Subventia APIA pentru depozitarea privata carnii de vita

China, o piață atractivă pentru producătorii români de carne și lactate

Facebook
Twitter

Producătorii români de carne și lactate și-ar putea vedea profiturile rotunjite frumos, dacă negocierile dintre Administraţia Generală pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din China (AQSIQ) și Autoritatea Națională Sanitară și Veterinară (ANSVSA) din septembrie se vor încheia cu un acord referitor la exportul de porci vii, carne de bovină şi produse din lapte din România către cea mai populată țară din lume.

În China ar putea avea loc o explozie demografică, după modificarea legilor privind numărul de copii pe care îi poate avea un cuplu, fapt care va alimenta și mai mult creșterea consumului de carne și lactate pe piața chineză. Acest fapt nu poate decât să îi bucure producătorii români de carne și lactate, mai ales că două delegații ale AQSIQ au fost în România în ultima săptămână din iulie.

Experții chinezi au concluzionat că România îndeplineşte condiţiile pentru efectuarea exportului de carne proaspătă şi produse din carne în China, iar legislaţia europeană este implementată corect la nivel naţional. Drept urmare, s-a semnat un Memorandum şi mai multe Protocoale de colaborare în domeniul sanitar veterinar şi cel al siguranţei alimentelor.

Următorul pas va fi demararea unor negocieri cu privire posibilitatea ca în China să ajungă porci vii, carne de bovină şi produse din lapte din România. Acestea negocieri sunt programate să aibă loc în septembrie, a anunțat ANSVSA.

China are 1,34 de miliarde de locuitori. Populația acestei țări va crește semnificativ, dacă autoritățile vor urma sfaturile specialiștilor în domeniul demographic și le vor permite cuplurilor dinmediul urban să aibă doi copii, și nu doar unul, cum prevede legea acum. Totuși, această „relaxare” a legii va fi valabilă doar în cazul cuplurilor în care cel puțin unul dintre părinți a fost singurul copil în familie. Chiar și așa, măsura va conduce la o explozie demografică: economistul Ting Lu, care se ocupă de piața chineză pentru Merrill Lynch,  estimează că aplicarea noii măsuri, cel mai probabil la începutul lui 2015, va avea ca rezultat nașterea a 10 milioane de bebeluși.

Anul acesta, importurile de carne realizate de China au depășit record după record. Estimările privind anii care vor urma indică o creștere anuală a importurilor de carne cu 3% într-un interval de 10 ani, până la 1,7 milioane de tone în 2022. Cele mai importante creșteri sunt prognozate la carnea de vită, de 7% anual. În același interval, importurile de lactate vor avansa cu 20%.

Totodată, pentru a asigura furajele crescătorilor locali, China va trebui să importe cantități mai mari de grâu și orez. În 2022, în China sunt prognozate importuri de 2,8 milioane de tone de grâu și 1,5 milioane de tone de orez.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE