Idei de afaceri: Mielul ecologic, succesul unei asociatii de oieri din Sibiu, care exporta in Italia, Spania si Grecia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multi oieri din comuna Vurpar, judetul Sibiu, au pus bazele, acum 11 ani, unei asociatii specializate in cresterea ovinelor in sistem ecologic, pentru a putea vinde miei si lapte unor fabrici din zona care realizeaza produse naturale. Pe langa acest lucru, oierii din cadrul asociatiei „Eco Miorita” se pot mandri in prezent ca isi exporta animalele ecologice in tari precum Spania, Italia, Grecia, precum si Iordania.

„Asociatia a pornit ca un lucru natural, deoarece avem aproape de noi cateva fabrici care au nevoie de lapte ecologic. Pentru a putea oferi cantitati mai mari si, bineinteles, pentru a avea o putere de negociere mai mare, am decisa sa ne unim. Suntem in total circa 100 de membri, insa in cadrul asociatiei functioneaza un grup de producatori, de 36 de crescatori. Acestia au animalele si pasunile atestate ecologic. Reusim sa livram catre fabricile din Sibiu, Brasov si Ramnicu Valcea circa 4.000 de litri de lapte pe zi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, presedintele Asociatiei „Eco Miorita”, Florin Dragomir.

Oierii din cadrul asociatiei detin efective cuprinse intre 100 si 2.000 de oi. In prezent, asociatia „Eco Miorita” detine 1.700 de hectare certificate ecologic si peste 13.000 de oi din rasele Turcana si Tigaie, dintre care 10.000 sunt atestate ecologic.

„Animalul crescut de noi mananca doar natural, iarba lasata de la Dumnezeu. Le dam fanul, porumbul nostru. Noi ne semanam porumbul pe pamantul nostru, care e atestat eclogic. Nu avem voie sa dam pe el cu erbicide, ingrasaminte, nimic. Suntem controlati in fiecare an. Pasunile sunt naturale 100%”, ne mai spune Florin Dragomir, care se ocupa de oierit de mai bine de 25 de ani.

Animalele crescute sanatos sunt de asemenea vandute cu succes si peste hotare. De ani buni, crescatorii din cadrul asociatiei „Eco Miorita” reusesc sa-si exporte oile si mieii in tari precum Italia, Spania, Grecia, iar mai nou si in Iordania. Singurul of al oierilor este ca nu primesc un pret mai bun.

„Vindem la export circa 4.000 – 5.000 de animale, si in aceasta perioada ne pregatim de exporturi. Problema este ca nu primim un pret care sa ne multumeasca cu adevarat, mai ales ca pentru acesti miei ecologici ai costuri mult mai mari decat cei obsnuiti. Pana la 20 martie am dat la export cu 11 lei pe kilogram in viu. Acum, preturile sunt de circa 8-9 lei/kg. In mod normal, pentru cei ecologici pretul ar trebui sa fie cu 20% mai mare”, declara presedintele asociatiei „Eco Miorita”.

Membrii asociatiei au reusit acum 4 ani si sa acceseze bani europeni, prin intermediul masurii 142 – „Infiintarea grupurilor de producatori”, din cadrul PNDR 2007-2013. Timp de cinci ani, crescatorii au primit sume reprezentand intre 2-5% din valoarea laptelui predat. Mai mult decat atat, cu ajutorul fondurilor europene au fost cumparate si 3 tancuri de racire a laptelui in valoare de 20.000 de euro.

„O problema a sectorului de ovine din Romania este ca nu ne-am specializat pe o rasa. Avem o concurenta puternica de afara, cu animale mari, crescute fortat. Altceva ar mai fi ca omul, clientul, se uita inainte de toate la pret, nu neaparat la calitate”, isi spune oful crescatorul sibian.

Si in acest an, la Vurpar, crescatorii de oi au organizat, de Florii, un targ de unde oamenii au putut sa-si cumpere miel si alte produse traditionale de Paste.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE