Pentru a semana un hectar de pamant cu soia, veti avea nevoie de 70-100 de kilograme de samanta.

Soia nu este foarte pretentioasa, insa trebuie sa-i cunoasteti caracteristicile si nevoile, pentru a avea o cultura cu adevarat profitabila.

Vesti bune vin si de pe piata internationala, unde cotatiile bursiere pentru soia au crescut cu 10% de la inceputul anului. Cum se explica acest lucru? Dinamica preturilor a crescut in conditiile in care fermierii din Argentina anticipeaza o recolta slaba in 2018, pe fondul secetei care afecteaza aceasta tara. Iar Argentina este „responsabila” de 47% din productia mondiala, scriu cei de la profit.ro.

2. O alegere inedita – pomii fructiferi, in special ciresul

Pomii fructiferi au fost si vor ramane o afacere in agricultura generatoare de profit. Nu vorbim aici doar de mar, par sau prun. Oferta pe aceasta nisa este foarte bogata, iar piata este suprasaturata de multe importuri. Un mare potential il au insa ciresul sau piersicul.

Vestea mai putin buna este ca investitia intr-o livada de pomi fructiferi poate sa fie semnificativa, mai ales daca vreti o plantatie cu sisteme inteligente de monitorizare. Vorbim mai exact despre costuri care pot depasi 40.000 de euro la hectar, arata agrointel.ro.

Nu se pot insa face bani din agricultura fara investitii. Iar daca acestea sunt facute inteligent, primele recolte multumitoare vor aparea in doi pana la trei ani de la plantare. Iar cheltuielile initiale pot fi sustinute cu fonduri europene pentru pomicultura, care pot fi accesate si in 2018.

Trebuie insa sa tineti cont si de faptul ca o afacere cu pomi fructiferi care sa genereze profit presupune in primul rand gasirea unor soiuri care se potrivesc cel mai bine cu specificul climatic al zonei in care vreti sa infiintati o astfel de cultura si cu tipul de sol.

Nu in ultimul rand, trebuie sa aveti in vedere si cheltuielile pe care le presupune culesul si transportul recoltei, dar si depozitarea sau procesarea fructelor, mai ales in cazul celor care au un grad mare de perisabilitate.

3. Capsunele sunt in continuare foarte cautate

Incepem prin a spune ca infiintarea unui singur hectar de capsuni va costa in primul an intre 52 si 55.000 de lei, conform adevarul.ro. Adica aproape 12.000 de euro. Includem aici si sistemul de irigatii sau forta de munca.

Vestea buna este ca se pot obtine 80 de tone de fructe dintr-un singur hectar in cei trei ani cat poate fi exploatata o astfel de cultura. Calculul facut de cei de la Adevarul arata ca la un pret de 4-5 lei per kilogram de capsune, o astfel de cultura este profitabila inca din primul an. Veti recupera investitia si veti ramane in buzunar cu aproximativ 6.000 de euro/hectar. Dupa ce trece primul an, in urmatorii doi vor mai fi cheltuieli doar cu intretinerea si culesul culturii.

In analiza celor de la Adevarul se recomanda ca debutantii in agricultura sa nu inceapa cu investitii foarte mari. Se poate astfel infiinta o cultura mai mica, pe 20-30 de ari, pe care sa fie extinsa in anii urmatori, pe masura ce capatati experienta pentru a investi inteligent.

V-ati hotarat in ce veti investi in aceasta primavara? Ce tip sau tipuri de culturi ati ales?

Sursa foto: Shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE