Idei de afaceri: Lavanda, cultura profitabila pentru fermierii cu suprafete mici de teren

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai populare idei de afaceri pentru fermierii cu suprafete mici este cultura de lavanda, aceasta fiind deseori aleasa de agricultori datorita versatilitatii sale ridicate in privinta adaptarii. Un exemplu in acest sens regasim in judetul Bihor, in comuna Lunca mai exact, acolo unde Anca Simionescu, de profesie contabil, a decis in urma cu 2 ani sa infiinteze propria sa cultura de „aur mov”, pe o suprafata initiala de 50 ari.

„Pentru mine personal, lavanda a fost dragoste la prima vedere. Spun acest lucru, pentru ca in urma cu 3-4 ani eram in cautarea unei noi culturi. Am vrut sa renuntam la cultura mare, care ni s-a parut nerentabila. Astfel, am vizitat o pepiniera de lavanda din Italia, iar din acel moment am stiut ca asta vrem si noi sa cultivam. Datorita entuziasmului nostru, cei de acolo ne-au vandut samanta de lavanda la un pret foarte mare, de aproape 400 de euro 100 de grame. Am inceput cu 50 de ari, iar in prezent avem cultivate cu lavanda 2 hectare, in anul II”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Anca Simionescu.

Soiul de lavanda cultivat de Anca Simionescu se numeste Lavandula angustifolia Vera si este apreciat in industria de extragere a uleiului esential, insa se poate utiliza la fel de bine si de fermierii care doresc mai degraba sa realizeze decoratiuni. „Dupa ce am cumparat samanta, butasii am reusit sa-i produc singura. Acest soi, din care se extrage uleiul esential, are numeroase beneficii, putand fi folosit si in industria farmaceutica, precum si pentru uz intern”, ne-a explicat cultivatoarea.

Pentru a se dezvolta armonios, o cultura de lavanda are in primul rand nevoie de un sol cu un pH neutru, situat intre 6,5 – 7,5, precum si de o expunere cat mai mare la soare. De asemenea, important de stiut este ca lavanda valorifica cel mai bine terenurile calcaroase si nisipurile de natura calcaroasa usor inclinate (aproximativ 15 grade), bine drenate. Pe de alta parte, trebuie evitate solurile foarte nisipoase, solurile grele, lutoase, reci si umede.

Pregatirea terenului in vederea infiintarii unei plantatii de lavanda presupune: desfundarea terenului la 40-50 cm adancime si incorporarea cu gunoi de grajd. Apoi, cu 2-3 saptamani inainte de plantare se face o aratura de 20-22 cm cu incorporare ingrasamant din fosfor si potasiu. Pana la plantarea propriu-zisa, solul se mentine curat de buruieni prin lucrarea cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti, in cazul in care lucrarile se fac mecanizat.

Distantele de plantare folosite de Anca Simionescu au fost de 1,20 metri intre randuri si 50 cm intre butasi. „O asemenea densitate ne ajuta sa putem intra fara probleme in plantatie cu un motocultor intre randuri. Noi nu stropim cu nimic, nu dam cu erbicid. Ne dorim mult sa obtinem si un certificat de producator bio. Suntem in prezent in perioada de conversie”, spune cultivatoare.

De asemenea, in ceea ce priveste perioada optima de plantare a lavandei, aceasta este toamna, in lunile noiembrie si decembrie, insa, la nevoie, se pot infiinta culturi si primavara, in „ferestrele” cu temperaturi usor calde, fara ploi.

Desi plantatia detinuta de Anca Simionescu se afla doar in anul doi de la plantare, recolta obtinuta pana acum a fost folosita de cultivatoare din Bihor pentru a crea ulei esential, precum si saculeti, perne sau diverse aranjamente din lavanda. „Saculetii si buchetele le vand cu 10 lei. De asemenea, acelasi pret este si pentru uleiul esential – 10 ml. Foarte multi oameni cumpara de proba. Sunt de fiecare data surprinsi cand afla cat de multe beneficii poate avea. De exemplu, se poate folosi si in scop curativ, se poate pune o picatura de ulei intr-o lingurita de miere. Este bun pentru digestie”, ne-a mai declarat cultivatoarea din Bihor.

Plantarea propriu-zisa se poate face intr-o groapa cu adancimea de circa 13 cm. Dupa ce este introdus butasul de lavanda, fermierul trebuie sa acopere bine cu pamant radacina, astfel incat sa nu ramana goluri de aer. Imediat dupa, planta trebuie udata.

Productia de floare de lavanda care se poate realiza pe un hectar, din anul 3, este de circa 3-4 tone. Planta are capacitatea sa infloreasca de 2-3 ori pe an, in perioadele mai-iunie si august-septembrie.

„Noi incurajam pe toata lumea sa cultive lavanda, sa puna macar o suprafata experimentala pentru inceput. E tare pacat sa lasi un teren necultivat”, spune Anca Simionescu.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE