Creșterea păstrăvului: calitatea apei. Sfaturi practice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Păstrăvăria este o alternativă profitabilă la ferma tradițională, în care se cresc vite sau oi, deoarece suparafața necesară amenajării fermei piscicole este mult mai mică, dacă se îndeplinesc câteva condiții, cum ar fi ca terenul să fie amplasat langă un curs de apă, iar proprietarul să se îngrijească de bunăstarea peștilor.

De regulă, prețul de vânzare este de aproape trei ori mai mare față de costurile de creștere a păstrăvilor.

Păstrăvul auriu este preferat de crescători, în detrimentul altor confrați, datorită productivității ridicate. După ce au depășit dimensiunea unui deget, păstrăvii cresc rapid dacă apa este la temperatura optimă, de 13-14 grade Celsius. Pot supraviețui și la temperaturi de cuprinse între un grad și 21 de grade, însă le va fi afectat sistemul și dezvoltarea.

Temperatura apei influențează și cantitatea de oxigen, iar un bazin supraîncălzit prezintă riscuri majore. La o temperatură de circa 4 grade Celsius, apa are un conținut de oxigen de 12,9 ppm (părți per milion saturație), mult mai mare decât la o temperatură de 20 de grade Celsius (9 ppm). Este un fapt bine știut că păstrăvul auriu devine agitat la o concentrație de mai mică de 6 ppm și moare la o concentrație de 3 ppm. Pentru a remedia problema, se pot instala sisteme de aerare.

Altitudinea este o altă chestiune care trebuie avută în vedere, deoarece influențează concentrația de oxigen din apă. Gradul de saturație scade cu 0,5 ppm la fiecare 305 metri.

Păstrăvilor le place apa foarte curată. De aceea, trebuie urmărit ca țevile care sunt folosite la alimentarea cu apă a bazinelor să fie curate, fără rugină. Totodată, păstrăvii sunt sensibili la concentrațiile de zinc mai mari de 0,04ppm. De aceea trebuie evitate țevile galvanizate și folosite, în schimb, țevile din plastic sau aluminiu.

Acestei specii de pește nu îi plac nici pesticidele, ierbicidele sau fertilizatorii folosiți în agricultură. Pentru a evita îmbolnăvirea sau moartea păstrăvilor, trebuie văzut ce substanțe chimice folosesc fermierii din amonte de bazinul piscicol, deoarece acestea pot contamina apa care ajunge la pești. De aceea, pentru fermele piscicole se recomandă ca apa să fie captată de la un izvor sau de la un puț adânc, deoarece astfel se reduce riscul de contaminare cu substanțe chimice.
Însă, chiar și aceste surse de apă trebuie testate. Bacteriile care se dezvoltă pe fier pot trece la pești și îi pot împiedica să respire, iar păstrăvii se sufocă și mor.

Câtă apă trebuie folosită pentru o producție bună? Scala ar fi de 1:1, adică la un kilogram de pește obținut se pompează cam un litru de apă pe minut, în cazul bazinelor care funcționează pe principiul vaselor comunicante.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE