Afaceri cu investitie mica si profit rapid: microferma de prepelite

Facebook
Twitter

Acesta este, probabil, visul oricarui om cu spirit intreprinzator: sa gaseasca ideea de afacere care poate monetiza repede, eficient si cu minimum de efort.

In ultimii ani, ferma de prepelite a castigat rapid teren in planurile micilor antreprenori si nu e de mirare: investitiile initiale sunt mici, cheltuielile sunt reduse iar marfa are tot mai multa cautare, data fiind orientarea actuala a populatiei spre hrana curata si sanatoasa.

De aceea, am alcatuit un minighid cu informatiile de baza despre afacerea cu ferme de prepelite: avantaje, necesitati, profit, riscuri.

Prepelita – de ce este atat de laudata

Ouale de prepelita sunt considerate „medicamente naturale”, avand o valoare nutritionala de cateva ori mai mare decat cea a oualor de gaina.
Acestea abunda in minerale (fosfor, fier, calciu, zinc, potasiu) vitamine si sunt bogate in proteine.

Curele cu oua de prepelita sunt adesea urmate de persoanele care sufera de alergii, care se confrunta cu un sistem imunitar slab sau cu probleme digestive dar si de persoanele care vor pur si simplu sa isi mentina starea de sanatate.

Mai mult, carnea de prepelita are un continut mic de grasimi, iar dejectiile acestora reprezinta un ingrasamant natural excelent.
Profilul acestor alimente-minune au stimulat nu numai consumul, ci si interesul oamenilor simpli pentru aceasta nisa avicola. Mai ales ca volumul de munca e mic, capitalul de pornire e redus si rezultatele apar repede.

Cum pui pe picioare o microferma de prepelite

Pentru a porni la drum, primul pas este alegerea unui spatiu. Acesta poate fi restrans (chiar si 10-20 metri patrati) – un grajd de animale, un hol, un balcon, o camera libera sau o magazie, cu conditia sa fie ocrotit de zgomote si de alte animale si sa beneficieze de temperatura constanta si lumina.

Apoi, e nevoie de cateva baterii (custi) sau asternuturi de paie pentru cresterea prepelitelor, furaje (aprox. 25 g/zi/prepelita) si apa.

Se poate pleca la drum chiar si cu 100-200 sute de prepelite sau se poate merge pe varianta unui lot de 100 de oua puse la incubator (calea mai simpla).

Pentru a va proteja investitia de penele de curent care pot periclita definitiv eclozarea oualor, este foarte important sa aveti un generator de curent. Acesta va ajuta si sa asigurati lumina si caldura constante (esentiale pentru ca prepelitele sa produca oua in parametri optimi), in cazul unor avarii la reteaua de gaz sau electricitate.

Operatiunile specifice unei ferme de prepelite presupun relativ putin timp, fiind necesara hranirea si alimentarea cu apa, colectarea oualor seara si curatarea spatiului de crestere o data pe zi.

Cand apar primele rezultate

Dupa numai 40 de zile, prepelitele ajung la maturitate si incep sa faca oua. O prepelita face intre 25 si 30 de oua pe luna, adica peste 300 de oua anual.

Un ou se vinde, in medie, cu 0,30 lei. Iata un calcul exemplificativ al vanzarilor rezultate de la o ferma cu 300 de prepelite:

  • 0,30 lei/ ou x 300 oua = 90 lei venit anual/prepelita
  • 90 lei x 300 prepelite = venituri totale de 27.000 lei/an

Dupa scaderea costurilor de baza (utilitati, hrana, spatiu), se poate ajunge chiar si la un profit de 50-60% din aceasta suma.

Ce trebuie luat in calcul

Ca in cazul oricarei afaceri, exista si anumite riscuri sau dezavantaje.

In primul rand, o slaba sau insuficienta documentare prealabila despre rasele de prepelita si conditiile de crestere si dezvoltare va poate costa bani.

E bine sa cititi cat mai mult inainte despre aceste inaripate si, eventual, sa va consultati cu un consilier specializat, care va poate furniza informatii clare.

Un alt aspect pe care sa il luati in calcul este acela ca pentru a fi profitabila, ferma de prepelite are nevoie de o piata de desfacere. Altfel spus, nu faceti bani daca nu reusiti sa vindeti ouale proaspete. Orientati-va spre pietele si magazinele locale si profitati si de oportunitatea oferita de mediul online.

Un site bine pus la punct sau macar o pagina de Facebook constant actualizata va pot ajuta sa gasiti clienti fideli.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE