Pensiunea agro-turistica ecologica – un concept turistic cu potential

Facebook
Twitter

Gandul de a-si incerca norocul in afaceri cu o pensiune agro-turistica le trece prin cap multor romani cu spirit intreprinzator. E un vis realizabil, cu multa munca, curaj si ceva inspiratie.

Uniunea Europeana vine in sprijinul antreprenorilor cu posibilitatea de a-si finanta pana la 90% din costurile proiectului, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in limita a 100.000 de euro (aici aveti mai multe detalii despre eligibilitate si depunere).

Cu toate acestea, nu multi sunt cei care nu reusesc sa reziste pe piata, fie din cauza costurilor mari de intretinere, fie din lipsa turistilor ori din alegerea neinspirata a locatiei.

Viitorul le apartine celor care ofera nu doar cazare – ci o experienta de vacanta altfel. Iar pensiunea agro-turistica ecologica sau eco-friendly este un concept care livreaza din plin la acest capitol.

Iata in continuare cateva modalitati prin care o pensiune obisnuita poate aspira la titlul de pensiune ecologica si poate fi totodata mult mai profitabila.

Economii la apa calda menajera

Prepararea apei calde menajere este una din cele mai importante cheltuieli ale unui proprietar de pensiune. Turistii nu fac economie la confort, insa, mai ales atunci cand aleg destinatii rurale, vor sa simta ca ofera naturii ceva inapoi.

Solutia este, in acest context, montarea de panouri solare pe acoperisul pensiunii, conectate la un sistem de producere a apei calde – fie el cazan, centrala termica, boiler.

Un astfel de sistem poate fi redimensionat in functie de necesitati – pot fi adaugate oricand panouri solare in cazul in care nevoile cresc, fara a modifica sistemul hidraulic. Cu doar 3-4 panouri solare se poate asigura un debit zilnic de aproximativ 600-800 litri de apa calda.
Investitia initiala a panourilor se recupereaza repede, caci economiile anuale la factura pot ajunge chiar pana la 50%.

Caldura fara gaz si fara lemne

Economiile pot merge mai departe, daca alegeti sa incalziti pensiunea cu ajutorul unei pompe de caldura sol-apa. Cum functioneaza?

Se instaleaza subteran o retea de tevi colectoare care vor capta caldura din straturile superioare ale solului cu ajutorul unor schimbatoare de caldura. Ulterior, caldura astfel captata este cedata in locuinta. Suna complicat, dar este o solutie cat se poate de fiabila, iar economiile la incalzire sunt substantiale!

In plus, incalzirea unei pensiuni cu o astfel de resursa regenerabila, prietenoasa cu mediul, este un atu ce poate fi folosit in promovare.

Aceste doua variante ecologice propuse mai sus pot parea costisitoare, insa, pe termen lung investitia este amortizata. In plus, daca detineti deja o pensiune si vreti sa o convertiti la energie verde, o puteti face tot cu fonduri europene.

Prin Programul Operațional Regional (POR) măsura 2.1.A puteti accesa o linie de finanțare ce permite modernizarea unei pensiuni existente (cu cel putin un an fiscal incheiat).

Ajutorul financiar este cuprins intre 25.000 de euro și 200.000 de euro, cu o contributie proprie de minimum 10% din partea dumneavoastra.

Bucatarie locala si organica

Daca tot va ganditi la o pensiune in mediul rural, de ce sa nu le oferiti turistilor posibilitatea de a manca cu adevarat ca in vremurile de odinioara?

Oua de la gaini crescute in curte, lapte de la vacile din sat, carne de pasare hranita natural, legume proaspete din gradina, preparate simple si gustoase, facute in bucataria proprie.

Tot mai multe persoane isi doresc sa consume hrana bio si va puteti folosi de aceasta premisa cand alcatuiti pachetele de cazare cu masa.

Pentru asta, este nevoie sa amenajati nu doar o bucatarie bine echipata si un bucatar iscusit, ci si o zona in care sa cresteti animalele si sa cultivati zarzavaturile.

Amprenta turistului

Construind sau modernizand o pensiune eco, accesati un segment de persoane dornice sa petreaca timp frumos la tara, sa se reconecteze cu natura, cu viata simpla si sa-si incarce bateriile.

Exploatati beneficiile unei agro-pensiuni „verzi” la maximum si implicati-i pe turisti prin activitati interactive, de care isi vor aminti si care ii vor face sa revina sau sa recomande unitatea dumneavoastra de cazare.

Cateva exemple concrete:
– ateliere de gradinarit
– plantare de pomi
– tabara de reciclare pentru copii
– foc de tabara si ateliere de gatit la ceaun
– curatatul porumbului
– ziua recoltei s.a.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE