Cele mai cautate si mai profitabile proiecte din domeniul agriculturii, pentru care fermierii au depus cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala, implica infiintarea unor ferme de animale, crescute pentru lapte si pentru fabricarea lactatelor.
Pana in 2020, Romania va investi peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene, pentru a sprijini fermierii care vor sa isi deschida propria afacere. Cereri au fost depuse atat pentru infiintarea unor ferme de iepuri, dar si de oi, magarite, pui de carne sau vaci, insa cele mai populare si mai profitabile sunt in 2017 fermele de animale crescute pentru laptele lor. Pe langa laptele obtinut si cum il valorifica, fermierii pot vinde inclusiv carnea, lana sau pieile de animale si sa isi dezvolte astfel o afacere cu mai multe ramuri, in functie de posibilitari si de timpul pe care il au la dispozitie pentru a-l investi in businessul lor.
Ferma de vaci este una dintre cele mai ieftine afaceri cu animale pe care le poate incepe un fermier, insa in ultimii ani popularitatea ei a scazut. Laptele de vaca s-a ieftinit, insa si numarul producatorilor a scazut. De aceea, la fel ca in cazul oricarei afaceri, succesul unei ferme de vaci consta in cat de bine stii sa iti eficientizezi munca si sa iti valorifici produsele. Investitia initiala depinde foarte mult de numarul de animale cu care vei incepe: o vaca de rasa costa, in medie, 2.500 de euro.
Trebuie sa mai iei in considerare faptul ca vei avea nevoie de o pasune in apropiere, un grajd, un depozit de furaje, o sala de muls si tancul in care colectezi laptele si, bineinteles, niste mulgatori de vaci precum acestea, care iti vor inlesni munca si iti vor salva timp pretios. Investitia o recuperezi in aproximativ 3-4 ani de activitate, dar daca reusesti sa obtii un certificat pentru produse bio si sa iti vinzi laptele la pretul celui bio, poti obtine profituri mai mari.
Ferma de magarite a devenit o afacere extrem de profitabila pentru fermierii romani. Un astfel de exemplu este cel al unui fermier din Cluj, care a dat lovitura cu o ferma de magarite. Laptele il vinde si cu 100 de lei/litru, iar pentru ca are foarte multi clienti din strainatate, vinde si branza, la pretul de 1.000 de euro pe kilogram.
Barbatul are acum 18 magarite, de la care obtine aproximativ 10 litri de lapte. Asta deoarece spre deosebire de vaci, magaritele dau mult mai putin lapte, insa acesta este cu atat mai valoros. Laptele de magarita este recomandat in ameliorarea unor afectiuni precum astmul sau tusea seaca si este recomandat inclusiv persoanelor care au intoleranta la laptele de vaca sau de capra.
Ferma de capre este una dintre variantele care nu implica o investitie initiala foarte mare. O capra costa aproximativ 300 de lei, iar pentru a pune pe picioare afacerea ai nevoie de 20-30 de animale. Branza si laptele de capra sunt unele dintre cele mai sanatoase produse lactate care pot fi consumate atat de adulti, cat si de copii.
Branza de capra are o culoare alba si este saraca in calorii, avand proprietati anticancerigene si beneficii pentru persoanele care sufera de anemie sau osteoporoza. Un fermier care are 30 de capre va obtine aproximativ 8.500 de litri de lapte, din care se pot prepara in jur de 1.400 de kilograme de branza. Pretul unui kilogram de branza de capra este de 14-15 lei, astfel ca se poate obtine un profit de 21.000 de lei inca din primul an.
Ferma de oi are avantajul ca iti permite sa valorifici nu numai laptele obtinut, ci si lana, carnea, pielea, mieii, casul sau branza de oaie. Aceasta afacere poate fi inceputa cu o investitie initiala de 300 de oi, care te vor costa aproximativ 20.000 de euro. Mai trebuie sa iei in considerare si faptul ca vei avea nevoie de grajduri mai mari, sali de muls si echipamente profesionale care sa te ajute sa gestionezi un numar atat de mare de animale.
Ciobanii experiementati spun ca la costurile initiale se mai adauga si costurile anuale cu intretinerea oilor, care ajung la 150 de lei pe cap de animal. Fara un cioban care sa mearga cu oile la pascut si sa aiba grija de ele, o ferma de oi nu isi poate atinge potentialul maxim, deci va trebui sa iei in calcul si salariul angajatului tau. Insa calculand profitul pe care il poti obtine dintr-o ferma de oi, investitia se dovedeste a fi una rentabila pe termen lung.
Sursa foto:Shutterstock/Copyright: By guruXOX