Reducerea TVA la pâine mai așteaptă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producătorii cer insistent reducerea taxei pe valoarea adăugată și la alte produse, pe lângă pâine, însă această măsură nu va fi aplicată mai devreme de luna iulie a acestui an.

În cadrul audierilor care au avut loc ieri, pentru avizarea ministrului Agriculturii Daniel Constantin pentru funcția de vicepremier, acesta a declarat că susține reducerea TVA la carne. Numai că introducerea acestei măsuri nu revine în sarcina MADR, ci a celor de la Finanțe. Totodată, reducerea TVA la carne nu poate avea loc până când nu vor fi analizate impactul pe care l-a avut scăderea la 9% a TVA pe întreg lanțul de producție la pâine și a influenței acestor măsuri coroborate asupra bugetului de stat.

„În iulie vom analiza toate datele în detaliu și abia apoi vom decide dacă poate fi redus TVA la carne și la alte alimente. Susțin această măsură, cerută de asociațiile de producători, dar trebuie să analizăm cifrele”, ne-a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Totodată, Guvernul nu poate aproba reducerea TVA la carne fără să ceară înainte acordul FMI, mai ales că măsura nu este cuprinsă în buget. Mai mult decât atât, Guvernul a promis și reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuțiilor sociale de la 1 iulie, fapt care va pune, de asemenea, presiune pe bugetul de stat.

Asociațiile de producători susțin reducerea TVA la carne la 9%, arătând că această măsură va determina scăderea prețurilor la raft și creșterea încasărilor la buget, prin diminuarea evaziunii. În plus, Asociația Bio România a propus MADR reducerea TVA la toate produsele ecologice de bază.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE