Idei de afaceri: cum sa construiesti un spatiu de productie modern si durabil

Facebook
Twitter

Dezvoltarea unui spatiu de productie sau a unui depozit poate fi un proces relativ simplu, cu un cost redus de executie, daca apelam la tehnologiile moderne de constructie precum panourile sandwich termoizolante. Aparute pe piata acum circa 50 de ani ca o alternativa la lemn, aceste panouri sandwich termoizolante sunt construite in fabrici, ele fiind montate pe structura imobilului, necesitand ulterior doar lucrari de finisaj.

Cele mai frecvente intrebuintari ale panourilor sandwich termoizolante sunt in general pentru casele cu structura de lemn, precum si pentru spatiile de productie, supermarketuri, showrumuri sau altor structuri de acest fel.

Cu toate acestea, care sunt caracteristicile acestei tehnologii de constructie? In primul rand, panourile sandwich termoizolante dispun de o mare flexibilitate in alegerea formelor si dimensiunilor. De asemenea, acesti pereti prefabricati includ si materialul izolator, care va va proteja cladirea de pierderile termice. Mai mult decat atat, panourile sandwich permit amplasarea facila a instalatiilor si au de asemenea o rezistenta antiseismica mare.

Tipuri de panouri sandwich termoizolante

In functie de constructia pe care o aveti in plan, puteti alege din mai multe tipuri de panouri sandwich termoizolante. De exemplu, acestea pot avea miezul din vata minerala bazaltica, spuma poliuretanica sau din polistiren extrudat sau expandat, fiecare avand caracteristicile lui.

O proprietate importanta a acestor panouri sandwich este ca permit un transfer termic mult mai mic fata de alte materiale de constructie. Pentru a ne da seama de acest lucru, putem urmari indicatorul λ. Cu cat acesta este mai mic, cu atat materialul va izola mai bine. De asmenea, valorile λ pot fi urmarite si la placi din spuma poliuretanica: in cea de-a treia coloana veti gasi coeficientul de transfer termic, notat cu litera „K”.

Mai multe detalii tehnice despre panouri sandwich, precum si constructiile la care pot fi utilizate puteti gasi aici.

Caracteristici Spuma Poliuretanica

Aceste structuri sunt realizate in sistem „legat”, cu aderenta totala intre elementele componente, in proces tehnologic continuu, prin injectarea sub control computerizat de spuma ignifugata poliuretanica rigida expandata intre 2 placi din tabla (otel zincat, aluminiu prevopsit sau cupru).

Vopsirea se realizeaza prin procedeul Coil-Coating, ceea ce asigura atat uniformitatea peliculei de vopsea, cat si aderenta perfecta a acesteia la stratul suport. Spuma poliuretanica utilizata – fara hidrocarburi de fluor-clor complet halogenate (CFC) – este realizata din poliol si izocianat, cu agent de expandare;

Fiecare panou este protejat pe ambele fete cu o folie de polietilena de 50 µm, ce se pastreaza si pe perioada punerii in opera. Fixarea se efectueaza pe un schelet realizat din profile metalice (otel) cu grosimea mai mare de 1,5 mm, profile din lemn cu sectiunea minima de 60×80 mm, sau pe insertii metalice (in beton) cu latimea de cel putin 60 m si grosimea de cel putin 1,5 mm.

Caracteristici Vata Minerala Bazaltica

Acestea sunt realizate in sistem „legat”, cu aderenta totala intre elementele componente, in proces tehnologic continuu, prin lipirea unor panouri din vata minerala bazaltica de diferite grosimi intre 2 placi din tabla (otel zincat, aluminiu prevopsit sau otel inoxidabil).

Vata minerala este de tip bazaltic, cu densitatea de 100 kg/m. Rezistenta la foc este cuprinsa intre 30 – 180 minute, in functie de tipul panoului, grosimea acestuia si pozitia de montaj;

Fiecare panou este protejat pe ambele fete cu o folie de polietilena de 50 µm, ce se pastreaza si pe perioada punerii in opera. Fixarea se efectueaza pe un schelet realizat din profile metalice (otel) cu grosimea mai mare de 1,5 mm, profile din lemn cu sectiunea minima de 60×80 mm, sau pe insertii metalice (in beton) cu latimea de cel putin 60 m si grosimea de cel putin 1,5 mm. Panourile se imbina longitudinal prin sistemul de imbinare profilat, iar in sens transversal prin decuparea partiala a placii metalice inferioare si a stratului termoizolant, suprapunerea panourilor si fixarea cu suruburi autofiletante.

Izolarea spatiilor umede

In cazul unor spatii interioare in care predomina umezeala o solutie moderna si eficienta de constructie este utilizarea polistirenului extrudat. Acesta asigura o conductivitate termica redusa, este impermeabil, rezistent la umezeala si rezistent chiar si la produsi chimici precum vopsele, alcool sau substante acide.

Utilizarea cea mai eficienta este o regasim in placarea pardoselilor, pentru terasa sau pivnite si chiar pentru fundatii de beton, se recomanda polistiren extrudat. Gasiti la acest magazin o oferta variata de polistiren extrudat, la preturi avantajoase.

Un amanunt important pentru cei care doresc sa dezvolte o constructie cu panouri sandwich este ca imbinarile dintre aceste panouri sa fie etanseizate corect, deoarece acest tip de pereti nu „respira”. Panourile sandwich este necesar sa fie prevazute cu elemente de etanseizare, indiferent daca este vorba despre imbinari ascunse sau aparente. Montajul etans contribuie atat la impiedicare umezelii sa patrunda in structura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE