Idei de afaceri: sera de rosii ecologice, dezvoltata in Maramures, cu o investitie de 1,5 milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai moderne sere de rosii ecologice, sau poate chiar singura de acest fel din tara, a fost infiintata de curand in comuna Cernesti, judetul Maramures, cu o investitie de 1,5 milioane de euro. Pe langa tehnologia moderna si ecologica de producere a tomatelor, intreaga ferma foloseste panouri solare pentru obtinerea curentului electric, precum si centrale ecologice de incalzire.

Exploatatia legumicola din Cernesti, care se intinde pe un hectar, este detinuta de Mircea Munteanu, fost director al FPS Maramures, si fiul acestuia, care lucreaza de mai bine de 10 ani in Statele Unite ale Americii, in domeniul informaticii.

„Investitia a demarat in 2015, in urma unei discutii cu fiul meu care traieste de mai multi ani in Statele Unite, care a dorit sa facem o sera de legume bio. Astfel, acum 2 ani am demarat accesarea de fonduri europene pe singurul Ghid lansat pe noul exercițiu financiar 2014-2020, care a fost la AFIR. Pentru prima decontare a fost nevoie sa facem cheltuieli de 1 milion de euro. La sere e ceva interesant, in sensul in care trebuie sa investesti banii proprii, trebuie ca sera sa fie montata, tot, si de abia ulterior poti cere rambursarea banilor”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mircea Munteanu.

Potrivit legumicultorului din comuna Cernesti, „culturile legumicole bio sunt extrem de pretențioase, iar a nu respecta conditiile specifice unor asemenea culturi inseamna sa pierzi recolta, sa afectezi beneficiarii, dar si o pierdere a profitului preconizat”.

„De la samanta si pana la ultimele tratamente folosim doar substante certificate ecologic. Am obtinut de curand si certificarea ecologica. Vorbim de tratamente pe baza de alge marine etc. La o productie ecologica trebuie sa fii preventiv, pentru ca altfel, daca o boala a intrat puternic in cultura, produsele ecologice nu mai au efect. Fara indoia,a vulnerabilitatile din acest punct de vedere sunt mai mari”, ne-a mai spus Mircea Munteanu.

Acesta ne-a mai spus ca in ferma sa se folosesc cinci soiuri de rosii, printre care si romanesti, iar pana in luna decembrie, estimeaza sa aduca pe piata cel putin 200 de tone.

„In ceea ce priveste soiurile ne-am axat mai mult pe cele mai productive, deoarece, pana la urma, trebuie sa fii viabil economic. Folosim si niste soiuri romanesti, dar ne axam pe cele straine, fireste care vin cu samanta netratata”, a mai precizat administratorul serelor.

Sera moderna de la Cernesti dispune si de panouri solare capabile sa ofere toata productia de energie electrica necesara in ferma.

„In cadrul investitiei am inclus si panourile solare. De exemplu, pe timpul verii, noi nu consumam curent suplimentar. De asemenea, centralele de incalzire pentru iarna functioneaza pe baza deseurilor din lemn, adica a resturilor lemnoase care nu se pot folosi in alta parte. Din mai toate punctele de vedere am dorit sa fim prietenosi cu mediul. Nu in ultimul rand, vrem sa asiguram si un pachet salarial atractiv pentru cei care lucreaza la ferma, astfel incat sa nu fie tentati sa plece sa lucreze de exemplu intr-o sera din strainatate”, ne-a mai explicat Mircea Munteanu.

In privinta recoltei, fermierul din Cernesti spune ca a angajat contracte ferme cu un supermarket din municipiul Baia Mare, cateva magazine de legume — fructe, dar si cu cateva mici magazine specializate in desfacerea produselor traditionale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE