ANSVSA: România și Bulgaria ar putea relua exporturile de porci vii

Facebook
Twitter

 Din 2015, România și Bulgaria ar putea relua exporturile de porci vii, dacă cele două state vor obține avizul Comisiei Europene în acest sens.

Atât România, cât și Bulgaria pot, în prezent, să exporte doar doar carne şi produse din carne de porc în ţările Uniunii Europene. Interdicția cu privire la exporturile de porci vii a venit după ce în ambele state au apărut focare de pestă porcină, în urmă cu câțiva ani.

„Problema cea mai stringentă discutată cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru că atât noi cât şi bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili să vindem doar carne şi produse din carne de porc din toate unităţile autorizate sanitar-veterinar şi care îndeplinesc condiţiile pentru spaţiul comunitar, mai puţin porci vii”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres.

Declarația a venit după ce o delegație a ANSVSA, conduă de președintele instituției Vladimir Mănăstireanu, s-a întâlnit, joia trecută la Ruse, în Bulgaria cu o delegaţie a Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria, condusă de către directorul executiv adjunct, Radoslav Karabadzhakov. În cadrul întâlnirii s-a discutat, în principal, despre conjugarea eforturilor şi cooperarea pentru elaborarea unei strategii comune în ceea ce priveşte monitorizarea, controlul şi eradicare pestei porcine clasice.

Se doreşte ca, în cel mai scurt timp, să fie parcurse etapele necesare, astfel încât ambele ţări să poată exporta în spaţiul comunitar porci vii. În acest sens, partea română a propus organizarea unei şedinţe cu acest subiect, unde să se reunească specialiştii serviciilor veterinare din cele două ţări, la care să fie invitaţi să participe şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

„Deocamdată au fost doar discuţii de principiu, dar urmează să se semneze un acord general mare pe partea de agricultură. Eu am propus ca pe partea veterinară să semnăm protocoale tehnice separate pentru că sunt mai multe aspecte tehnice, decât de strategie. De asemenea, dacă Turcia ne va da acordul pentru exportul de ovine vii şi carne de ovine şi pentru tranzitul către ţări terţe, trebuie să stabilim împreună cu colegii bulgari modalitatea prin care va fi efectuat tranzitul prin Bulgaria, controlul pe care îl vor face la frontiere şi la ieşirea din Bulgaria către Turcia şi tot ceea ce înseamnă export către ţări terţe”, a explicat preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu.

În cadrul întâlnirii au mai fost abordate aspecte privind: controlul circulaţiei animalelor, siguranţa alimentelor, controlul transporturilor de legume şi fructe provenite din ţări terţe (în special a celor din Turcia), comerţul cu miere de albine, sectorul laptelui şi al produselor din lapte, precum şi modul în care ANSVSA, împreună cu alte autorităţi abilitate ale statului realizează controlul în trafic pentru depistarea transporturilor ilegale de produse alimentare sau animale vii. S-a concluzionat că este necesar şi benefic pentru ambele instituţii să încheie un protocol tehnic de colaborare pentru realizarea obiectivelor discutate şi agreate cu acest prilej.

De asemenea, s-a convenit organizarea unor întâlniri bilaterale, între reprezentanţii ANSVSA şi cei ai Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria, care să aibă loc o dată la două luni, pentru a discuta punctual fiecare dintre aspectele abordate şi de a identifica modalităţile optime de punere în practică a acestora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE