Idei de afaceri cu fonduri europene: cum transformi o simpla pensiune intr-un centru de interes pentru turisti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Construirea unei pensiuni agro-turistice este o idee de afaceri tot mai intalnita in randul fermierilor, mai ales ca Romania dispune de numeroase zone cu un potential turistic ridicat. Mai mult decat atat, dezvoltarea unei pensiuni se poate realiza si cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Un alt plus al unei astfel de afaceri este si diversificarea activitatilor, lucru care poate ajuta fermierul sa isi puna la punct propria metoda de valorificare a produselor agricole.

Exista insa o serie de aspecte care fac diferenta intre banalele pensiuni si cele care reusesc sa atraga numerosi turisti. Despre aceste aspecte vom scrie in acest articol.

1. Unde construim pensiunea

Un prim aspect foarte important atunci cand ne gandim la dezvoltarea unei pensiuni agro-turistice este cel legat de amplasarea constructiei. Bineinteles, aceasta ar trebui sa fie realizata in apropierea unor locuri cu o puternica valoare turistica.

Nu sunt putini insa fermierii care doresc sa-si realizeze propria pensiune in vecinatatea exploatatiei agricole pe care o au. Indiferent de varianta, este important sa stabiliti de la inceput care sunt punctele de interes pentru care un turist v-ar putea trece pragul, indiferent ca vorbim de atractii naturale sau de diverse activitati inedite in cadrul unei ferme.

Trebuie avut intodeauna in vedere faptul ca o pensiune agro-turistica este construita pentru si in jurul activitatilor recreative si educative pentru turisti.

2. Cum amenajam pensiunea

Se spune ca detaliile fac diferenta. La fel si aici, o atentie deosebita trebuie acordata si modului in care alegem sa decoram si sa amenajam intreaga pensiune, incepand cu elemntele vizuale din exterior, pana la detaliile din interior. O abordare unitara, in consonanta cu locul in care este amplasata pensiunea, precum si cu activitatile care se vor desfasura in cadrul ei, este pana la urma cea mai buna solutie. De exemplu, situarea pensiunii intr-o zona de munte ar putea atrage un decor rustic.

La acest capitol sunt importante numeroase elemente, precum si iluminatul pentru baruri si restaurante. Acesta ar trebui sa tina si el cont de particularitatile arhitecturale ale pensiunii, accentuand spatiile de socializare si de relaxare. Puteti afla numeroase informatii despre cum ar trebui sa concepeti iluminarea intr-o pensiune aici.

3. Cum vor ajunge turistii la pensiune

Atentia noastra in constuirea unei pensiuni nu trebuie sa se rezume doar la cladirea in sine, ci trebuie sa aiba in vedere si infrastructura de acces pana la ea. Chiar daca amplasarea pensiunii este una delicata, turistii trebuie ajutati intr-o forma sau alta sa ajunga la ea.

Din acest punct de vedere este important ca turistilor sa le fie asigurat un minim conform pe drumul catre pensiune. Acest lucru se refera, insa nu se limiteaza la indicatoare, sisteme de iluminat, fie stradal, fie pentru tuneluri, si chiar mentinerea curateniei.

4. Cum accesam fonduri europene pentru o pensiune

Cea mai simpla metoda de a accesa fonduri europene nerambursabile pentru construirea unei pensiuni este sa dezvoltati si sa depuneti un proiect de finantare in acest sens in cadrul submasurii 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Prin proiectul de infiintare a pensiunilor agroturistice, amplasarea trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000 mp, in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau siguranta turistilor. Valoarea sprijinului nerambursabil este de maxim 90% din costul total al proiectului si nu va depasi 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali.

Beneficiarii pot fi: micro-intreprinderile si intreprinderile mici existente, din spatiul rural; micro-intreprinderile si intreprinderile mici nou-infiintate, din spatiul rural, care fac dovada cofinantarii; precum si fermierii sau membrii unor gospodarii agricole care isi diversifica activitatea de baza agricola prin dezvoltarea unei activitati non-agricole in cadrul intreprinderii deja existente incadrabile in microintreprinderi si intreprinderi mici.

5. Promovarea pensiunii

Un alt aspect important, care nu trebuie tratat cu superficialitate, este si cel legat de promovarea pensiunii, mai ales in primele luni de la lansare. Fie ca vorbim de dezvoltarea unei pagini Facebook sau de un site web, promovarea trebuie sa se faca activ, in fiecare zi, pastrand un ton unitar in fiecare mesaj.

Mai mult decat atat, o promovare foarte buna o constituie si recenziile pozitive ale clientilor, asa ca nu uitati sa va axati actiunile de promovare evidentierea modului in care s-au simtit turistii in pensiunea voastra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE