Reducerea TVA la carne va aduce un raport echilibrat calitate-preț

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Principalul efect al reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) nu va fi neapărat reducerea prețurilor, ci corelarea acestora cu calitatea produselor, apreciază secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Achim Irimescu.

De altfel, reducerea TVA la carne nu va avea ca efect imediat scăderea prețurilor.

„Pentru consumatori, măsura nu înseamnă în prima fază reducerea preţului. Pentru consumatori, ar trebui să fie un produs corect. Un producător, pentru a oferi la un preţ mai mic în condiţiile unui TVA mare, poate să modifice reţeta. În cazul în care preţul este corect, vom avea şi un produs corect şi nu va dispărea nici producătorul român de pe piaţă, iar consumatorul va fi mulţumit”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii (MADR) Achim Irimescu, în cadrul conferinței de deschidere a Târgului Internaţional CARNEXPO 2013.

În prezent, prețul cărnii este mai mic în România față de alte state europene, potrivit oficialului MADR. Acesta a arătat că, în Belgia, nu poți cumpăra un kilogram de carne de porc cu mai puțin de 10 euro, în timp ce pentru carnea cu o calitate deosebită prețul urcă şi la 20 de euro. La carnea de vită, preţul unui kilogram depăşeşte 12 euro, pe câtă vreme, în România, un kilogram de carne de vită se poate găsi cu 15 – 20 de lei (3,3-4,4 euro).

Totuși, trebuie precizat și că există diferențe între puterea de cumpărare din România și Belgia, chiar dacă ținem cont numai de salariile minime legale. În Belgia, salariul minim brut este de 1.502 euro, iar în România de 179 de euro, adică de opt ori mai mic, potrivit Eurostat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE