Un spaniol cultiva in Gorj cel mai scump condiment din lume: 14.000 de euro kilogramul

Facebook
Twitter

Cel mai scump condiment din lume, sofranul, a inceput sa rasara pe terenurile agricole din Gorj. Un spaniol, care a venit in Romania acum 12 ani, a decis sa incepa o cultura experimentala de sofran in tara noastra, mai ales ca preturile de comercializare ale acestui condiment sunt ametitoare in Europa: de la 8.000 pana la 14.000 euro pentru un kilogram. De asemenea, ibericul cultiva, in comuna Bustunchin, pe aproape 30 de hectare mure si alti arbusti fructiferi, in cadrul unei cooperative agricole.

„Cultura de sofran a pornit intamplator. Noi ne axam pe cultivarea murelor. Acum un an am vrut sa pornim acest experiment, sa vedem daca se poate cultiva sofran si rezultatul a fost unul exceptional. Pamantul din Romania e deosebit. Am pornit cu cativa metri patrati, in prezent avem 1.000 mp. De pe aceasta suprafata se poate face circa 2 kg de sofran uscat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Guzman Aparitio.

Pentru realizarea condimentului, se recolteaza cele trei stigmate rosii de la fiecare floare, acestea fiind ulterior uscate. „Perioada de recoltare este de circa 3 saptamani, mai ales ca sofranul apare in Romania mai repede cu circa 2 saptamani decat in Spania. Se culege in fiecare dimineata, apoi se separa florile de stamine. Procesul de uscare dureaza cam 30 de minute si se realizeaza cu ajutorul unui calorifer”, ne-a povestit spaniolul.

Investitorul iberic a infiintat si o cooperativa in comuna, in cadrul careia fermierii care se asociaza au posibilitatea de a cultiva arbusti fructiferi, fie sofran, mai ales ca spaniolul le asigura piata de desfacere.

„Am observat ca agricultura din Romania este, din pacate, foarte dezorganizata. Anul trecut am pus bazele acestei cooperative, iar pana in prezent avem deja 45 de parteneri. Ne-am apucat de mure, avem in total circa 30 de hectare lucrate. Pamantul in Romania este foarte bun, mai ales ca putem lucra ecologic. Este o piata de desfacere foarte mare in Europa pentru aceste produce si este pacat ca fermierii romani sa nu profite. De exemplu, in Romania un kg de mure ecologice se vinde cu 10-13 lei. In Europa ajunge si la 13 euro kilogramul”, ne-a mai spus Guzman Aparitio.

sofran-2

De curand, spaniolul a depus si un proiect de accesare a fondurilor europene prin PNDR, in valoare de 1 milion de euro, pentru realizarea unui spatiu de depozitare, congelare si etichetare.

„Ne dorim sa ne extindem, vrem sa ajungem pana la 150 de membri. De asemenea, vrem sa ne marim si suprafata cultivata cu sofran, sa avem anul viitor 1 hectar”, ne-a mai spus spaniolul.

Guzman Aparitio, care are o afacere asemanatoare in Spania de 25 de ani, sustine ca isi doreste sa vada fermierii romani lucrand in cadrul cooperativelor. „Eu incurajez pe toata lumea sa infiinteze cooperative. Doar daca lucram uniti putem schimba piata de desfacere, sa o facem fara intermediari. Avem aceasta sansa, deoarece agricultura nu se va termina niciodata. Toata lumea trebuie sa manance”, spune Guzman Aparitio.

Originar din Orientul Mijlociu, sofranul este cultivat preponderent in Spania (La Mancha), Iran (cel mai mare producator), Grecia, Franța, Italia, precum si in Maroc sau China.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE