galbenele

Cultura de galbenele, planta medicinala perfecta pentru fermierii cu suprafete mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tot mai multi fermieri romani, cu suprafete mici, aleg sa cultive plante medicinale, deoarece acestea nu necesita prea multe lucrari de ingrijire si nici nu sunt pretentioase la caracteristicile solului. Una dintre cele mai intalnite culturi de acest tip este chiar cea de galbenele, care se bucura in ultima perioada de o cerere importanta si in strainatata.

Un exemplu asemanator l-am gasit in judetul Vaslui, mai exact in localitatea Tibanestii-Buhlei, acolo unde Elena Aivanesei si-a infiintat de curand prima sa cultura de galbenele, pe o suprafata de 1.500 mp.

„M-am decis sa cultiv galbenele mai mult din pura curiozitate. Am citit multe articole despre aceasta planta, mi-a placut foarte mult, prin urmare am zis ca nu ar fi rau deloc sa plantam pe o suprafata relativ mica, mai ales ca beneficiem si de un pamant negru, foarte bun. Noi mai avem si vie, pe aproape un hectar, precum si o suprafata mai mica de legume”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Elena Aivanesei.

Pentru a infiinta plantatia de galbenele, cultivatoare a ales un soi de origine germana „Orange King”, recunoscut pentru florile sale mari, portocalii, pe care le face pe tot parcursul sezonului. „Semintele le-am luat de la o persoana din zona noastra care se ocupa de cultivarea galbenelelor de mai mult timp. Ne-a adus samanta din Germania”, ne-a mai spus Elena Aivanesei.

Galbenelele au cerinte moderate fata de temperatura, umiditate si lumina. Nici fata de sol nu au pretentii mari dezvoltandu-se chiar si pe solurile mlastinoase. Totusi, cele mai mari productii se obtin atunci cand se cultiva pe soluri fertile, afanate, cu umiditate suficienta si care se incalzesc usor.

Galbenelele se seamana primavara devreme, in luna martie. Densitatea plantelor se realizeaza prin folosirea la semanat a 10-12 kg/ha samanta, in functie de indicii de calitate a acesteia. Pe suprafete mari se seamana cu semanatorile universale SUP la care se regleaza distribuitoarele pentru a nu fi sparte semintele si se urmareste curgerea semintelor din cutii in tubul semanatorii si brazdare, in asa fel ca aceasta sa fie continua, pentru a se realiza uniformitatea culturii.

Pe suprafete mici se seamana manual, in cuiburi a cate 2-3 seminte. Distanta de semanat este de 50 cm intre randuri iar intre cuiburi pe rand de 20 cm. Adancimea de semanat este de 2-3 cm.

„Mi-am dorit foarte mult sa am o cultura de galbenele curata, prin urmare nu am folosit niciun ingrasamant. Pe terenul unde le-am plantat a fost data mranita acum 7-8 ani. Pentru a le feri de buruieni, le-am prasit de 4 ori. E mai multa munca, insa am dorit sa pastrez din proprietatile lor, mai ales ca vorbim pana la urma de niste plante medicinale”, ne-a mai spus cultivatoarea.

In ceea ce priveste recoltarea, acest proces incepe cand s-au deschis primele 2-3 randuri de flori ligulate, incepand din luna iunie pana in octombrie. Se recolteaza dupa ce s-a ridicat roua, pe timp insorit, inflorescentele punandu-se in cosuri cu volum mic fara a fi presate. Recoltare se face manual, la intervale de 2-4 zile la inceput, apoi mai rar in functie de ritmul infloririi si conditiile climatice. Cu cat se recolteaza mai regulat cu atat plantele formeaza mai multe inflorescente. Pentru a obtine un kilogram de flori uscate sunt necesare circa 8-10 kilograme de flori proaspete.

galbenele1

„Am inceput si noi sa recoltam de la jumatatea lunii iulie. Pot spune ca avem o recolta buna, suntem multumiti de cum arata. Pana la momentul actual am strans in jur de 100 de kilograme de floare”, ne-a marturisit Elena Aivanesei.

Din punct de vedere al valorificarii, galbenelele pot fi vandute cu preturi incepand de la 15-20 lei/kg, ajungand uneori si la 25-30 lei/kg. Cu toate acestea, producatoarea ne-a spus ca e putin mai dificil pana iti gasesti primii clienti.

„Am discutat cu niste companii interesate de recolta, momentan m-au rugat sa le trimit o mostra. Floarea proaspata din pacate e mai greu de vandut, mai ales ca stam mai departe de oras. Preturile variaza de la 15 pana la 30 lei pe kilogram. Exista insa si cultivatori care au suprafete mai mari si care vand in Germania si Spania. Ca planuri, pot spune ca imi doresc sa maresc suprafata cultivata, sa o dublez anul viitor. De asemenea, as dori sa pun o suprafata mai mica si de musetel”, ne-a mai spus cultivatoarea din Vaslui.

Galbenelele, denumite si „florile de aur ale sanatatii” sunt plante medicinale anuale cultivate si in scopuri ornamentale. Florile galbenele contin saponozide triterpenice, carotenoide, flavonozizi si glicozizi flavonici, ulei volatil, substante minerale si amare etc. Datorita compozitiei chimice complexe florile de galbenele au proprietati: cicatrizante, antiinflamatoare, bactericide si antitricomonazice fiind utilizate in tratamentul plagilor, arsurilor, ulcerului gastric si duodenal, in afectiuni hepatobiliare si in spalaturi vaginale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE