Idei de afaceri pentru mici fermieri: tehnologia de cultivare pentru rucola, salata cu o valorificare garantata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O idee de afaceri tot mai apreciata in randul fermierilor cu suprafete mici de teren este rucola, o planta anuala, din familia Brassicaceae/Cruciferae (alaturi de varza, ridiche, mustar), cunoscuta la noi si sub denimirea de Voinicica.

Rucola nu este o cultura pretentioasa, insa, ca orice planta necesita o udare cel putin la cateva zile. Mai mult decat atat, rucola poate oferi productii optime atunci cand este cultivata pe solurile bogate in nutrienti, bine drenate si cu un pH situate intre 6 si 7.

Din punct de vedere al temperaturilor, rucola se incadreaza in categoria plantelor cu cerinte moderat-pretentioase fata de caldura. Mai exact, pentru ca semintele de rucola sa germineze este nevoie de temperaturi de peste 15-17 grade Celsius.

In privinta solurilor, rucola vegeteaza bine pe solurile mijloci-usoare, fertile, reavene si afanate. Solurile preferate de planta sunt cele luto-nisipoase, aluviale, precum si cele argilo-nisipoase. De evitat insa sunt solurile acide, care pot crea premisele aparitiei bolilor.

Plantare

Rucola este adesea confundata cu papadia, insa cele doua plante nu sunt identice, ci doar se aseamana la nivelul frunzelor.

Rucola se insamanteaza direct in pamant de la inceputul lunii aprilie pana la final si chiar si in prima parte a lunii mai. Este planta anuala. Rucola nu apreciaza udarile frecvente; apa face ca frunzele sa devina amare.

Infiintarea culturilor de rucola se realizeaza prin semanat pe randuri. Semanatul se poate face atat manual cat si mecanizat. Semanarea poate avea loc in primavara, in general in luna martie, recoltarea avand loc in aprilie. De asemenea, se pot infiinta culturi de rucola si toamna, in luna septembrie.

Pentru a avea o germinare cat mai buna si rapida, fermierii pot utiliza si folia de germinare. Pentru esalonarea culturii de rucola este bine sa semanam in doua etape, la un interval de o saptamana.

Distantele de semanat sunt de 15-20 cm intre randuri si de 2,5 cm intre plante pe rand. Din punct de vedere al adancimii se poate folosi o adancime de semanat de circa 0,5 – 1 cm.

Lucrarile de ingrijire includ prasile manuale si plivitul.

Irigarea optima a rucolei este la circa 1-2 saptamani, deoarece aceasta planta are un sistem radicular destul de superficial. Daca se va uda prea mult, exista riscul ca frunzele sa isi piarda din aroma. Pe de alta parte, lipsa apei va face ca frunzele sa aiba un gust amarui.

Salvarea semintelor

Florile produc samanta. Salvarea semintelor de la florile de rucola este foarte usor de facut. Asteptati sa se usuce florile si colectati semintele. Scuturati semintele pe o hartie sau intr-un recipient. Pastrati semintele la loc racoros, uscat si protejat de insecte; intr-un plic sau cornet de hartie, pe care veti insemna numele varietatii si data la care ati colectat semintele.

Recoltarea

Ciclul de crestere al rucolei este unul destul de scurt, astfel ca aceasta planta se poate recolta in circa 30-50 zile de la insamantare.

Recoltarea se face prin taierea intregii plante sau doar a frunzelor. Pentru o recoltare repetata, taiati doar frunzele exterioare de la baza plantei, lasand tulpina sa dezvolte noi frunze. Frunzele recoltate se pot pastra in frigider maxim o saptamana, ulterior ele devenind necomestibile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE