Idei de afaceri: cum a reusit un cultivator de lavanda sa vanda cu succes in strainatate uleiul esential

Facebook
Twitter

O idee de afaceri pe care o regasim tot mai frecvent la fermierii cu suprafete mici de teren este lavanda, o cultura putin pretentioasa la soluri si la conditiile climatice. Datorita acestei versatilitati pe care o are „aurul mov”, tot mai multi agricultori aleg sa investeasca in ea, si nu doar pentru aranjamente florale sau decoratiuni, ci chiar pentru obtinerea uleiurilor esentiale de cea mai inalta calitate.

Un exemplu in acest sens am intalnit in Onesti, acolo unde Lucian Becchi Voaides si-a infiintat, in 2013, propria sa plantatie de lavanda, pe o suprafata de jumatate de hectar. In prezent, lucreaza 2 hectare cultivate cu lavanda si produce uleiuri esentiale sub brandul Caraffa cu Parfum.

„In 2013 am revenit in tara si am decis sa infiintez o cultura de lavanda. Am avut ajutorul unor colaboratori din strainatate si am reusit sa fac primii butasi din seminte. In prezent avem 2 hectare de lavanda si am hotarat sa ne axam pe producerea uleiurilor esentiale, care sunt naturale, neamestecate cu altceva. Ne dorim sa oferim clientilor nostri un produs cat se poate de bun”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Lucian Becchi Voaides, proprietarul culturii de lavanda.

Soiul de lavanda folosit de fermierul bacauan este „Vera”, denumit si „Lavanda True”, o specie cu o productivitate mai mica de ulei esential, dar mai bogata in proprietati si miros.

„Acest soi este mai mic si de asemenea obtinem mai putin ulei decat comparativ cu alte soiuri. De exemplu, pentru a obtine un litru de ulei avem nevoie de circa 160-170 de kilograme de floare. Cu toate acestea, noi suntem multumiti de calitatea soiului, care este mult mai inalta”, ne-a mai spus Lucian Becchi Voaides.

Pentru a obtine uleiul esential de lavanda se foloseste un sistem de distilare compus din 3 bazine. „Ne-am informat si am reusit sa ne construim si un sistem de distilare cu o capacitate de o tona. Este format din trei bazine. In primul se produce aburul, in al doilea punem planta, iar aburul trece prin acest al doilea bazin. Dupa care avem cel de-al treilea bazin, unde avem un proces de racire, decantandu-se practic apa florala si uleiul esential, cu ajutorul unui vas florentin”, ne-a explicat fermierul.

In ceea ce priveste valorificarea, cultivatorul din Onesti vinde preponderent uleiul esential de lavanda in strainatate, dar si pe piata interna. „Uleiul reusim sa il vindem cu succes mai mult in strainatate. Si in tara avem cativa clienti care apreciaza foarte mult calitatea produselor noastre. Chiar daca pretul e ceva mai mare. Frecvent facem mostre si le oferim celor din strainatate pentru a vedea pe viu cum se spune cum sunt uleiurile noastre”, ne-a mai spus producatorul.

Lavanda dispune de o versatilitate ridicata, ceea ce face ca planta sa se poata adapta destul de usor pe diferite tipuri de sol. In literatura de specialitate, pentru lavanda cele mai bune soluri recomandate sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate. Planta vegeteaza cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase.

Cu toate acestea, cel mai importat aspect in ceea ce priveste alegerea solului este sa ne asiguram ca apa nu va balti. In cazul in care pamantul va ramane umed mai mult de 4-5 zile exista toate sansele ca plantele sa putrezeasca. In ceea ce priveste pH-ul solului, acesta ar trebui sa fie cuprins intre 6,5 – 8,0.

Pentru o plantare optima, fermierii sunt sfatuiti sa execute urmatoarele lucrati: scarificarea, aratura si discuirea. Dupa aceste operatiuni se recomanda ca fermierii sa imbogateasca solul cu ingrasamant, de preferinta cu gunoi de grajd. De asemenea, inainte de plantarea propriu-zisa cultivatorii sunt incurajati sa marunteasca foarte bine terenul si sa se asigure ca este curat de buruieni.

ulei lavanda

Pentru viitor, Lucian Becchi Voaides isi doreste sa realizeze parfumuri doar din amestecuri de uleiuri esentiale. „Pe viitor avem acest plan, la care lucram deja. Am facut cateva experimente, avem niste retete. Nu vrem sa folosim alcool sau apa, vrem sa facem parfumuri doar din amestecuri de uleiuri esentiale”, ne-a mai spus culturivatorul.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE