România ar putea relua exporturile de oi în Turcia din noiembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România şi-a îndeplinit obligaţiile pentru a putea relua exporturile de ovine în Turcia, astfel că primele livrări ar putea fi realizate după 15 noiembrie 2013, a anunțat ANSVSA.

În anul 2002, serviciile veterinare din Turcia au interzis importul din România de ovine şi produse de la acestea, ca urmare a apariției focarelor de scrapie.  Aceasta este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă a ovinelor şi caprinelor, produsă de un agent transmisibil nonconvenţional, care nu afectează omul.

Pentru a ridica interdicția de import, autoritățile turce au cerut ca România să primească o confirmare oficială din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind absenţa scrapiei în anumite zone (judeţe) ale României.

„Potrivit buletinului OIE nr.3/2003, publicat în 16 octombrie, România are declarate zone libere de scrapie  pentru următoarele 19 judeţe: Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vîlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti”, se arată într-un comunicat remis de ANSVSA.

Autoritatea a început demersurile oficiale către Ambasada Republicii Turcia în România, Ambasada României în Republica Turcă şi serviciile veterinare din Turcia, prin care informează despre noul statut al României, confirmat de către OIE. De asemenea, ANSVSA a solicitat prin aceste demersuri începerea procedurilor pentru demararea exporturilor de ovine şi produse de la acestea, începând cu data de 15 noiembrie 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE