Idei de afaceri: zmeura, cultura profitabila pentru fermierii cu suprafete mici

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai des intalnite idei de afaceri pentru fermierii care detin suprafete mici de teren este zmeura, o cultura usor pretentioasa, cu o investitie consistenta la inceput, dar care ofera in cele din urma profituri pe masura.

Unul dintre fermierii romani care au decis sa investeasca intr-o cultura de zmeura este Alin Aignatoaei, din localitatea Poiana (Deleni), judetul Iasi, care detine in prezent o suprafata de 2 hectare cultivata cu micile fructe roz.

„Eu am crescut si copilarit la tara, am facut apoi liceul si facultatea la oras, am lucrat si in Bucuresti. Totusi, la un moment dat a inceput sa ma streseze gandul ca o sa raman angajat toata viata. Mi-am dorit sa fiu mai liber, prin urmare am decis sa ma reintorc la tara si mai ales sa nu mai las pamantul nelucrat. Asa s-a conturat ideea unei plantatii de zmeura, mai ales ca am observat ca exista o cerere foarte mare pentru acest fruct”, a declarat Alin Aignatoaei, pentru StiriAgricole.ro.

Infiintarea culturii de zmeura a avut loc in anul 2012, pe o suprafata de circa 1.000 mp. Ulterior, an de an, micul fermier a marit suprafata cultivata si a ajuns in prezent la doua hectare. Soiurile de zmeura pe care le detine sunt Glen Ample, Heritage si Ruby.

„Soiurile pe care le am sunt extratarzii. Desi au capacitatea sa fie remontante, adica sa se recolteze pe tot timpul anului, eu evit aceasta metoda din mai multe considerente. In primul rand, deoarece productia nu este mai mare daca as recolta tot anul. Plus ca vorbim si de o sensibilitate mai mare la boli ca sa nu mai spun ca nu prea am cu cine sa recoltez in luna iunie. Eu in primavara tai de la nivelul solului toti drajonii pe care i-am avut in anul anterior. In felul acesta eu voi avea perioada de recoltare la soiul Glen Ample de pe 15 iulie pana pe 20 august, iar la Ruby si Heritage voi avea de la 1 august pana la mijlocul lui septembrie. Vorbim de perioada de varf. Aceata cantitate de fructe poate fi cel putin egala cu recolta obtinuta pe remontant. Diferenta e ca fructele se fac mult mai mari”, ne-a explicat cultivatorul.

Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de zmeura este important sa stie ca aceasta planta se dezvolta cel mai bine pe solurile usoare, bine drenate, bogate in humus. De asemenea, zmeurul este o planta care nu necesita temperaturi foarte mari, optimul fiind situat intre 17-23 grade Celsius, insa are nevoie de perioade cat mai mari de lumina.

Din punct de vedere al distantelor, Alin Aignatoaei recomanda ca plantarea sa se realizeze la 2,90 m intre randuri si 40 cm intre plante.

„Randurile se pot face si la o distanta de circa 2,5 m, daca suprafata lucrata nu este prea mare. Pentru un hectar ar fi necesari cam 8.000 de drajoni, ceea ce inseamna ca investitia, doar pentru materialul saditor, ne poate duce la aproximativ 5.000 euro. Ulterior, mai putem adauga niste cheltuieli de aproape 2.000 euro cu lucrarile de pregatire a terenului”, ne-a mai spus fermierul.

Pregatirea terenului in vederea infiintarii culturii de zmeur debuteaza cu lucrarile de nivelare a solului, dezinfectarea lui cu un insecticid, iar apoi cu administratrea unor ingrasaminte organice, cel mai bun fiind gunoiul de grajd vechi. Ulterior, se va ara la o adancime de 25 cm, iar la 2-3 saptamani distanta se va executa discuitul cu grapa cu discuri, pentru o maruntire cat mai buna a solului.

zmeura

Chiar daca suma necesara infiintarii unui hectar nu este chiar la indemana oricui, profitul unor asemenea culturi poate fi unul consistent, in conditiile in care un kilogram de zmeura si mur se vinde cu cel putin 10 lei.

„Productia medie la un hectar de zmeura, in anul 4, atunci cand radacina deja a ajuns la un anumit nivel de dezvoltare, este de 8-10 tone, la circa 8.000 de drajoni. Fireste, productia este direct influentata si de alti factori precum calitatea solului, cat de fertil este, plus coditiile meteorologice din anul respectiv”, spune Alin Aignatoaei.

Din punct de vedere al valorificarii, fermierul ne-a declarat ca in prezent a reusit sa incheie un contract de desfacere cu un mare lant de magazine. „Ca sa fiu sincer, in primii doi ani am vandut si la drumul mare. Dupa aceea, am inceput sa colaborez cu niste cofetarii, iar in prezent am un contract si cu un retail. Trebuie spus ca sunt solicitari foarte mari si serioase si din afara tarii, insa trebuie sa ai suprafete de minim 10 hectare”, ne-a mai declarat cultivatorul.

Recoltarea fructelor se realizeaza numai pe timp uscat si in general dimineata, evitand perioadele extrem de calduroase din timpul zilei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE