ANSVSA

Noile etichete europene pentru carne vor aduce pierderi însemnate fermierilor români

Facebook
Twitter

Deși au fost vinovați fără vină în scandalurile care au zguduit piața europeană a cărnii, producătorii români s-au trezit cu uși trântite în nas.

Exporturile de carne de cal, vită sau curcan au avut de suferit în urma scandalurilor amplificate la nivel european. Deși ANSVSA a dovedit rapid că nu producătorii români au fost de vină, paguba a rămas la ai noștri. Acum, ei vor primi o nouă lovitură.

Ca efect direct al acestor scandaluri, Comisia Europeană dorește să schimbe modul în care este etichetată carnea. Însă, nu va merge până la miezul problemei, adică noul sistem să fie aplicat și la carnea tocată, unde apar cele mai multe nereguli.

Dacă pe noile etichete va fi trecută și țara de origine, producătorii români vor avea de suferit, deoarece consumatorii își vor aduce aminte doar că un producător de-al nostru a vrut să le vândă carne de cal etichetată ca fiind de vită și nu că o firmă olandeză a falsificat etichetele.

„Etichetarea cărnii ar crea un prejudiciu imens României, după scandalul cărnii de cal, în care am fost singurii nevinovați, dar numele nostru a rămas în ziare. Va fi o barieră netarifară”, a declarat Sorin Minea, într-o conferință.

Acesta a adăugat că, din cauza amplificării actualului scandal de către presă, Comisia Europeană ar putea decide să blocheze importurile de carne din România.

„După ce am avut pesta porcină, s-au sistat exporturile. Am fost forțați să importăm carne pentru a putea exporta produse procesate. Nu au fost exporturi mari, dar au însemnat ceva, în condițiile în care și așa suntem într-o piață închisă. S-a vorbit despre faptul că producția internă trebuie să asigure necesarul de consum, dar riscăm să ajungem în situația în care producătorii români să livreze marfă ieftină, iar produsele cu prețuri medii și mari să vină din afară”, a subliniat Sorin Minea.

Potrivit datelor Ministerului Agricultorii, carnea de porc a fost în topul produselor importate în 2013, în vreme ce la export au mers mai ales materii prime, respectiv cereale și animale vii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE