Fermierii romani cu suprafete mici de teren incep sa investeasca tot mai mult in afacerile agricole de nisa, aceasta fiind aproape singura oportunitate pe care o au in dezvoltarea unui business profitabil, axat pe mai multe produse. Un exemplu in acest sens sunt si plantatiile de trandafiri pentru petale unde profiturile pot ajunge la zeci de mii de euro daca producatorul investeste intr-o linie de producere a uleiului esential.
Marius Andrei Istrate, din Simeria, judetul Hunedoara, a infiintat acum 4 ani o cultura de trandafiri pentru petale, pe o suprafata de 40 ari. Impresionat de recolta, precum si de divesitatea produselor pe care le poti realiza, tanarul hunedoarean a decis deja ca anul acesta sa isi mareasca plantatia pana la 1 hectar si 60 ari.
„Ideea de a investi intr-o asemenea cultura a aparut acum 4 ani, in urma unei discutii cu un prieten. Eu lucram in Marea Britanie atunci si probabil si dorul de casa m-a facut sa ma gandesc tot mai serios la dezvoltarea unei plantatii, mai ales ca am si studii agricole. Initial ne-am gandit la cultura de lavanda, insa am observat ca ar fi foarte dificil sa obtii fonduri europene pentru ea. Am decis insa sa alegem trandafirii pentru petale, mai ales ca poti face mult mai multe produse, plus ca si lucrarile sunt oarecum asemanatoare. Asta cred ca este important ca fermierii romani sa inteleaga, sa isi diversifice cat mai mult modul in care fac agricultura. Nu toti aveam sansa sa lucram sute sau mii de hectare, prin urmare culturile de nisa sunt foarte indicate, rezista foarte bine la noi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marius Andrei Istrate, administratorul plantatiei „Trandafirii lui Andrei”.
Valorificarea petalelor de trandafiri se poate realiza prin numeroase moduri, de la dulceata, sirop, pana la uleiuri esentiale sau apa florala, ori chiar prin producerea de butasi.
„Am avut o experienta placuta anul acesta in sensul ca am realizat cateva borcane de dulceata, pentru a ne contura o reteta proprie. Am oferit cunoscutilor si prietenilor si au fost incantati, nu am mai ramas cu niciun borcan. De asemenea, ne-am construit si o pepiniera proprie si dorim sa oferim celor interesati material saditor, alaturi de consultata pentru plantare. Cu toate astea, pot spune ca nu este o mare afacere cu butasii. E o munca enorma, trebuie sa fii in sera tot timpul. Anul acesta am avut noroc insa pentru ca desi anul a fost seceta, calitatea butasilor este foarte ridicata. Ne-am propus sa realizam si certificarea lor prin intermediul unui Institut de specialitate din Bulgaria”, ne-a mai explicat Marius Andrei Istrate.
Soiul de trandafiri pentru petale folosit de producatorul hunedorea este „Rosa Damascena Mill”, acesta fiind mai degraba un hibrid capabil sa ofere mai multe petale.
„Acest soi este folosit frecvent in distilare, in Bulgaria. Noi de acolo ne-am luat materialul saditor, colaboram cu multi producatori bulgari. Ei cred ca sunt sigurii care detin un Institut de Cercetare al trandafirilor Rosa Damascena din Europa”, ne-a mai spus producatorul.
In ceea ce priveste productia, in primul an un fermier poate recolta pana la 800 kg de petale/ha. „In anul 5-6 productia poate ajunge si pana la 6 tone de petale la hectar. Pentru obtinerea unui litru de ulei esential e nevoie de 4 tone de petale. Valoarea unui litru de ulei esential la angro poate ajunge la 12.000-15.000 euro.
„Perioada optima de plantare recomandata este de la jumatatea lunii octombrie pana la primele semne de bruma. „Pregatirea terenurilor incepe cu luna noiembrie, cu o aratura adanca (35-40 cm), dupa ce in primavara a fost aplicat un disc de suprafata pentru spargerea brazdelor mari si inlaturarea buruienilor mici. In Iunie am aplicat inca un disc de adancime pentru inlaturarea buruienilor, la sfarsitul acestei luni vom aplica o aratura mica (20-25 cm) urmata de un discuit usor si la sfarsitul lui Octombrie vom intra cu freza pentru afanarea patului germinativ unde vom instala banda de picurare si folia de mulcire. Frezarea, banda de picurarea si folia de mulcire se vor aplica in ziua transplantari butasilor. Se recomanda infiintarea culturilor de trandafiri la o distanta 1.5/1.5m intre plante si intre randuri”, ne-a explicat Marius Andrei Istrate.
Plantarea si pregatirea butasilor
Se vor inlatura toate frunzele de pe butasi si se vor scurta radacinile pana la 2-3 cm, vom scufunda radacinile proaspat taiate intr-o solutie BIO de stimulare a inradacinarii pentru 10 minute. Intre timp vom pregati pasta de mocirlire necesara transplantarii. Compozitia va fi simpla: balegar de cal, humus, si ingrasmant biologic. Butasii vor si bagati in acesta pasta chiar inainte de plantare.
„Plantarea se va face in gropi deja facute de masina de intins folie si banda picurare la o adancime de 15-20 cm, ideal sa fie lasat la suprafata doar 10cm din butas. Acoperirea se va face cu un compost obtinut si sol fertil si gunoi de grajd. Dupa aceste operatii vom aplica o irigare folosind aproximativ 1l apa/butas, pentru asta ne vom folosi de banda de picurare, bazine ibc si o motopompa de josa presiune. Pregatirea butasilor pentru iernat va fi prin acoperirea lor cu peturi de plastic si cu paie sau fan”, ne-a mai spus cultivatorul.
Pentru viitor, Marius Andrei Istrate si-a propus sa acceseze fonduri europene nerambursabile, intentionand sa construiasca si un centru de colectare a fructelor si legumelor.
In prezent, mai ales la nivel european, exista o cerere importanta de petale de trandafiri ecologici. Mai mult decat atat, cei care doresc sa infiinteze astfel de plantatii au posibilitatea si sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).