Aproape două treimi din români consumă carne de pui aproape zilnic, iar 77% săptămânal, cantitatea medie lunară consumată fiind de 2-3 kilograme, potrivit unui studiu realizat de compania Transavia.
Majoritatea celor care consumă carne de pui preferă pieptul de pui. De asemenea, 70% dintre respondenţi consideră acest tip de carne sănătos datorită conţinutului scăzut de colesterol, în timp ce 57% şi-ar dori să afle mai multe beneficii ale consumului pentru sănătate.
,,În prezent, există discuţii, chiar la nivelul instituţiilor europene, asupra conceptelor de biologic şi sigur. Se pune tot mai des întrebarea dacă vrem să mâncăm biologic sau sigur, deoarece, uneori, a consuma alimente biologice nu este chiar sigur din punct de vedere al normelor sanitare”, a spus Ioan Popa, directorul general al companiei Transavia, în cadrul unei conferințe.
Uniunea Europeană impune producătorilor interni reguli drastice privind securitatea alimentară, care pot afecta situaţia financiară a companiilor, însă lasă liber importul de carne de pui din ţări de pe continentul american.
,,În aceste ţări, producători nu sunt constrânşi la respectarea anumitor norme de siguranţă alimentară specifice Uniunii Europene şi de aceea îşi pot permite preţuri mai mici decât producători intracomunitari, ceea ce dăunează concurenţei”, a spus Ioan Popa.
În luna august 2013, faţă de luna precedentă, numărul păsărilor sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut. Comparativ cu luna august 2012, numărul de păsări sacrificate şi greutatea în carcasă au crescut, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Național de Statistică (INS).