Idei de afaceri: pasii necesari pentru construirea unei pensiune agroturistice pe fonduri europene

Facebook
Twitter

Romania dispune de numeroase zone naturale cu un puternic potential turistic. Astfel, dezvoltarea unei pensiuni agro-turistice se poate dovedi o idee de afaceri foarte buna, mai ales ca aspectele legate de finantare pot fi acoperite total sau partial de fondurile europene nerambursabile.

Cu toate acestea, exista cateva aspecte pe care un antreprenor trebuie sa le ia in calcul atunci cand isi propune demararea unei astfel de afaceri. Pentru a fi un proiect de succes, este necesar sa se acorde o atentie deosebita la alegerea locului, la proiectarea constructiei, precum si la modul in care aceasta va fi decorata.

Cum se poate defini pana la urma pensiunea agroturistica ce poate beneficia de fonduri europene? Conform Ghidului solicitantului, pensiunea agroturistica este o structura de primire turistica, avand o capacitate de cazare pana la 8 camere, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti sa mestesugaresti.

1. Amplasarea pensiunii

Primul si cel mai important aspect in dezvoltarea unei astfel de afaceri este legat de terenul si peisajul in care este amplasata pensiunea agroturistica. Este necesar din acest punct de vedere sa ne asiguram ca locatia aleasa este una cat mai atractiva pentru turisti si cat mai confortabila.

Pana la urma, pe tot procesul proiectarii, trebuie tinut cont ca functia de baza a pensiunii este dominata de factorul recreativ. Prin urmare, atractivitatea si confortul sunt doua atribute care vor asigura succes pensiunii si, pana la urma, a afacerii in sine.

2. Amenajarea si decorarea

Fara indoiala, locatia pensiunii va dicta in mare masura elementele de amenajare. De exemplu, situarea pensiunii intr-o zona de munte ar putea atrage un decor rustic. Totodata, iluminatul ar trebui sa tina si el cont de particularitatile arhitecturale ale pensiunii, accentuand spatiile de socializare si de relaxare. Mai multe informatii despre cum ar trebui sa fie conceputa iluminarea intr-o pensiune puteti gasi pe acest site.

Pe de alta parte, daca vom crea o pensiune agro-turistica pe litoral, vom folosi mai degraba vitrajul si terasele. De asemenea, ne vom axa pe camere mai mari, cu finisaje in culori calde.

3. Accesul la pensiune

Un capitol important, care vine in completarea primului, se refera si la accesul turistilor catre pensiunea ta. Fara indoiala, trebuie realizat un echilibru intre accesul facil, adica amplasarea pensiunii intr-o zona urbana, si pozitionarea cladirii intr-o zona naturala unica, insa cu un acces mult mai dificil.

Din acest punct de vedere, este indicat sa le oferim potentialilor turisti toate detaliile despre cum pot ajunge la pensiunea noastra, prin dezvoltarea unui site web de exemplu, si chiar sa le asiguram un mimim confort, precum iluminatul stradal, in apropierea pensiunii. Acest lucru nu doar ca va ajuta turistii sa ne gaseasca mai usor, dar va contribui inclusiv la prestigiul intregii afaceri.

4. Finantarea

Antreprenorii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea unei pensiuni agro-turistice, prin intermediul submasurii 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

In acest an, fondurile dedicate acestei masuri au fost epuizate, insa exista sanse ca pana la sfarsitul acestui an sa mai fi redeschisa o noua sesiune de depuneri.

Prin proiectul de infiintare a pensiunilor agroturistice, amplasarea trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000 mp, In locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau siguranta turistilor.

Valoarea sprijinului nerambursabil este de maxim 90% din costul total al proiectului si nu va depasi 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali.

Beneficiarii pot fi: micro-intreprinderile si intreprinderile mici existente, din spatiul rural; micro-intreprinderile si intreprinderile mici nou-infiintate, din spatiul rural, care fac dovada cofinantarii; precum si fermierii sau membrii unor gospodarii agricole care isi diversifica activitatea de baza agricola prin dezvoltarea unei activitati non-agricole in cadrul intreprinderii deja existente incadrabile in microintreprinderi si intreprinderi mici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE