Importurile de lapte au urcat la 10% din cantitatea livrată de fermierii români

Facebook
Twitter

De la lună la lună, statistica ne prezintă cifre care atestă situația dificilă în care se află producătorii români de lapte: importurile cresc constant, cu salturi de peste 50-60%, în vreme ce tot mai puțin lapte muls de la vacile îngrijite de fermierii români ajunge în fabricile procesatorilor.

În luna septembrie 2013 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 3.637 tone, adică cu aroape 5%, până la 72.176 de tone, potrivit datelor provizorii anunțate de Institutul Național de Statistică (INS). În același timp, procesatorii au obținut cantități mai mari de lapte de consum cu 3.450 tone (+22,8%), unt cu 141 tone (+21,3%) şi smântâna de consum cu 352 tone (+8,4%).

„Aceste creşteri ale producţiei s-au datorat şi creşterii cantităţii de lapte brut importat de la 5.373 tone în luna august 2013 la 7.423 tone în luna septembrie 2013 (+38,2%)”, se arată în datele comunicate de INS.

Raportând cantitatea de lapte colectată de la producătorii locali la cea din import, ajungem la un rezultat îngrijorător: la fiecare 10 litri de lapte colectați de la fermierii români, în centrele de procesare intră un litru de lapte din import. Balanța ar putea ajunge să incline tot mai mult în favoarea importurilor de lapte. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna septembrie 2013 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 3.571 tone, ceea ce înseamnă un plus de 5,2%. Numai că, în condițiile unei creșteri modeste în ceea ce privește laptele produs în fermele din țară și colectat de procesatori, aceștia au importat cu 67,6% mai mult lapte în septembrie 2013, față de aceeași lună din 2012, importurile ajungând la 7.423 tone de lapte.

Dacă analizăm întreaga perioadă ianuarie-septembrie 2013, observăm că din fermele românești a ajuns tot mai puțin lapte în centrele de colectare și de acolo la producătorii de iaurturi, brânzeturi sau unt. Datele furnizate de INS arată că în intervalul menționat, comparativ cu aceeași perioadă din 2012, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 18.385 tone (-2,7%). În același timp, cantitatea de lapte brut importată a crescut de la     41.170 tone în perioada ianuarie-septembrie 2012, la  65.883 de tone la finele primelor nouă luni din 2013, ceea ce înseamnă o creștere de 60%.

Situația s-ar putea înrăutăți pentru mulți producători, în condițiile în care, de la 1 ianuarie 2014, nu mai au voie să vândă decât lapte conform cu normele europene. Ca să atingă standardele de calitate impuse de UE fermierii trebuie să respecte cu strictețe normele de igienă și au nevoie de sisteme de muls electriceși tancuri de răcire. Simpla respectare a normelor de igienă nu va fi de ajuns, deoarece laptele conține o serie de microorganisme care se dezvoltă foarte rapid, dacă nu este adus la o temperatură de 4 grade Celsius în cel mult două ore de la muls. Simpla punere a laptelui în frigider nu e de ajuns, spune Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România și proprietarul unei ferme cu 400 de vaci de lapte. Fermierii au nevoie de tancuri de răcire, dar nu și le permit să le cumpere, decât dacă se asociază.

Pentru a veni în sprijinul celor care nu au bani, Ministerul Agriculturii a aprobat un ajutor de minimis. Pentru a primi fondurile puse la dispoziție de govern, fermierii trebuie să se asocieze la nivelul fiecărei comune. Dacă fac acest lucru vor putea primi, pe asociație, cel mult 5.000 de euro pentru cumpărarea unui tanc de răcire.

Chiar dacă inițiativa actualei conduceri MADR merită salutată, măsura ar putea să vină prea târziu pentru o parte din micii fermieri, deoarece banii vor ajunge în comunitățile rurale de abia prin luna februarie. Or, micii producători, care depind de vânzarea laptelui pentru a-și cumpăra medicamente pentru familie sau pentru animale sau rechizite pentru copii, nu vor mai putea vinde, legal, lapte neconform începând cu 1 ianuarie 2014. Dacă nu vor vinde lapte la negru, atunci vor fi nevoiți să renunțe la vaci, ceea ce înseamnă că vor ajunge la sapă de lemn, iar consumatorii români nu se vor mai putea delecta cu lapte de țară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE