Cartofii mov reprezinta o idee de afacere tot mai populara in Romana, in special pentru fermierii care nu dispun de suprafete mari de teren. Desi sunt originari din zone indepartate precum Bolivia si Peru, cartofii mov au inceput sa ii cucereasca pe agricultorii romani, mai ales pentru ca se pot comercializa la preturi aproape duble fata de cei obisnuiti.
Unul dintre cultivatorii romani de cartofi mov este si Gabi Sandu, din Piatra Neamt, care a infiintat acum cinci ani prima sa cultura de cartof mov, pe o suprafata de 6.000 mp. De asemenea, fermierul din Neamt mai cultiva o specie exotica: ustoroiul negru.
„Prima data am vazut cartofi mov in Italia, acum 13 ani. Ne-au placut foarte mult, inclusiv din punct de vedere cromatic, si ne-am gandit ce ar fi daca am putea cultiva si noi. Am inceput sa ne documentam, sa ne interesam de unde sunt originari, si am reusit sa facem rost de primele kilograme de seminte, chiar de la sursa. Am achizitionat patru soiuri din Peru, insa numai doua pot spune ca s-au aclimatizat la noi”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, cultivatorul Gabi Sandu.
Cea mai mare parte a suprafetei insamantate cu cartofi mov a fermierului din Neamt contine soiul Fingerling, originar din Peru. Acolo, cartofii mov sepot gasi si la altitudini de aproape 3.000 m.
„O problema destul de mare la aceasta cultura sunt furturile. Anul acesta a fost unul foarte bun pentru noi, mai ales ca am fost feriti de inundatii. In general, am reusit sa scoatem o productie de circa 10-11 kg de cartofi la fiecare kilogram de samanta plantat. La hectar productia poate ajunge la 35 de tone”, ne-a mai declarat cultivatorul.
Avand in vedere numeroasele calitati nutritive ale acestora, cartofii mov sunt vanduti in general cu preturi duble fata de soiurile obisnuite de cartof. „Eu vand cu 30 lei kilogramul de cartof, indiferent ca este pentru consum sau ca e de samanta”, ne-a spus Gabi Sandu.
In ceea ce priveste plantarea propriu-zisa, aceasta nu difera aproape deloc fata de insamantarea cartofilor obisnuiti. Perioada optima de plantare a cartofilor mov este in intervalul martie – aprilie.
„Noi sfatuim sa nu se inceapa cu o suprafata mai mare de 1.000 mp. E important ca fermierul sa fie mai intai sigur ca si-o pot securiza. Apoi, la 1.000 mp au nevoie de circa 350 kg de samanta. In toamna se va face aratura, se va da cu ingrasamant, daca este nevoie, de preferinta gunoi de grajd vechi. Apoi, in primavara se face discuirea si plantarea propriu-zisa, care nu difera fata de cea facuta pentru cartoful obisnuit”, explica fermierul din Neamt.
Un sol optim pentru cartoful mov este cel usor nisipos, cu un pH intre 5-6. De asemenea, cartoful mov necesita si irigatii, mai ales daca in zona in care a fost infiintata cultura exista un nivel redus al precipitatiilor. „Este o planta care necesita irigatii. Cartoful mov contine peste 70% apa. Daca i se ofera apa, automat va avea o crestere mai buna si inclusiv o greutate mai mare”, ne-a mai spus Gabi Sandu.
Pentru a infiinta o cultura de cartofi mov pe o suprafata de un hectar, un fermier are nevoie de circa 3 tone de cartof de samanta, costul ridicandu-se la aproape 20.000 euro.„E o cultura destul de avantajoasa, mai ales pentru cei care nu dispun de suprafete mari de teren. Cu toate acestea, si investitia este una pe masura. Nu trebuie uitat insa ca si productia e de 10 ori mai mare decat samanta. Plus ca exista cerere pe piata, ceea ce este un lucru bun”, spune cultivatorul.
Pentru cartoful mov, daunatorii si bolile sunt aceleasi ca si la cartofii obisnuiti. „Trebuie avuta o grija mai mare la Gandacul de colorado. Este un daunator care ataca mai puternic cartoful mov decat cel traditional. De asemenea, mai exista riscul manei. Recoltarea noi o realizam la sfarsitul lunii septembrie”, declara Gabi Sandu.
Cartofii mov se presupune ca au fost printre primele varietati de cartofi adusi din America de Sud, unde si astazi sunt plantati pana la inaltimi de 1400 de metri. Culoarea mov vine de la antocianine, care este un puternic antioxidant ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Aceasta substanta se regaseste si in fructele de padure, mure, afine. Datorita antioxidantilor puternici cartofi mov – albastri ajuta la scaderea tensiuni arteriala si la reducerea greutati corporale.