Un mic producator din Targu Neamt, Mihai Scutaru, in varsta de 60 ani, a inceput in acest an o afacere de familie producand dulceata, siropuri si serbet, dupa ce a constatat ca numeroase fructe sunt lasate de izbeliste, fara a fi valorificate in vreun fel. Dupa ce a testat putin piata, a decoperit ca exista o cerere importanta pentru asemenea produse, prin urmare a demarat procedurile legale pentru infiintarea unei unitati de procesare. In prezent, produce circa 2.000 de borcane pe an, declarandu-se multumit de castiguri.

„Totul a inceput din momentul in care am vazut cat de multe fructe raman neculese, fara sa fie valorificate in vreun fel. Avem si noi o gradina, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri si am decis sa facem macar pentru noi dulceata de cirese amare, apoi dulceata de nuci verzi. Am testat putin si piata si am vazut ca exista o cerere destul de importanta. Lucrul acesta ne-a dat curaj si am stabilit alaturi de sotia mea sa luam acest lucru in serios, mai ales ca ne apropiem de varsta pensionarii, nu prea te mai angajeaza nimeni. Asa am demarat si demersurile pentru a avea toate formele legale, am obtinut toate autorizatiile, iar acum suntem la inceput de drum”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Scutaru, administratorul firmei „Traditional Fruct Prod Family”.

Producatorul ne-a spus ca anul acesta a reusit sa faca circa 2.000 de borcane, aproximativ 600 dintre ele fiind de serbet. Printre cele mai importante si apreciate produse realizate de micul producatorul sunt dulceturile de cirese amare, de nuci, de afine, precum si diferite siropuri si chiar serbetul de catina, menta, visine, zmeura, lamaie etc.

„Anul acesta pot spune ca am fost multumit. Dulceata de nuci si de cirese amare am dat-o pe toata, circa 800 de borcane. E important pentru mine pentru ca ma ajuta sa prind curaj. Exista insa o problema destul de grava la capitolul comercializare, si anume pretul la care vinde comerciantul in comparatie cu producatorul. De pilda, daca dau borcanul cu 8-9 lei, un pret la limita pentru castigul meu, comerciantul dubleaza pretul. Acest lucru blocheaza producatorul sa se dezvolte, plus ca vanzarea comerciantului e mult mai diminuata la un asemenea pret”, ne-a spus producatorul.

Materia prima pentru dulceata si celelalte produse provine in mare parte chiar din livada micului fermier din Neamt.

„Avem cirese amare, prune, nuci, zmeura. Pentru fructele de padure mai cumpar de la diversi culegatori, mai ales ca zona noastra e bogata in fructe naturala, fara pic de poluare. Intentionez insa sa mai infiintez niste culturi, sa mai pun zmeura, catina cat mai multa, pentru ca am vazut ca e foarte cautata. Macar jumatate de hectar. Cu forta de lucru e mai necesar. De exemplu greu gasesc oameni la curatatul nucilor pentru ca imi zic ca se murdaresc pe maine”, ne-a mai spus Mihai Scutaru.

In micul spatiu de procesare al familiei, alaturi de Mihai Scutaru lucreaza sotia acestuia, iar cand este necesar sunt angajati si cativa lucratori sezonieri. De asemenea, cei doi primesc ajutor si din partea copiilor si a altor membri ai familiei.

„Daca faci ceva de calitate, va spun sincer ca exista cerere. Daca faci o dulceata legata, sa nu fie apa chioara. Nu se produce in prezent cata cerere exista. Legat de pret, daca vrei sa te imbogatesti din asta, stai pe loc, insa daca vrei sa ai vanzare, incepi cu un pret mai mic, faci calitate si usor scoti capul. Eu ma apropii de 60 de ani, insa vreau sa continui sa fac ceva”, ne-a mai spus Mihai Scutaru.

Pentru viitor, producatorul si-a propus sa elimine zaharul din dulceturi, pentru a veni in intampinarea clientilor care si-au aratat interesul pentru un astfel de produs. Mai mult decat atat, Mihai Scutaru vrea sa realizeze si o hala de frigorifica, eventual prin intermediul accesarii de fonduri europene.

Share on Facebook