Idei de afaceri: Ginkgo biloba, cea mai valoroasa planta medicinala care aduce profituri si pe suprafete mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca in Romania cultura de Ginkgo biloba nu este intalnita prea des, ea ramane pentru cei mai entuziasti specialisti din domeniul horticol o idee de afaceri cat se poate de profitabila, mai ales pentru cei care isi doresc o investitie pe termen lung. Cum majoritatea suplimentelor alimentare contin extracte de Ginkgo biloba, iar peste 95% din materia prima este importata, nu sunt mici sansele de a dezvolta o afacere in acest domeniu.

Unul dintre specialistii romani care promoveaza de ani buni cultura de Ginkgo biloba este ing. Petre Biolan, acesta lucrand in domeniul plantelor medicinale de 40 de ani, inca din anul 1972, si avand 5 brevete de inventie. Acesta detine o ferma la Domnesti, judetul Ilfov, avand o suprafata de 800 mp cultivata cu „Arborele vietii”.

„Am inceput sa cultiv Ginkgo biloba oarecum intamplator. Desi am lucrat in domeniul plantelor medicinale si stiam de aceasta planta deosebita, am inceput sa-i acord o atentie tot mai mare dupa ce am avut o serie de probleme cu circulatia sangelui. Primele seminte am reusit sa le iau de la copacii-femela. Asa am pornit si pepiniera. Prima data am pus cam 2.000-3.000 de seminte. Am avut o surpriza extraordinara cand am vazut ca se dezvolta si la noi”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Petre Biolan.

Ginkgo biloba rezista pana la minus 30 de grade Celsius

Una dintre cele mai importante caracterisitice ale plantei Ginkgo biloba este rezistenta sa la temperaturile scazute. „Ginkgo biloba are o rezistenta deosebita, daca tinem cont ca dateaza, cel putin teoretic, de mii de ani. Cel mai inalt pom pe care eu il am are circa 3 metri, insa ei pot ajunge si pana la 20-30 metri. Insa majoritatea pomilor pe care ii am au circa 2 metri”, ne-a mai spus inginerul.

Cei care intentioneaza sa dezvolte o plantatie de Ginkgo biloba trebuie sa se asigure ca solul pe care il detin nu este unul argilos sau cu buruieni. „Pentru dezvoltarea lor buna trebuie sa avem un teren care sa nu fie argilos. Daca suntem in acest caz putem interveni cu mranita amestecata cu nisip. Plantei Ginkgo biloba nu ii place sa balteasca apa. De asemenea, au o nevoie destul de mare si de lumina. Puietii nu prea cresc in primul an de la plantare, au un soi de stres peste care trebuie sa treaca, apoi insa isi revin. Cu toate acestea, cresterea este lenta. In 3-4 ani se ajunge la o inaltime de 50 cm. Dupa al saselea an ei incep sa creasca mai bine”, ne-a mai explicat ing. Petre Biolan.

Densitatea de plantare recomandata de cultivator este de circa 10 metri, ceea ce ar insemna ca in cadrul unui hectar ar putea fi plantati 100 de arbori Ginkgo biloba.

Plantarea Ginkgo biloba

„Eu nu recomand o cultura intensiva, ci le propun celor care vor sa infiinteze astfel de plantatii sa mearga pe modelul nucului. Mai exact, sa avem arborii plantati la 10 metri intre randuri si pe rand. Ar intra 100 de pomi la un hectar. Eu vand un puiet cu 60 lei, ceea ce inseamna un cost cu materialul saditor de 6.000 lei. Mai mult decat atat, pe spatiul ramas liber putem cultiva specii pitice de mar, par sau, de ce nu, facelia, una dintre cele mai apreciate plante melifere”, spune specialistul.

ginkgo

Plantarea propriu-zisa se face ca la orice arbore, insa cu o atentie mai mare la radacini, deoarece sunt mai sensibile. Pentru Ginkgo biloba este recomandat ca gropile sa aiba o dimensiune de 40x40x40 cm. Acestea nu se vor fasona, ci se vor mocirlii, pentru a retine mai bine umiditatea. „Cea mai buna perioada de plantare este toamna, insa si primiavara, pana spre luna mai. Personal, recomand ca arborii sa nu se taie, ci sa se lase sa creasca pe verticala. Interesul nostru este sa lasam crengile, pentru a avea o dezvoltare cat mai bogata a frunzelor”, ne-a mai explicat ing. Petre Biolan. De asemenea, pentru buna dezvoltare a plantatiei de Ginkgo biloba este necesara irigarea acesteia macar in primii doi ani de viata.

De la Ginkgo biloba cultivatorii pot recolta, pe langa frunze, si mugurii, acestia fiind folositi si ei in realizarea suplimentelor alimentare sau chiar a medicamentelor. „Cei mai valorosi sunt mugurii, insa sunt foarte greu de adunat. Din 10.000 de puieti, eu adun circa 100 de grame. Apoi, vorbim de frunze. La un pom de 2 metri, sunt cam 200 de frunze. O frunza sa spunem ca are circa 1 gram, insa, bineteles, lucrurile sunt relative. Pentru a face 1 kg de extract, e nevoie de 50 kg de frunza cruda. La angro eu reusesc sa vand frunza uscata cu 100 lei kg. Apoi, valoroasa mai este si samanta, care se poate folosi la infiintarea culturilor sau se poate si vinde pe piata japoneza, unde este considerata o delicatesa”, ne-a mai spus ing. Petre Biolan.

Denumit si „copacul lui Dumnezeu”, „arborele vietii”, „arborele-pagoda” sau „arborele templier”, Ginkgo biloba a fost adus in Europa si plantat in Gradina Botanica din Utrecht, Olanda, in 1710.

Ginkgo biloba: indicatii terapeutice

Ginkgo biloba este utilizat pentru imbunatatirea memoriei, a capacitatii de concentrare si a atentiei, in combaterea depresiei, aterosclerozei, atacului cerebral, arteritei obliteranta si a mâinilor si picioarelor reci. Ginkgo biloba este adjuvant in menopauza si in sindromul premenstrual, precum si in tumorile mamare. De asemenea, Ginkgo biloba este adjuvant in afectiunile urechilor si tulburarile oculare, datorita antioxidantilor si flavonoidelor pe care le contine.

Totodata, Ginkgo biloba este un adevarat adjuvant in tratamentele anticelulitice, iar cremele pe baza de Ginkgo biloba se folosesc inaintea masajului anticelulitic, deoarece stimuleaza microcirculatia cutanata si decongestioneaza tesuturile.

Ca toate plantele medicinale, si Ginkgo biloba are contraindicatii. Fiind un remediu naturist excelent pentru circulatie si memorie, Ginkgo biloba potenteaza efectul medicamentelor anticoagulante, cum sunt aspirina sau heparina, si poate provoca hemoragii foarte puternice, consumat in doze mari. Nici tratamentul pentru epilepsie nu se impaca foarte bine cu consumul de Ginkgo biloba. De asemenea, Ginkgo biloba este contraindicat femeilor insarcinate, precum si celor care alapteaza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE