Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că oficialii de la Bruxelles au decis să ridice interdicția privind exporturile de carne şi produse din carne de porc pe piaţa europeană de la 1 ianuarie 2014, de la toate exploataţiile din ţară.
După apariția primelor focare de pestă porcină, în 2007, Uniunea Europeană a blocat exporturile de carne de porc. Pentru eradicarea acestor focare s-au făcut eforturi însemnate, care au inclus și sacrificarea unui număr impresionant de animale. Numai în vestul judeţului Timiş, Smithfield a sacrificat peste 50.000 de porci. De asemenea, ANSVSA a derulat programe naționale de eradicare a pestei.
Drept urmare, UE a permis exporturile însă numai din ferme situate în Caraş Severin, Timiş, Arad şi Bihor. De anul viitor, Ghiță de România va ajunge pe mesele europenilor.
„Zilele trecute, la Bruxelles, în comitetele tehnice, s-a dat aprobarea ca România să poată să exporte din nou carne de porc pe piaţa Uniunii Europene. De la 1 ianuarie 2014, vom fi din nou pregătiţi să exportăm pe piaţa europeană. Este o realizare extrem de importantă. Am vorbit cu toţi cei care sunt în acest sector şi cred că România poate să câştige nu numai ca imagine, dar şi din punct de vedere economic”, a spus ministrul Agriculturii, la o dezbatere cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România.
Ministrul estimează că exportatorii vor înregistra venituri de circa un miliard de euro, de pe urma ridicării interdicției europene. Aceste încasări ar putea crește considerabil dacă ne gândim că și piața chineză și-a deschis porțile pentru exporturile de carne și lactate din România. Practic, fermele ar trebui să își crească producția peste noapte, deoarece China este cea mai mare piață din lume: acolo trăiesc 1,4 miliarde de oameni, care au nevoie de hrană și care au început să consume din ce în ce mai multă carne și lactate.