Carne de cal în loc de vită? Citește eticheta!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeană ia măsuri care vizează protecția consumatorilor și garantarea integrității produselor alimentare ambalate și comercializate în Uniunea Europeană. Astfel, ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie să spună adevărul despre conținutul acestuia.

„Normele UE privind siguranța alimentară și protecția consumatorilor sunt clare: consumatorii trebuie să fie informați în legătura cu ceea ce cumpără și toate ingredientele trebuie să figureze pe eticheta ambalajului. Faptul că în compoziția produselor din carne de vită s-a identificat prezența cărnii de cal arată că această cerință fundamentală nu este întotdeauna respectată. Carnea de cal poate fi comercializată în UE, doar că, la fel ca orice alt ingredient, trebuie să fie indicată pe etichetă”, se arată într-un comunicat remis de A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons, care a lansat o nouă etapă a Campaniei Naționale  “Citește eticheta!”, destinată produselor agroalimentare.

Statele membre au luat măsurile necesare pentru ca toate produsele care nu au fost etichetate în mod corespunzator să fie scoase de pe piață.

Practic, Comisia Europeană a elaborat un plan european pentru coordonarea unui program de testare a produselor. Acesta se va derula timp de o lună și își propune să identifice prezența nedeclarată a cărnii de cal în compoziția produselor, precum și a cărnii de cal care conține fenilbutazonă. Este ilegală administrarea de fenilbutazona animalelor destinate consumului uman.

Din 13 decembrie 2014, normele UE vor prevedea, de asemenea, ca etichetele să indice dacă proteinele adăugate la produsele din carne provin de la același tip de animal.

Comisia se pregătește să facă propuneri cu privire la:

  • îmbunătățirea armonizării sancțiunilor în caz de fraudă în lanțul de aprovizionare,
  • extinderea normelor UE privind originea alimentelor pentru a include mai multe categorii de produse (de exemplu, altele decât ouăle, mierea și carnea provenind din afara UE) și toate tipurile de carne.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE